Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Θάνατος στα εργοστάσια της Samsung



Σπάνιες ασθένειες και καρκίνος σε τουλάχιστον 200 υπαλλήλους σε εργοστάσιο του κολοσσού τεχνολογίας - «Σημασία δίνεται στο προϊόν, όχι στον άνθρωπο», καταγγέλλουν εργαζόμενοι.



«Όταν η Χαν Χιε-κιουνγκ ολοκλήρωσε το σχολείο και προσελήφθη από τον όμιλο Samsung, η οικογένειά της γιόρτασε το ευχάριστο γεγονός με μπάρμπεκιου. Ωστόσο, μέσα σε δύο χρόνια, ο κύκλος της διεκόπη. Έπειτα έπαψε να περπατάει όρθια. Στη συνέχεια οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο στον εγκέφαλο. Η Χαν Χιε-κιουνγκ και η οικογένειά της είναι πεπεισμένοι πως η ασθένειά της προκλήθηκε από τις τοξίνες στο εργοστάσιο της Νοτίου Κορέας»... Κάπως έτσι ξεκινά η έρευνα της Washington Post που καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων του κολοσσού τεχνολογίας.

Η νεαρή γυναίκα, όμως, δεν είναι η μοναδική που προσεβλήθη από καρκίνο, καθώς περίπου 200 είναι οι εργαζόμενοι του ίδιου εργοστασίου, οι οποίοι μέσα σε επτά χρόνια νόσησαν από σπάνιες ασθένειες και σε μερικές περιπτώσεις έχασαν τη ζωή τους.

Οι υπάλληλοι, ηλικίας 20 - 30 ετών και στην πλειονότητά τους γυναίκες, εργάζονταν στο εργοστάσιο της περιοχής Γκιχεούνγκ, όπου παράγονται υγροί κρύσταλλοι και ημιαγωγοί.

Το ζήτημα έφερε στην επιφάνεια ταινία με τίτλο «Another Promise», που ανάγκασε τον κολοσσό να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις σπάνιες ασθένειες μέσω συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

Παρόλα αυτά, η εταιρία εμμένει στη θέση της λέγοντας ότι δε συνδέονται ξεκάθαρα τα περιστατικά με τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και εκπρόσωπος υποστήριξε στην Washington Post ότι υπερκαλύπτονται όλα τα μέτρα ασφαλείας, αν και ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι η υγεία των εργαζομένων της Samsung δεν έχει τόση σημασία όσο η παραγωγικότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας που επικαλείται μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο της Νοτίου Κορέας πολλές φορές κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, το σύστημα εξαερισμού δε λειτουργούσε.

«Αυτό που μάθαμε ήταν πώς να είμαστε παραγωγικοί», δήλωσε μία ακόμα υπάλληλος, η οποία άρχισε να εργάζεται σε ηλικία 19 ετών και πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. «Η έμφαση που δίνεται είναι στο προϊόν, όχι στον άνθρωπο», συμπλήρωσε η εργαζόμενη.

Όσο για την εξέλιξη στην υγεία της Χαν Χιε-κιουνγκ, οι γιατροί δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς παρότι υποβλήθηκε σε επέμβαση που διήρκησε 12 ώρες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Όπως επισημαίνει η μητέρα της, δεν έχει τον έλεγχο των χεριών της, δε μπορεί να στρέψει το κεφάλι της και δεν έχει καθαρή όραση.

Εντούτοις, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ασθένειά της δε σχετίζεται άμεσα με την εργασία της, παρότι η ίδια υποστηρίζει το αντίθετο...



Πηγή: protothema.gr