Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Καταγγελίες για... μεσαιωνικές συνθήκες νοσηλείας στον «Ευαγγελισμό»



Μια ιδιαίτερα σκληρή αλλά και επικίνδυνη καθημερινότητα βιώνουν ασθενείς και προσωπικό στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σύμφωνα με όσα αποτυπώνονται σε επιστολή που απέστειλαν οι νοσηλευτές προς τους επικεφαλής της κλινικής και του νοσοκομείου, με τη δραματική έκκληση να παρέμβουν ώστε να διαφυλάξουν την ακεραιότητα και τη ζωή όλων.



Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα της κλινικής του 9ου ορόφου του «Ευαγγελισμού» τα οποία όπως εξηγούν «προκαλούνται διότι από την εποχή του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 1999, η Ψυχιατρική κλινική υποχρεούται να δέχεται εισαγγελικές παραγγελίες για εξέταση και ακούσιες νοσηλείες. Έτσι, μολονότι οι προδιαγραφές της κλινικής είναι για 20 κλίνες και μάλιστα εκούσιας νοσηλείας, η πραγματικότητα διαμορφώνεται εντελώς: ο αριθμός των ασθενών είναι συχνότατα υπερδιπλάσιος της δύναμης των κλινών».

Το σύνηθες σκηνικό εν μέσω του οποίου οι νοσηλευτές καλούνται να ασκήσουν το έργο τους, είναι ανάμεσα σε τουλάχιστον 20 με 25 φορεία στο διάδρομο της κλινικής. Όπως όμως τονίζουν στην επιστολή τους, εκτός από τις προφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι «κάνοντας νοσηλεία» σε ασθενείς στα ράντζα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πτώσεις και τραυματισμούς των ασθενών «δεδομένου ότι αυτοί λαμβάνουν νευροληπτικά και ψυχιατρικά φάρμακα που στις συνήθεις παρενέργειές τους έχουν ζάλη, αστάθεια και μείωση τη αρτηριακής πίεσης».

Όπως αναφέρουν, η κατάσταση περιπλέκεται πολλαπλασιαστικά εάν τα περιστατικά έχουν και άλλα παθολογικά προβλήματα, όπου μπορεί να χρειαστεί να γίνουν νοσηλευτικές πράξεις και παρεμβάσεις στο διάδρομο, παρουσία αρκετών άλλων ασθενών ( πχ αιμοληψίες, αλλαγές τραυμάτων, φροντίδα ατομικής υγιεινής, κλπ), κατάσταση που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασθενών .

Ψυχικά ασθενείς…πιάνονται στα χέρια στα ράντζα του διαδρόμου

Η παράταξη των ράντζων στους διαδρόμους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προδιαγραφές λειτουργίας μιας ψυχιατρικής κλινικής καθώς «η εμπέδωση της έννοιας του προσωπικού χώρου αλλά και της μείωσης των εξωτερικών ερεθισμάτων που χρειάζονται οι ψυχικά ασθενείς απουσιάζουν παντελώς. Ούτε προσωπικός χώρος υπάρχει, ούτε ηρεμία. Επιπλέον λόγω της αποδιοργανωμένης συμπεριφοράς αρκετών ασθενών δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους με αφορμή της αρπαγής προσωπικών αντικειμένων του ενός από τον άλλο ή την κατάληψη του φορείου του ενός από τον άλλο» καταγράφουν οι νοσηλευτές για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ψυχιατρική.

Οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται γεωμετρικά με την φροντίδα των ασθενών στο διάδρομο επειδή οι ασθενείς μπορεί να είναι ασταθείς, απρόβλεπτοι και δυνητικά επικίνδυνοι.«Οποιοδήποτε αντικείμενο φροντίδας ή νοσηλείας στο διάδρομο της κλινικής μπορεί να υφαρπαχθεί και να καταστεί επικίνδυνο «επιθετικό όπλο», πχ μία μεταλλική στήλη ροής του ορού το στατώ, θα ήταν καταστροφικό στα χέρια κάποιου διεγερτικού ασθενή.

Ομαδικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Για όλους αυτούς τους ασθενείς που βρίσκονται στο διάδρομο υπάρχουν μόνο 2 τουαλέτες και 2 ντουζιέρες, σύμφωνα με τους νοσηλευτές. Η αναμονή για τη χρήση της τουαλέτας και το απλό πλύσιμο των χεριών είναι μεγάλη. «Αυτό αποτρέπει τους ασθενείς από τη χρήση των καλών συνηθειών υγιεινής με αποτέλεσμα συχνά να έχουμε κρούσματα ομαδικής γαστρεντερίτιδας. Τους χειμερινούς μήνες λόγω του συγχρωτισμού έχουμε αδιάλειπτα λοιμώξεις του αναπνευστικού επί των ασθενών»

Η φυσική εξάντληση και η επαγγελματική εξουθένωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επικινδυνότητα της εργασίας δημιουργούν συνθήκες που θα οδηγήσουν σε τραγικά συμβάντα εκτιμούν οι νοσηλευτές. «Ως εργαζόμενοι και δημόσιοι λειτουργοί δεν αποποιούμαστε των υπηρεσιακών μας ευθυνών, αλλά επισημαίνουμε εγγράφως τα δραματικά προβλήματα της λειτουργίας της κλινικής ώστε να μην χρεωθούμε και την ευθύνη που αναλογεί στην έλλειψη υποδομών. Επειδή θεωρούμε ότι είναι πιθανό υπό τις δεδομένες συνθήκες να έχουμε κάποιο συμβάν, σας ενημερώνουμε ώστε να κάνετε ό,τι μπορείτε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της νοσηλείας των ασθενών» καταλήγουν οι εργαζόμενοι.




Πηγή: protothema.gr