Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Το ελληνικό Taxis διασυνδέεται με το αμερικανικό IRS - Ποια ευαίσθητα δεδομένα θα σταλούν στις ΗΠΑ



Η συμφωνία έχει κλείσει και η προεργασία έχει ξεκινήσει. Στην ιστορία -η οποία σύντομα θα φτάσει στη Βουλή καθώς απαιτείται νόμος-



Με νόμο που θα περάσει σύντομα στην ελληνική Βουλή –σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του χρόνου καθώς όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα με το νέο έτος- θα κυρωθεί συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμφωνία, θα προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά, θα οφείλει να αποστέλλει στο IRS–την αμερικανική εφορία- όλα τα στοιχεία με τις καταθέσεις των αμερικανών πολιτών που διατηρούν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα, είτε είναι κάτοικοι Ελλάδας, είτε είναι κάτοικοι εξωτερικού. Αντίστοιχα, οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να αποσπάσουν πληροφορίες για καταθέσεις Ελλήνων στις αμερικανικές τράπεζες.


Πυρετώδεις εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, στην γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στην γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αλλά και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, υπό την επίβλεψη του Μεγάρου Μαξίμου τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες για να υλοποιηθεί ο νόμος που ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο. Γιατί τέτοια κινητοποίηση; Διότι μέχρι το τέλος του χρόνου όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα ώστε οι ελληνικές τράπεζες και τοTaxisνα διασυνδεθούν ηλεκτρονικά με τοIRS–τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ- και να στέλνουν σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές σε περιουσιακά στοιχεία που αποκτούν πολίτες με αμερικανικό διαβατήριο εντός Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά που τοtaxisθα διασυνδεθεί με αυτό τον τρόπο με φορολογική υπηρεσία άλλης χώρας. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε τον τρόπο της να πείσει την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τις κυβερνήσεις τουλάχιστον 80 άλλων χωρών. Σε οποιαδήποτε μεταβίβαση χρημάτων προς τις ΗΠΑ θα επιβάλλεται φόρος 30% (!) σε περίπτωση που η χώρα στην οποία ανήκει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν έχει δεχτεί να εφαρμόσει τον καινούργιο νόμο των ΗΠΑ.
Γιατί απαιτείται τόσο μεγάλη κινητοποίηση των ελληνικών αρχών; Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο το οποίο επιβάλλει από την ψήφιση διακρατικής συμφωνίας –σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό κείμενο με τους όρους και τις λεπτομέρειες της ανταλλαγής πληροφοριών θα περάσει από την ελληνική Βουλή και θα κυρωθεί με νόμο- μέχρι την τεχνική προετοιμασία αλλά και τη διασφάλιση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Ο περίφημος αμερικανικός νόμος με την κωδική ονομασίαFATCA(Foreign Account Tax Compliance Act ) ορίζει όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν εκτός ΗΠΑ –όχι μόνο τράπεζες αλλά και χρηματιστηριακές εταιρείεςhedgefundsακόμη και ασφαλιστικές εταιρείες- οφείλουν να αποστέλλουν στοIRSόλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με αμερικανούς πολίτες. Ο νόμος έχει ψηφιστεί από το 2010 αλλά λόγω του …παγκόσμιου χαρακτήρα η ενεργοποίησή του αναβλήθηκε δύο φορές. Ουσιαστικά έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1ηΙουλίου ενώ στην πράξη τουλάχιστον όσον αφορά στις ελληνικές αρχές, η αποστολή στοιχείων θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2015.
Δεν πρόκειται για μια απλή συμφωνία ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών η οποία ούτως ή άλλως υπάρχει και σήμερα. Και τώρα, οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί προβλέπουν ότι προσωπικά δεδομένα πρέπει να αποστέλλονται από τη μία πλευρά του Ατλαντικού στην άλλη σε περίπτωση που διατυπωθεί σχετικό αίτημα. Εδώ πρόκειται για κάτι πολύ πιο σύνθετο. Οι τράπεζες, θα οφείλουν να γνωστοποιούν στις ελληνικές αρχές το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού από πολίτη με αμερικανικό διαβατήριο και οι ελληνικές αρχές θα οφείλουν με τη σειρά τους να στέλνουν την πληροφορία στοIRS.Oδίαυλος επικοινωνίας θα είναι συνέχεια ανοικτός και δεν θα απαιτείται διατύπωση σχετικού αιτήματος όπως συμβαίνει σήμερα.
Στην πράξη, όπως αναφέρεται και στη σχετική ιστοσελίδα που έχει ανοίξει τοIRSγια την ενημέρωση κυβερνήσεων και τραπεζών ανά την υφήλιο, αυτό που ζητείται είναι η αυτόματη ενημέρωση τουIRSγια τους αμερικανούς πολίτες που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελλάδα ύψους άνω των 50.000 δολαρίων. Επίσης, θα πρέπει να αποστέλλονται στοιχεία για τους αμερικανούς πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα εφόσον έχουν λογαριασμούς άνω των 200.000 δολαρίων. Θεωρητικά, θα δοθεί και στις ελληνικές αρχές το δικαίωμα να αρχίσουν να αποσπούν στοιχεία για Έλληνες που διατηρούν στις ΗΠΑ αντίστοιχους λογαριασμούς. Στην πράξη θα φανεί αν εμείς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη πληροφορία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Όλοι εμπλεκόμενοι φορείς –και ειδικά η γ.γ Δημοσίων Εσόδων στην οποία πέφτει το βάρος σύνταξης της διακρατικής συμφωνίας- τρέχουν και δεν φτάνουν καθώς θα πρέπει να περιγραφούν με κάθε λεπτομέρεια σημαντικές πληροφορίες όπως:
1. Για ποιους αμερικανούς πολίτες θα αποστέλλονται οι πληροφορίες.
2. Θα ζητηθούν αντίστοιχες πληροφορίες για Έλληνες στις ΗΠΑ, ένα φλέγον θέμα για την ελληνική ομογένεια.
3. Για ποιες συναλλαγές θα ενημερώνονται οι αμερικανικές αρχές. Προφανώς είναι ένα ζήτημα το οποίο εκτός από τις τράπεζες αφορά και τις χρηματιστηριακές εταιρείες




Πηγή: fpress.gr