Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Αντιμετώπισε την τριχόπτωση!



Μάθε τα πάντα για τα μαλλιά σου και τις ιδιότητες της τρίχας!



Τριχόπτωση

Ανδρογενετική αλωπεκία
Είναι ο πιο κλασικός τύπος τριχόπτωσης στους άνδρες και οφείλεται ουσιαστικά στην κληρονομικότητα. Προκαλείται από μια ορμονική ενεργοποίηση του τριχικού θύλακα, η οποία οδηγεί σε λιγότερα και λεπτότερα μαλλιά που σιγά-σιγά χάνονται. Η ανδρογενετική;;; αλωπεκία, σε αρχικά στάδια, αντιμετωπίζεται με τοπικά σκευάσματα ή χάπια που επηρεάζουν την ορμονική δραστηριότητα με εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Γυροειδής αλωπεκία
Συναντάται σε γυναίκες και άντρες και έχει το χαρακτηριστικό να δημιουργεί τα γνωστά «μπαλώματα» (κυκλικές άτριχες περιοχές). Εμφανίζεται συνήθως σε συνθήκες έντονου στρες και άγχους, γεγονός που επιβεβαιώνει τα ψυχογενή αίτια αυτού του τύπου τριχόπτωσης. Έχει σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Ολική αλωπεκία
Πρόκειται για την ολική απώλεια τριχών όχι μόνο από το κεφάλι αλλά και από ολόκληρο το σώμα. Η ολική αλωπεκία αντιμετωπίζεται με θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εποχική τριχόπτωση
Παρατηρείται δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Πρόκειται για αύξηση της τριχόπτωσης η οποία είναι διάχυτη και συναντάται πιο συχνά σε γυναίκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στόχος της θεραπείας είναι η ενίσχυση της τρίχας με βιταμίνες και της κυκλοφορίας με τοπικές λοσιόν. Τα αίτια της εποχικής τριχόπτωσης δεν έχουν διευκρινιστεί.

Παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής

Πιτυρίδα
Είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονώδους κατάστασης του δέρματος, η οποία δεν προσβάλλει μόνο το τριχωτό της κεφαλής αλλά και το πρόσωπο και κάποιες περιοχές του σώματος. Οφείλεται σε έναν μικροοργανισμό που ονομάζεται πιτυρόσπορο ωοειδές και υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα.

Τριχοφάγος από μύκητες
Πρόκειται για πάθηση που οφείλεται σε μολυσματικούς παράγοντες και προκαλεί και τριχόπτωση . Εξαιτίας της παρουσίας κάποιων μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής, οι τρίχες στην περιοχή που έχει προσβληθεί θρυμματίζονται, σπάζουν και τελικά πέφτουν. Υπάρχει θεραπεία στόχος της οποίας είναι να «εξοντώσει» τους μύκητες με ειδικά φάρμακα, τοπικά ή και από το στόμα.

Θαμπά και αδύναμα μαλλιά
Είναι και λίγο θέμα τύχης... Πρόκειται για δύο καταστάσεις στο μαλλί οι οποίες βασίζονται κατά πολύ σε υποκειμενικά κριτήρια και έχουν να κάνουν και με στοιχεία κληρονομικότητας. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν από τη φύση τους πολύ λεπτές τρίχες. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα αδύναμα μαλλιά οφείλονται σε έλλειψη σιδήρου, ιχνοστοιχείων ή και άλλων θρεπτικών συστατικών!

Για μαλλιά γεμάτα υγεία
• Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και αβγό και απόφυγε τις δίαιτες.
• Απόφυγε τις πολύ επιθετικές διαδικασίες (έντονες βαφές, ντεκαπάζ κ.λπ.) που ταλαιπωρούν την τρίχα, αφού την υποβάλλουν σε θερμική διαδικασία. Το καυτό πιστολάκι επίσης προκαλεί καταστροφή των επιφανειακών πρωτεϊνών της τρίχας, με αποτέλεσμα να γίνονται τα μαλλιά θαμπά και εύθραυστα.
• Κάθε λούσιμο είναι μια χημική επίδραση στα μαλλιά, η οποία τα απολιπαίνει και τα ταλαιπωρεί. Κατά μέσον όρο καλό είναι να λούζονται κάθε 2η- 3η μέρα.




Πηγή: perfect5.gr