Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Γιατί τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους;



Γεννημένα με το ένστικτο της επιβίωσης.



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα βρέφη θέλουν να... δοκιμάζουν τα πάντα; Από μικρά πλαστικά κομματάκια, μέχρι πέτρες, κραγιόν και παπούτσια;

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Γνωστικών Επιστημών στη Bron της Γαλλίας, ο εγκέφαλος των μωρών είναι «προγραμματισμένος» να προβαίνει σε αυτή τη συμπεριφορά από τη γέννησή τους.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για νοοτροπία «επιβίωσης του ισχυροτέρου», με την οποία τα μωρά εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους ακόμη κι όταν δεν έχουν αναπτυχθεί άλλοι αισθητήρες τους, γράφει ο Jonathan O'callaghan στη Daily Mail.

Προκειμένου να ερευνήσει αυτό το ανθρώπινο χαρακτηριστικό, η νευροψυχολόγος Angela Sirigu και οι συνεργάτες της εξέτασαν 26 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

Ενώ ήταν αναίσθητοι, ήταν σε θέση να κάνουν εννιά από τους ασθενείς να κινήσουν τα χέρια τους προς το στόμα τους, ενεργοποιώντας περιοχές του εγκεφάλου τους, οι οποίες είναι γνωστό ότι «πραγματοποιούν» αυτές τις λειτουργίες/δραστηριότητες.

Το γεγονός ότι αυτού η συμπεριφορά είναι προγραμματισμένη στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου σε κάθε άνθρωπο, υποδηλώνει ότι είναι κατά πάσα πιθανότητα μια ικανότητα που έχει ο καθένας από εμάς πριν από τη γέννησή του.

Αν ήταν μια ικανότητα που μαθαίνει κανείς θα συμμετείχαν κι άλλες περιοχές του εγκεφάλου, ενώ θα ήταν επίσης διαφορετικές σε κάθε άτομο. Όμως οι ερευνητές δεν παρατήρησαν κάτι τέτοιο.

Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποδηλώνει ότι οι κινήσεις που κάνουν τα μωρά (κινώντας τα χέρια τους προς το στόμα τους) ίσως είναι «προγραμματισμένες» στον εγκέφαλό μας.

Άλλωστε, τα έμβρυα είναι γνωστό ότι «βυζαίνουν» τα δάχτυλά τους από τη μήτρα ακόμη, μια κίνηση-«πρόδρομος» που συνεχίζεται μετά τη γέννησή τους με την τάση τους να βάζουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους στο στόμα τους, καταλήγει το δημοσίευμα.





Πηγή: newsbeast.gr