Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015
Έρχονται... συστημένα και από τις τράπεζες
Αναλυτική λίστα με όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» ζητούν οι τράπεζες. Στόχος τους είναι να κατατάξουν τους δανειολήπτες σε συνεργάσιμους και μη συνεργάσιμους, ενώ από το λεγόμενο περιουσιολόγιο, θα σχηματίσουν και λίστες με βιώσιμους και μη βιώσιμους οφειλέτες.
Της Έφης Καραγεώργου.
Τα πρώτα σημειώματα αναμένεται να φτάσουν σύντομα σε εκείνους που το 2015 τους βρήκε με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα ενημερωτικά αυτά σημειώματα έχουν διπλό ρόλο.
Αφ΄ ενός από την ανταπόκριση που θα έχουν οι δανειολήπτες, οι τράπεζες θα σχηματίσουν μία πρώτη εικόνα για τους λεγόμενους συνεργάσιμους.
Αφ΄ ετέρου από τις απαντήσεις για τα περιουσιακά τους θα έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και κατά πόσο είναι βιώσιμος. Και φυσικά διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί εκείνος που εκτός από την πρώτη κατοικία έχει και άλλα ακίνητα στην κατοχή του, σε σχέση με εκείνον που δεν έχει τίποτα, πέρα από το σπίτι στο οποίο ζει.
Με βάση λοιπόν τις απαντήσεις που θα λάβουν από τους δανειολήπτες -και τον έλεγχο του Ε9- οι τράπεζες θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η πρόταση ρύθμισης, η οποία θα πρέπει να είναι συμβατή τόσο με τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη και να συνυπολογίζει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Τα σημειώματα αρχικά θα αφορούν τα υπερήμερα στεγαστικά δάνεια.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: Σήμερα τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται στα 70δισ ευρώ και από αυτά δάνεια ύψους 25δισ ευρώ, βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα στεγαστικά σε καθυστέρηση έχουν υπόλοιπα από 70.000 μέχρι 120.000 ευρώ και συνήθως δεν αποπληρώνονται σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Αφορούν δε, κατά προσέγγιση περί τις 250.000 ακίνητα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις 100.000 ακίνητα κινδυνεύουν άμεσα να βγουν σε πλειστηριασμό, αφού έχει κλείσει από την 1η του Ιανουαρίου η ομπρέλα προστασίας.
Ωστόσο, όπως είχαμε γράψει στο fpress.gr οι πλειστηριασμοί εκ των πραγμάτων θα μετατεθούν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς απαιτείται χρόνος, από την καταγγελία της σύμβασης, μέχρι να βγει ένα ακίνητο στο σφυρί. Ενώ σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον δανειολήπτη να προχωρήσει σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.
Πηγή: fpress.gr