Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Άνοιξε η πλατφόρμα του ΕΝΦΙΑ Πώς θα διορθώσετε τα λάθη για να ξεφουσκώσετε τον φόρο



Tέθηκε στη διάθεση του κοινού εδώ και λίγη ώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει στην εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.



Λίγο πριν τις 08:00 σήμερα το πρωί, τέθηκε στη διάθεση των ιδιοκτητών η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορέσετε να διορθώσετε τα λάθη που σας «φόρτωσαν» με επιπλέον ΕΝΦΙΑ. Ιδού λοιπόν η… Ρόδος. Όσοι πιστοί, σπεύσετε να διορθώσετε καθώς τα χρήματα που μπορείτε να εξοικονομήσετε είναι πολλά. Όλες οι οδηγίες που θα χρειαστείτε σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, έχουν ως εξής:

Μέχρι πότε μπορώ να διορθώσω τα λάθη στο Ε9;
Βάσει νόμου μέχρι 30 Νοεμβρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης. Αλλά για να δοθεί παράταση, θα πρέπει να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή επειδή ακριβώς η ημερομηνία έχει κατοχυρωθεί νομικά.

Πώς θα διορθώσω τα λάθη στο Ε9;
Μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή «Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα περιουσιολογίου την οποία θα βρείτε στη διεύθυνση www.gsis.gr . Θα επιλέξετε την εντολή «δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης της ΠΟΛ 1225/2012 (1188/2013)» και να προχωρήσετε κανονικά
Μπορώ να διορθώσω μόνο τα λάθη που επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ;
Όχι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μπορείτε να τροποποιήσετε όλες τις δηλώσεις από το 2010 και μετά. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Άνοιγμα» Εφαρμογών Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου (Δ.ΗΛΕ.Δ / Γ.Γ.Δ.Ε.)
Τροποποιητικών Δηλώσεων Εν.Φ.Ι.Α. έτους 2014 και Αρχικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2014 για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Αρχικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 ετών 2011 έως και 2013 για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Αρχικών και Τροποποιητικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2010 για φυσικά πρόσωπα.

Και πώς θα διορθώσω δηλώσεις προηγούμενων ετών;
Απλώς επιλέγετε το αντίστοιχο έτος μέσω της εφαρμογής. Δηλαδή, αν διαλέξετε το 2013, η τροποποιητική που θα κάνετε θα επηρεάσει τον ΦΑΠ του 2013, το 2012 τον ΦΑΠ του 2012 κ.ο.κ. Μπορείτε να πάτε πίσω έως και το 2010.

Τι γίνεται από τη στιγμή που θα γίνει η διόρθωση;
Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στον ΕΝΦΙΑ. Με το που θα υποβάλλεται η δήλωση, αυτόματα θα γίνεται η εκκαθάριση και η προσαρμογή των δόσεων στα νέα δεδομένα. Αν με τις διορθώσεις επέρχεται μείωση φόρου, αυτόματα θα γίνεται και η διόρθωση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ που υπολείπονται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Και αν από τη διόρθωση προκύψει μεγάλη μείωση φόρου;
Αν η μείωση του φόρου ξεπεράσει τα 300 ευρώ, τότε η εκκαθάριση της δήλωσης θα παγώνει μέχρι ο ιδιοκτήτης να πάει στην εφορία για έλεγχο. Η εκκαθάριση θα ολοκληρώνεται –και αυτόματα θα προσαρμόζεται το ποσό του φόρου- μόλις ανάψει το πράσινο φως από την εφορία. Σε αυτή την ταλαιπωρία αναμένεται να μπουν χιλιάδες συμπολίτες μας καθώς τα λάθη που έχουν γίνει είναι πολλά και μεγάλα.

Έχω κλειστό μη ηλεκτροδοτούμενο διαμέρισμα αλλά δεν μου έγινε καμία έκπτωση φόρου. Τι πρέπει να προσέξω;
Θα μπείτε στο Ε9 και θα ελέγξετε αν έχει δηλωθεί σωστά ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ. Αν όχι θα τον διορθώσετε. Προσοχή: Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε το ίδιο και στο έντυπο Ε2 καθώς για να δοθεί η έκπτωση γίνεται διασταύρωση και με το συγκεκριμένο έντυπο. Καλό είναι πρώτα να διορθώσετε το Ε2 αν χρειάζεται (σ.σ δεν υπάρχει πρόστιμο καθώς η τροποποίηση του Ε9 δεν έχει φορολογικό ενδιαφέρον) και μετά το Ε9.

Το ακίνητό μου είναι στα τούβλα αλλά έχει φορολογηθεί σαν να είναι τελειωμένο. Τι πρέπει να κάνω;
Θα δηλώσετε την σχετική ένδειξη στην τροποποιητική σας δήλωση (ημιτελές) και θα φροντίσετε να συμπληρώσετε ότι δεν ηλεκτροδοτείται. Το πρώτο γίνεται από την επιλογή «κωδικός ειδικών συνθηκών» και το δεύτερο αναφέρεται στην ερώτηση «30» όπου ερωτάται ο ιδιοκτήτης αν το ακίνητο έχει ρεύμα ή όχι.

Υπάρχει ένδειξη στη φορολογική μου δήλωση ότι η συμπλήρωση του Ε9 έχει γίνει βάση μιας απόφασης. Τι εννοεί ο ποιητής;
Τον Ιούλιο, εκδόθηκε απόφαση από την ΓΓΔΕ βάσει της οποίας όλα τα κενά στο Ε9 συμπληρώνονταν αυτόματα από την υπηρεσία βάσει παραδοχών. Όλα αυτά είναι τώρα λάθη τα οποία πρέπει να διορθωθούν καθώς σας επιβαρύνουν με φόρο που δεν σας αναλογεί. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεχάσατε την ηλικία του ακινήτου. Η εφορία θεώρησε ότι έχει χτιστεί το 2008. Μπορεί να ξεχάσατε να δηλώσετε ότι έχετε την ψιλή κυριότητα του ακινήτου. Θεωρήθηκε ότι έχετε την πλήρη κυριότητα. Μπορεί να ξεχάσατε τον όροφο. Το διαμέρισμα ανέβηκε αυτομάτως στον 6ο κλπ. Εντοπίστε την συμπλήρωση βάσει των παραδοχών και διορθώστε. Είναι σίγουρο ότι θα γλιτώσετε χρήματα.




Πηγή: fpress.gr