Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Η Αφρική μπορεί να χωριστεί στα δύο



Δύο... Αφρικές ενδέχεται να αποκτήσει ο πλανήτης Γη σε δέκα εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Σκριπς και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.



Αλλά αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα ενός τρελού επιστήμονα και ενός υπερόπλου, αλλλά λόγω ενός τεράστιου τμήματος του μανδύα της γης που μεταφέρει θερμότητα από τον πυρήνα προς το φλοιό, και όπως ανυψώνεται χωρίζει σταδιακά την αφρικανική τεκτονική πλάκα στα δύο.
Ποσότητες μάγματος θεωρείτο για χρόνια ότι μετακινούν της ηπείρους, τουλάχιστον από το 1912 οπότε και ο Άλφρεντ Βέγκενερ είπε ότι η Αφρική και η Νότια Αμερική έμοιαζαν να ταιριάζουν σαν κομμάτια από το ίδιο παζλ. Αλλά στην Ανατολική Αφρική, οι επιστήμονες έχουν μόλις πρόσφατα ξεκινήσει να ανακαλύπτουν γιατί δύο τεράστια κομμάτια γης διασπώνται κατά λίγα χιλιοστά κάθε χρόνο.

Ο Ντέιβντι Χίλτον και η ομάδα του από το Σκριπς επισκέφθηκε ηφαίστεια και στις δύο πλευρές της Κοιλάδας του Μεγάλου Ρήγματος συλλέγοντας δείγματα αερίου. Οι επιστήμονες προηγουμένως πίστευαν ότι δύο ξεχωριστά, μικρότερα οροπέδια ήταν υπεύθυνα για την επέκταση της κοιλάδας στην Ανατολική Αφρική. Αλλά ο Χίλτον και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η χημεία και η φυσική λένε κάτι άλλο.
Εξέτασαν λοιπόν πετρώματα που βρέθηκαν στα δύο οροπέδια που συνορεύουν με την κοιλάδα, το οροπέδιο της Αιθιοπίας και της Κένυας. Για να εξετάσουν τη θεωρεα τους ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα, μεγάλο μανδύα που χώρισε την αφρικανική επιφάνεια, οι επιστήμονες εξέτασαν πετρώματα ηλίου - 3 και νέον-22, δηλαδή συγκεκριμένες μορφές των ευγενών αυτών αερίων που μπορούν να ρίξουν φως για το πώς δημιουργήθηκαν τα οροπέδια.

Οι επιστήμονες τους Σκριπς ανακάλυψαν ότι οι αναλογίες των δύο αερίων ήταν σχεδόν ίδιες και στα δύο δείγματα και επιβεβαίωσαν την υπόθεση ότι τα δύο οροπέδια προκλήθηκαν από μία μαζική ανύψωση μάγματος στο μανδύα της Γης.
Ευτυχώς, οι Αφρικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν ότι η γη τους θα χωριστεί στα δύο, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον...




Πηγή: rthnos.gr