Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Έμειναν στο ράφι οι μειώσεις τιμών σε ψωμί και γάλα



Απέτυχαν, μέχρι στιγμής, οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ (sic...).



Καμία ελάφρυνση δεν έφερε στις τσέπες των καταναλωτών η πολύκροτη επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και το ζύγισμα του ψωμιού, τρεις μήνες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Στον κλάδο των γαλακτοκομικών η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αυξήσεις της τάξης του 2,6%, αποδεικνύοντας ότι η επίμαχη διάταξη, όχι μόνο δεν μείωσε την τιμή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις την αύξησε κιόλας.

«Ο περιβόητος θησαυρός της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ –τουλάχιστον όσον αφορά τη διάρκεια ζωής του γάλακτος- αποδείχθηκε άνθρακας» τονίζει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος είχε παραιτηθεί για το θέμα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Μάρτιο στη Βουλή καταργήθηκε ο όρος «φρέσκο γάλα», θεσπίστηκε ειδική κατηγορία γάλακτος μίας ημέρας, στην παραγωγή και διάθεση του οποίου δεν έχει προχωρήσει καμία απολύτως γαλακτοβιομηχανία.

Σήμερα, όλες οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, εξαιρουμένων των συνεταιριστικών, πωλούν πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ γάλα 7 ημερών, χωρίς ωστόσο να κάνουν μείωση στην τιμή. Μάλιστα μία εταιρεία έχει κάνει αύξηση στην τιμή του γάλακτος.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι από την ψήφιση του νόμου και μετά οι τιμές παραγωγού έχουν μειωθεί κατά 4 λεπτά το κιλό, καθώς και ότι οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν αρχίσει αθρόες εισαγωγές γάλακτος.

Την ίδια ώρα στα χαρτιά μένει και το ζύγισμα του ψωμιού στους φούρνους, στα πρατήρια άρτου και στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι αρτοποιοί υποχρεούνται να ζυγίσουν το ψωμί πριν το πουλήσουν και να αναγράφουν την τιμή του ανά κιλό.

«Πολύ συχνά ο ίδιος ο καταναλωτής δεν επιθυμεί να γίνεται ζύγιση, οπότε δεν μπορούμε να τον αναγκάσουμε λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος.



Πηγή: newsbeast.gr