Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014
Αίγυπτος: Βρέθηκε νεκροταφείο με 1 εκατ. μούμιες
Μία από τις μούμιες είχε ύψος 2,1 μέτρα ενώ οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους σε ένα βρέφος (κοριτσάκι), το οποίο είχε θαφτεί έχοντας δίπλα του παιχνίδια και φορώντας βραχιόλια.
Έκπληκτοι, Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν στη διάρκεια των ανασκαφών τους σε κοιμητήριο της Αιγύπτου ότι είναι θαμμένες περίπου ένα εκατομμύριο μούμιες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο, από πού, δηλαδή, προήλθε ένας τόσος μεγάλος αριθμός αφού ο πλησιέστερος οικισμός δεν δικαιολογεί το μέγεθος του νεκροταφείου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην περιοχή του νεκροταφείου υπήρχε και μία μικρή πυραμίδα η οποία ανεγέρθηκε πριν γίνει η ταφή.
Μία από τις μούμιες είχε ύψος 2,1 μέτρα ενώ οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους σε ένα βρέφος (κοριτσάκι), το οποίο είχε θαφτεί έχοντας δίπλα του παιχνίδια και φορώντας βραχιόλια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Κέρι Μίλεσταιν, το νεκροταφείο της Αιγύπτου έχει ανακαλυφθεί από τους αρχαιολόγους εδώ και 30 χρόνια και, μέχρι τώρα, έχουν ανακαλυφθεί 1.700 ταφές.
Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των μουμιων είναι σαφώς μεγαλύτερος. Για τον Μίλεσταιν, πρόκειται για ένα τεράστιο και «πυκνό» κοιμητήριο.
Οι περισσότερες από τις ταφές χρονολογούνται τον 1ο π. Χ. όταν η Αίγυπτος ήταν υπό ρωμαϊκή κατάκτηση. Οι ερευνητές εκφράζουν απορία για τον αριθμό που απαριθμούν οι μούμιες στο νεκροταφείο. "Δεν δικαιολογείται το μέγεθός του" , επισημαίνει η ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, επισημαίνοντας πως, οι άνθρωποι που είναι θαμμένοι, δεν ανήκαν στις βασιλικές οικογένειες. Δεν υπάρχουν φέρετρα, οι μούμιες είναι θαμμένες στην άμμο, ενώ η ταρίχευση δεν είναι άρτια στους περισσότερους νεκρούς".
Επιπλέον, αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους επιστήμονες, είναι ότι, παρά την ταπεινή καταγωγή των νεκρών, ανακαλύφθηκαν όμορφα αντικείμενα, όπως λινά υφάσματα, γυάλινα αντικείμενα και παιχνίδια. "Όποιος πλούτος τους ανήκε, θάφτηκε μαζί τους", ανέφερε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας.
Πηγή: protothema.gr