Κυριακή 26 Απριλίου 2015
Δεν ακούτε καλά; Δείτε τι μπορεί να φταίει
Η προχωρημένη ηλικία και η χρόνια έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες της μερικής απώλειας ακοής, ωστόσο...
η εξασθένιση της συγκεκριμένης αίσθησης μπορεί να αποτελεί επίσης σύμπτωμα υποκείμενου προβλήματος υγείας.
Δείτε ποιες είναι οι παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ακουστική σας οξύτητα.
1. Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών)
Το τρίξιμο των δοντιών και το σφίξιμο της άνω και κάτω σιαγόνας κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της γνάθου, καθώς ασκείται υπερβολική πίεση στους μύες στην περιοχή αυτή και εκδηλώνεται φλεγμονή στο σημείο. Ο βρουξισμός μπορεί να μην γίνει αντιληπτός έως ότου αρχίσει να εκδηλώνεται πόνος ή δυσκαμψία στη γνάθο, τις πρωινές κυρίως ώρες. Ο βρουξισμός συχνά συνοδεύεται και από πονοκεφάλους, πόνο στο αφτί, κουδούνισμα ή βουητό στα αφτιά (εμβοές) ή και εξασθένιση της ακοής στο ένα ή και τα δύο αφτιά. Τα προβλήματα ακοής λόγω βρουξισμού οφείλονται πιθανώς στους σπασμούς των μυών του έσω ωτός.
2. Ιογενείς λοιμώξεις
Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε αγώγιµη απώλεια της ακοής, δηλαδή εξασθένιση της ακοής λόγω συσσώρευσης υγρού και επακόλουθης απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας, η οποία ξεκινά από τη μύτη και φτάνει ως το μέσο ους. Αυτό το είδος παροδικής απώλειας της ακοής είναι συνηθέστερο στα παιδιά, επειδή στα πρώτα χρόνια της ζωής η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι πιο στενή, άρα φράζει πιο εύκολα. Ιοί όπως ο ιός που προκαλεί παρωτίτιδα, ο έρπης ζωστήρας και ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο έσω ους, ορισμένες φορές με αποτέλεσμα τη μόνιμη απώλεια της ακοής.
3. Κύστη στο αυτί
Η απόφραξη του ακουστικού πόρου λόγω καλοήθους κύστης μπορεί να συνοδεύεται από εξασθένιση της ακοής επειδή μπλοκάρει τους ήχους από το περιβάλλον.
4. Πρόβλημα στα νεφρά
Η παράδοξη σχέση μεταξύ της λειτουργίας των αφτιών και λειτουργίας των νεφρών δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες, ωστόσο έχει προταθεί η θεωρία ότι η απώλεια ακοής συνδέεται με τη νεφροπάθεια επειδή τμήμα του έσω ωτός το οποίο παράγει το υγρό που επιτρέπει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων του αφτιού παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με τον ιστό των νεφρών. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με χρόνια νεφροπάθεια είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν προβλήματα ακοής σε σύγκριση με υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας.
Πηγή: onmed.gr