Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Ιατρική επανάσταση για τους ασθενείς με Νόσο Αλτσχάιμερ
Θα μπορούσε να είναι το σκοτεινό σενάριο ενός σύγχρονου Νοσφεράτου. Κι όμως. Η μετάγγιση νεανικού αίματος σε ασθενείς με Ατσχάιμερ είναι η απάντηση των επιστημόνων στην Καλιφόρνια στις βλάβες που προκαλεί η νόσος.
Με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να αναστρέψουν σε κάποιον βαθμό αυτές τις ζημιές, οι ειδικοί σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις μεταγγίσεις από τον Οκτώβριο κιόλας.
Σύμμαχος των επιστημόνων στο φιλόδοξο πείραμά τους θα είναι οι δωρητές κάτω των 30 ετών και εθελοντές με μέτρια συμπτώματα της Νόσου Αλτσχάιμερ. Και ασφαλώς, μία σειρά από επιστημονικές αποδείξεις τις οποίες συλλέγουν επί σειρά πολλών ετών.
Πειράματα έχουν δείξει ότι η μετάγγιση αίματος νέων ποντικών είναι δυνατό να βελτιώσει όχι μόνο τις γνωστικές λειτουργίες, αλλά και τη λειτουργία πολλών άλλων οργάνων μεγαλύτερων ποντικών. Ακόμη και να τα κάνει να δείχνουν νεώτερα! Εάν αποδειχθεί ότι η μετάγγιση νεανικού αίματος έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα και στον άνθρωπο, θα είναι επανάσταση για τις βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών.
Ως ιδέα, η «ανανέωση» του γέρικου αίματος χρονολογείται από τη μακρινή δεκαετία του ’50 και ανήκει στον αμερικανό βιοχημικό και γεροντολόγο Κλάιβ ΜακΚέι από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Ο μηχανισμός του πειράματος έγινε ωστόσο πιο κατανοητός το 2005, όταν ο Τόμας Ράντο και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν ότι το νεανικό αίμα των ποντικιών είναι δυνατόν να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος και του σκελετικού συστήματος των μεγαλύτερων σε ηλικία. Κατά τον ίδιο τρόπο τα μεγαλύτερα ποντίκια μπορούσαν επίσης να αναπλάσουν τους τραυματισμένους μυς όπως τα νέα.
Παρόμοια πειράματα στη συνέχεια έδειξαν περίπου τα ίδια αποτελέσματα. Το μείζον ερώτημα πλέον είναι εάν η μέθοδος θα έχει τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα και στον άνθρωπο. Ο Τόνι Βις Κορέι, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο τις κλινικές μελέτες, είναι αισιόδοξος. Ο ίδιος άλλωστε έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα πραγματοποιώντας μετάγγιση ανθρώπινου νεανικού αίματος σε γέρικο ποντίκι. «Διαπιστώσαμε τις ίδιες εκπληκτικές επιδράσεις», επισημαίνει στο περιοδικό New Scientist. «Το ανθρώπινο αίμα – προσθέτει – έχει ευεργετικές επιδράσεις σε όλους τους οργανισμούς που έχουμε μελετήσει μέχρι σήμερα».
Πηγή: tanea.gr