Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Πώς στην κυβέρνηση ήξεραν από τον Νοέμβριο πως θα πάμε σε εκλογές



Μπορεί πολλοί να πίστευαν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές ωστόσο στις τάξεις της κυβέρνησης γνώριζαν πως το παιχνίδι είναι χαμένο... Αυτό αποκαλύπτει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το οποίο δημοσιεύει δηλώσεις στελέχους της κυβέρνησης το οποίο τονίζει πως από τις 26 Νοεμβρίου ήταν γνωστή η έκβαση των γεγονότων.



Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι δανειστές οδήγησαν την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές... Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Όλα ξεκίνησαν στο Παρίσι στις 26/11 στην συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης με την Τρόικα. «Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι ξέραμε πως όλα είχαν τελειώσει. Μάς έδιναν την εντύπωση (σ.σ η Τρόικα) πως ό,τι κι αν είχαμε κάνει, η αναθεώρηση δεν θα ολοκληρωνόταν».

«Στα μέσα Νοεμβρίου φάνηκε η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών ως προς τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 2015. ΕΕ και ΔΝΤ ζητούσαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να εξευρεθούν, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για 500 εκατομμύρια ευρώ. Είχαν εξαγριωθεί από το αίτημα των δανειστών να αυξηθεί το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης στα 1,2 δισεκατ. ευρώ, σε σχέση με το ένα δισεκ. του προηγούμενου έτους. Δεν είναι τυχαίο το έγγραφο που έστειλε ο Γκίκας Χαρδούβελης στους δανειστές, στις 29 Νοεμβρίου, που τους έλεγε πως το 2015 θα είναι χρονιά υψηλής ανάπτυξης και μείωσης του κινδύνου, επομένως το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να μειωθεί» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, «μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικών θυσιών η Ελλάδα στοιχημάτισε πως θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα πρόωρο τέλος της διεθνούς διάσωσης. Αντ' αυτού βρέθηκε στο Παρίσι μπροστά στην άκαμπτη στάση των δανειστών. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και έφερε την καταιγίδα -εκ νέου- στην Ευρωζώνη».

«Οι δανειστές επεδίωκαν περισσότερα χρήματα στο αποθεματικό σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας που θα οδηγούσε σε εκλογές, και συνεπώς καθυστέρηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα εξέτρεπε περαιτέρω τους στόχους του προγράμματος».




Πηγή: koolnews.gr