Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Επτά φυσικά φαινόμενα που κλέβουν την παράσταση



Η φύση δεν σταματάει ποτέ να μας συναρπάζει με τα μοναδικά δημιουργήματά της.



Από τις ηλιακές εκλείψεις ως το Βόρειο Σέλας...τα μοναδικά αυτά φυσικά φαινόμενα αφήνουν τον παρατηρητή με το στόμα ανοιχτό. Δείτε επτά φυσικά φαινόμενα που κλέβουν την παράσταση στις φωτογραφίες που ακολουθούν παρακάτω:

1. Θερμοπίδακες



Οι Θερμοπίδακες είναι ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά "εκρήγνυνται" και εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού, γι΄ αυτό και αποκαλούνται επίσημα και "διαλείπουσες θέρμες". Οι θερμοπίδακες ονομάζονται και Γκέιζερ, από την ονομασία του μεγαλύτερου θερμοπίδακα στην Ισλανδία που ερμηνεύεται ως "λυσσαλέος". Για τη δημιουργία ενός θερμοπίδακα απαιτούνται πολύ ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες και γι' αυτό το λόγο υπάρχουν σχετικά λίγοι σε όλο τον κόσμο, γύρω στους 1000.

2. Περιπλανώμενες...πέτρες



Στην άνυδρη και άγονη επιφάνεια του εδάφους στην Death Valley της Καλιφόρνιας, εκεί όπου κάποτε υπήρχε μία λίμνη, οι πέτρες μετακινούνται μόνες τους στην έρημο και αφήνουν μάλιστα και το σημάδι τους, χωρίς κανείς να έχει εξηγήσει πώς συμβαίνει αυτό. Το βάρος τους ξεπερνά τα 300 κιλά και καθώς μετακινούνται αφήνουν τα ίχνη τους στην άμμο, σημαδεύοντας την ανεξήγητη έως σήμερα μετακίνησή τους. Κάποια από τα σημάδια αυτά φτάνουν ακόμα και τα 182 μέτρα.

3. Θαλάσσιες δίνες




Θαλάσσια δίνη ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο που δημιουργείται από τη συνάντηση δύο παλιρροιακών ρευμάτων. Οι παλιρροιακές δίνες λέγονται κοινώς και "ρουφήχτρες". Το φαινόμενο αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και περιλαμβάνεται στην κατηγορία των φυσικών κινδύνων. Η μεγαλύτερη γνωστή θαλάσσια δίνη είναι η "Μοσκστράουμεν" στα ανοιχτά των νήσων Λοφούτεν της Νορβηγίας, με ταχύτητα 40 χιλιόμετρα/ώρα, ενώ οι αμέσως ισχυρότερες φθάνουν σε ταχύτητες 20 έως 25 χιλιομέτρων/ώρα. Στην Ελλάδα εκτός από τις παλιρροιακές δίνες στη Χαλκίδα δεν παρατηρούνται άλλες αξιόλογες τέτοιες δίνες.

4. Βόρειο Σέλας




Το Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και που παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές, τόσο στο Βόρειο ημισφαίριο όσο και στο Νότιο και αποκαλείται αντίστοιχα "Βόρειο Σέλας" και "Νότιο Σέλας". Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η φύση λόγω της ποικιλίας χρωμάτων και σχεδίων που εμφανίζονται αιφνίδια και αλλάζουν μορφή πολύ γρήγορα.

5. Ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις





Έκλειψη στην αστρονομία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο επηρεάζεται η φωτεινότητα ενός ουράνιου σώματος, είτε διότι εισέρχεται στη σκιά ενός άλλου ουράνιου σώματος, είτε διότι ένα άλλο ουράνιο σώμα εισέρχεται ανάμεσα σε εκείνο και τον παρατηρητή. Το φαινόμενο των εκλείψεων είναι περιοδικό και γι αυτό το λόγο είναι εύκολο να προβλεφτεί ο χρόνος που αυτές θα συμβούν. Η επόμενη ολική έκλειψη του Ηλίου θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2015, στην Ισλανδία.

6. Χρωματιστά δέντρα




Πολλά δέντρα είναι ξεχωριστά. Άλλα έχουν πολύ ασυνήθιστα σχήματα, αλλά υπάρχουν και μερικά που με χρώματα, όπως ο «Rainbow Eucalyptus», ευκάλυπτος – ουράνιο τόξο, ο οποίος, όπως υποδηλώνει το όνομά του, έχει πολύχρωμο κορμό! Μπορείτε να δείτε τέτοια δέντρα στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ινδονησία, τη Νέα Γουινέα και τις Φιλιππίνες.

7. Μαργαριταρένια σύννεφα



Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε μερικά μαργαριταρένια, όπως τα χαρακτηρίζουν, τα οποία παρά το ότι ουσιαστικά δεν είναι σύννεφα, καθώς δεν είναι φτιαγμένα από νερό, αλλά από θειικό και νιτρικό οξύ, παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της ανατολής και της δύσης, συνήθως μόνο σε ψυχρά κλίματα.




Πηγή: fpress.gr