Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015
12 τρόποι με τους οποίους το σώμα αντιμετωπίζει το κρύο
Διαβάστε και μάθετε να αναγνωρίζετε τις άμυνες του οργανισμού στο κρύο και έχετε εμπιστοσύνη στην αυτοσυντήρηση του οργανισμού σας, ακόμα κι όταν εσείς τον φτάνετε στα όριά του.
Εσείς μπορεί μην να τους αντιλαμβάνεστε ως προσπάθεια θέρμανσης, αφού σε σχετικές συνθήκες πάντα εστιάζετε στο ότι κρυώνετε, αλλά το σώμα σας έχει πολλούς και πάντα αποτελεσματικούς τρόπους να σας θερμάνει και να σας προστατέψει από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Διαβάστε και μάθετε να αναγνωρίζετε τις άμυνες του οργανισμού στο κρύο και έχετε εμπιστοσύνη στην αυτοσυντήρηση του οργανισμού σας, ακόμα κι όταν εσείς τον φτάνετε στα όριά του.
Συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία
Το σώμα είναι κατασκευασμένο να διατηρεί μια μέση θερμοκρασία γύρω στους 37ο C. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει, οι αισθητήρες του δέρματος, μεταφέρουν το μήνυμα της χαμηλής θερμοκρασίας στον εγκέφαλο και πιο συγκεκριμένα στον υποθάλαμο, ο οποίος λειτουργεί σα θερμοστάτης, υπεύθυνος για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος (στους 37 βαθμούς).
Μια από τις πρώτες «κινήσεις» του υποθαλάμου, λοιπόν, όταν πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία, είναι η συστολή των αγγείων σε χέρια, πέλματα και πόδια, καθώς η κυκλοφορία του αίματος είναι αυτή που θερμαίνει το σώμα και κατά συνέπεια το δέρμα.
Με τη συστολή, λοιπόν, των αγγείων περιορίζεται η θερμότητα στο περιφερειακό κομμάτι του σώματος και με αυτό τον τρόπο και η απώλεια θερμότητας από το σώμα, μέσω του δέρματος, φροντίζοντας έτσι στη διατήρηση της θερμοκρασίας σε καλά επίπεδα στον κορμό, που είναι και το σημαντικότερο σημείο του σώματος.
Έχετε την ανάγκη να ουρήσετε
Η συστολή των αγγείων έχει σαν συνέπεια την αυξημένη συγκέντρωση των υγρών στον κορμό. Αυτή η νέα συνθήκη, δίνει νέα εντολή στον υποθάλαμο, υποδεικνύοντας του την ανάγκη να απαλλαχθεί από τα περιττά υγρά, μεταφράζοντάς το με την ανάγκη της ούρησης. Γι’ αυτό και όσοι κάνουν σκι, ή χειμερινά αθλήματα, επισκέπτονται (προνοώντας) την τουαλέτα πριν τη βόλτα τους στις χιονισμένες πλαγιές και το ίδιο κάνουν και αμέσως μόλις τελειώσουν.
Έχετε τρέμουλο
Στην περίπτωση που η αγγειοσυστολή δεν καταφέρει να σας ζεστάνει επιτυχώς, τότε ο υποθάλαμος αλλάζει τακτική και δίνει εντολή για τη σύσπαση των μυών, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την αναγκαία θερμότητα. Αν για παράδειγμα κρυώνετε τόσο, ώστε να θεωρείτε ότι είστε στα όρια μιας ήπιας υποθερμίας, το τρέμουλο θα σας εξασφαλίσει 400-600 watt θερμότητας. Παγώνετε ταχύτερα, όταν είστε βρεγμένοι
Το νερό αυξάνει την απώλεια θερμότητας από το σώμα, 25 φορές γρηγορότερα από τον αέρα, με αποτέλεσμα να έχετε μεγαλύτερη απώλεια ζέστης, όταν είστε βρεγμένοι. Γι’ αυτό και όταν βγαίνετε από το νερό μιας θερμαινόμενης πισίνας, τρέμετε, αφού το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, η πτώση της οποίας είναι πολύ ευκολότερη αφού είστε βρεγμένοι.
Δυσκολεύετε το σώμα σας, όταν καταναλώνετε αλκοόλ
Μια από τις μεθόδους διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, είναι η αγγειοσυστολή. Το αλκοόλ, όμως, όσων αστέρων κι αν είναι το κονιάκ που κρύβετε στο φλασκί σας, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Το αλκοόλ, προκαλεί τη διαστολή των αγγείων, προκαλώντας έτσι την αυξημένη απώλεια της θερμότητας του σώματος (μέσω των διασταλμένων αγγείων του δέρματος).
Μπορεί, λοιπόν, να νιώσετε το δέρμα σας ζεστό, αλλά δεν θα κρατήσει για πολύ αυτή η θερμότητα, δεδομένου ότι είναι «περιφερειακή», ενώ η θερμοκρασία στον κορμό σας πέφτει, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνθήκες υποθερμίας. Είναι πιθανό
να κρυώνετε περισσότερο, αν ντυθείτε πολύ ζεστά
Αν σχεδιάζετε να πάτε μια βόλτα στο χειμωνιάτικο τοπίο θα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε πόσο θα κινηθείτε για να ντυθείτε αναλόγως. Διότι αν προγραμματίζετε σωματική άσκηση, τότε θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως θα ζεσταθείτε στην πορεία και, ίσως, ιδρώσετε.
Ο ιδρώτας, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε καταφέρει και αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας, αλλά τη στιγμή που θα απορροφηθεί από τα ρούχα σας θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση της απώλειας θερμότητας (αφού το νερό διευκολύνει την απώλεια) και της -εν τέλει- υποθερμίας. Ντυθείτε λοιπόν, αναλόγως, με το τι έχετε σκοπό να κάνετε στο κρύο.
«Συρρικνώνεστε» και έρχεστε σε στενότερη επαφή με τους άλλους
Όταν το σώμα προκαλεί συστολή των αγγείων και το τρέμουλο αρχίζει, τότε είναι ενστικτώδης αντίδραση να θέλετε να έρθετε σε στενότερη επαφή με τους άλλους, ώστε να αυξήσετε με αυτό τον, παραδοσιακό, τρόπο τη θερμοκρασία σας. Μια επίσης φυσική αντίδραση είναι η τάση για συρρίκνωση και κουλούριασμα του σώματος, προσπαθώντας ασυνείδητα να μειώσετε την επιφάνειά σας, μέσω της οποίας χάνετε θερμότητα. Ο εγκέφαλός σας «τρελαίνεται»
Τη στιγμή που το σώμα σας θα μπει σε κατάσταση υποθερμίας, κατά την οποία η θερμοκρασία του κορμού σας είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, τότε ο εγκέφαλος και το νευρικό σας σύστημα είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία τους. Είναι πιθανό, στην προσπάθειά του ο υποθάλαμος να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος και αντιλαμβανόμενος ότι έχουν αποτύχει όλες οι προηγούμενες προσπάθειες, να δίνει εντολές στο σώμα που να μοιάζουν και –εν μέρει- να είναι παράλογες, όπως έχει συμβεί με περιπτώσεις ατόμων που έχουν βρεθεί στο κρύο τελείως...γυμνοί.
Το δέρμα σας γίνεται άσπρο και σκληρό
Το κρυοπάγημα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το εκτεθειμένο στο κρύο δέρμα, κρυώνει τόσο, ώστε να παγώνει. Τα μάγουλα, η μύτη και τα δάχτυλα είναι οι περισσότερο ευαίσθητες περιοχές, καθώς λόγω της αγγειοσυστολής έχουν τη λιγότερη κυκλοφορία του αίματος.
Επιπλέον, εξαιτίας του κυλινδρικού σχήματος των δαχτύλων, χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη επιφάνεια, συγκριτικά με το μέγεθός τους, κάνοντας έτσι την απώλεια θερμότητας μεγαλύτερη.
Πιο συγκεκριμένα, το κρυοπάγημα σημαίνει τον τραυματισμό του εξωτερικού δέρματος, το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μαύρο και εν τέλει να ξεφλουδίσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο περισσότερο κρυώνετε νιώθετε πόνο και στη συνέχεια η περιοχή αρχίζει και μουδιάζει. Όταν συμβεί αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι αισθητήρες θερμοκρασίας του δέρματος, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Το δέρμα σας κοκκινίζει και εμφανίζονται εξανθήματα
Αυτό που επιστημονικά ονομάζεται «κνίδωση εκ ψύχους», έχει να κάνει με την αντίδραση του δέρματος στο κρύο, όχι απαραίτητα σε θερμοκρασίες ακραίου ψύχους, και κάνει το ευαίσθητο δέρμα να κοκκινίζει και να πετάει εξανθήματα. Δε χρειάζονται συνθήκες πολύ κρύου καιρού, όπως συμβαίνει με το κρυοπάγημα, για να συμβεί αυτό, αλλά συνήθως χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ξηρό περιβάλλον.
Σας κόβεται η ανάσα
Όταν εισπνέετε τον αέρα, η μύτη σας φροντίζει, πριν φτάσει ο αέρας στους πνεύμονές σας,
να τον υγράνει και ζεστάνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, όπως σε άτομα που έχουν άσθμα ή όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος, να μην προλαβαίνει ο αέρας να ζεσταθεί, προκαλώντας έτσι σπασμούς στους πνεύμονες, κάνοντας έτσι την αναπνοή δυσκολότερη και, σαν αποτέλεσμα, πιο κοφτή.
«Απενεργοποιούνται» οι μύες σας
Καθώς παγώνουν οι μυϊκοί ιστοί, σταδιακά χάνουν την ευλυγισία και τη λειτουργικότητά τους. Κατά συνέπεια, αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο χειρισμό του κινητού τηλεφώνου, ενώ, όσο μεγαλύτερες ομάδες μυών επηρεάζονται χάνετε την ικανότητα να κρατηθείτε από ...το γκρεμό ή ένα αναποδογυρισμένο, στη θάλασσα, σκάφος.
Μοιραστείτε το στο facebook
Πηγή: tsekouratoi