Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Έρχεται το «υπερ-όπλο» της εφορίας για τον έλεγχο των καταθέσεων



Το πιο ισχυρό «όπλο» στα χέρια της εφορίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, ενεργοποιείται αθόρυβα.



Μέσα στις επόμενες ημέρες, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, θα δοθεί η δυνατότητα στα ελεγκτικά κέντρα της χώρας να αποκτήσουν πρόσβαση όχι μόνο στα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων αλλά και στις μεγάλες αναλήψεις και καταθέσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Η έρευνα των φορολογικών αρχών, θα μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε βάθος 10ετίας κάτι που σημαίνει ότι δυσανάλογα υψηλές αναλήψεις ή καταθέσεις σε σχέση με τα εισοδήματα ή τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός, θα μπορούν να στείλουν τον ελεγχόμενο, κατευθείαν στην… αγκαλιά του ελεγκτή.

Από τις αρχές του 2014, στα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα της χώρας λειτουργεί το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών. Μέσα από αυτό το σύστημα, εξουσιοδοτημένοι ελεγκτές έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών για όσους μπαίνουν σε διαδικασία ελέγχου. Στην πράξη, κρίθηκε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Για να εντοπίσουν οι ελεγκτικές αρχές περίεργες συναλλαγές που γινόντουσαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα έπρεπε να ζητήσουν στοιχεία από τις τράπεζες τα οποία στην πράξη αποδεικνυόταν ότι έφταναν με καθυστέρηση εβδομάδων και πολλές φορές σε… εκτυπώσεις.
Η επέκταση του Συστήματος Μητρώων, επιλύει αυτά τα προβλήματα.
Με τα νέα δεδομένα, η πρόσβαση θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο βάσει όμως συγκεκριμένων «κανόνων» προκειμένου να διασφαλιστούν τα άκρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα:
1. Πρόσβαση στο σύστημα θα έχουν μόνο εξουσιοδοτημένοι ελεγκτές. Υποχρέωση της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας θα είναι να έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες άρσης του τραπεζικού απορρήτου.
2. Η χορήγηση στοιχείων από τις τράπεζες θα γίνεται μόνο για συγκεκριμένο ΑΦΜ. Δηλαδή, το σύστημα δεν επιτρέπει τη μαζική άντληση στοιχείων. Ο ελεγκτής, θα πρέπει να δηλώνει τον φάκελο της υπόθεσης, τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου, τον τραπεζικό λογαριασμό που τον ενδιαφέρει και το έτος διενέργειας των τραπεζικών κινήσεων. Η τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να του επιστρέψει –στις περισσότερες περιπτώσεις αυθημερόν- το σύνολο των αναλήψεων και των καταθέσεων που έχουν διενεργηθεί κατά τη συγκεκριμένη χρονιά.
Για τη λειτουργία του συστήματος, έχουν ήδη ολοκληρώσει τη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι τράπεζες. Το σύστημα θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς τόσο ο νέος γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων ο οποίος ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τα καθήκοντά του όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη θα πρέπει να υπογράψουν τις σχετικές αποφάσεις. Σε επόμενο στάδιο, πιθανότατα στο τέλος του χρόνου, το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» θα εμπλουτιστεί και με άλλα δεδομένα. Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έχει ήδη προαναγγελθεί η ένταξη των δανειακών συναλλαγών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και των χρηματιστηριακών προϊόντων μέχρι το τέλος του έτους.




Πηγή: fpress.gr