Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ : Πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ στη Λάρισα


Πληροφορίες των αρχών ότι τα διακινεί σπείρα Βούλγαρων παραχαρακτών



Το θέμα αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Βόλου, όπου επισημαίνονται μεταξύ άλλων ότι «αυξημένος συναγερμός σήμανε τις τελευταίες ημέρες στις τράπεζες του Βόλου, μετά από ειδοποίηση που έλαβαν από κεντρικά καταστήματα τραπεζών της Ελλάδας, για παρτίδα πλαστών χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ, που διακινείται από σπείρα Βουλγάρων και σύντομα, όπως εκτίμησαν, θα κάνουν την εμφάνισή τους στη Μαγνησία.
Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ από τοπικά
τραπεζικά στελέχη, υπήρξε παράλληλα στις τράπεζες του Βόλου, ενημέρωση από τράπεζες της Λάρισας ότι ήδη εκεί εντοπίστηκαν στην αγορά πολλές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ανυποψίαστοι πολίτες χωρίς να το γνωρίζουν διακινούσαν πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ σε διάφορες συναλλαγές τους.
Επίσης, σύμφωνα με κύκλους τραπεζών, κατά «παράδοση» τα χαρτονομίσματα που παραχαράσσονται είναι των 50 και 20 ευρώ, καθώς πέρα από το γεγονός ότι οι παραχαράκτες έχουν μεγαλύτερο κέρδος, τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα λόγω χρώματος (μπλε 20ευρώ και πορτοκαλί 50ευρώ) είναι πιο εύκολο να παραχαραχθούν και κατ’ επέκταση να μην γίνονται άμεσα αντιληπτά από τους πολίτες.
Πως ξεχωρίζουμε τα πλαστά
Οι πολίτες για να ξεχωρίζουν τα πλαστά χαρτονομίσματα, σύμφωνα με τις Αστυνομικές Αρχές, θα πρέπει να προσέχουν την ανάγλυφη εκτύπωση, η οποία υπάρχει μόνο σε ορισμένα σημεία της μπροστινής όψης των χαρτονομισμάτων ευρώ και μπορεί να αναγνωριστεί, αν ο πολίτης ψηλαφίσει το χαρτονόμισμα που κρατά στα χέρια του.
Επίσης βάζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα στο φως μπορεί να διακρίνει καθαρά το υδατογράφημα, καθώς και την ταινία ασφαλείας, η οποία είναι ενσωματωμένη στο χαρτί και τέλος στη δεξιά πλευρά της μπροστινής όψης όλων των χαρτονομισμάτων, υπάρχει το ολογράφημα.
Συγκεκριμένα, γυρίζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα υπό γωνία, μπορεί να δει καθαρά το αρχιτεκτονικό μοτίβο και την αξία του χαρτονομίσματος, σε χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (50, 100, 200, 500), ενώ στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5,10,20) μπορεί να διακρίνει το σύμβολο του ευρώ, καθώς και την αξία του χαρτονομίσματος που κρατά στα χέρια του. Το συγκεκριμένο αυτό χαρακτηριστικό, εάν παρατηρηθεί υπό γωνία, αλλάζει όψη και μπορεί καθαρά κάποιος να διακρίνει τα χρώματα του ουράνιου τόξου».
(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)



Πηγή: aniwthoi