Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Επιτέλους ένα φωτιστικό χωρίς καλώδιο!



Τα πράγματα στον τομέα του φωτισμού αλλάζουν: έρχεται η εποχή που θα πούμε αντίο στα καλώδια.



Σύμφωνα με τον σχεδιαστή Philippe Starck και τον CEO της εταιρίας Flos, Piero Gandini, τα ασύρματα φωτιστικά αναμένεται να είναι ο κανόνας μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Θέλαμε να φτιάξουμε μια λάμπα με επαναφορτιζόμενη μπαταρία που θα μπορούσε να διαρκέσει για 20 χρόνια και τώρα το έχουμε καταφέρει», είπε ο Starck και συνέχισε, «Η τεχνολογία για τις μπαταρίες υπάρχει και οι λάμπες υπάρχουν. Τα καλώδια θα εξαφανιστούν».

Ο Γάλλος σχεδιαστής παρουσίασε στο Salone del Mobile του Μιλάνου ένα ασύρματο επιτραπέζιο φωτιστικό το οποίο λειτουργεί με μπαταρία που έχει διάρκεια ζωής 6 ώρες και μπορεί να επαναφορτιστεί μέσω USB. Το φωτιστικό αποτελεί μέρος της νέας συλλογής του Starck.

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν τώρα είναι να βελτιώσουν την ποιότητα της μπαταρίας έτσι ώστε να μην χρειάζεται συνεχώς φόρτιση. «Τα καλώδια είναι μια εφεύρεση που έχει πια παρέλθει. Είναι σαν τις λάμπες πυρακτώσεως που έδειχναν μοντέρνες μέχρι πριν από 5 χρόνια που εμφανίστηκαν ξαφνικά τα LED. Πλέον αποτελούν παρελθόν», είπε ο Starck.

Όσο για τον CEO της Flos, Piero Gandini, αυτός είπε: «Αγαπώ τα φωτιστικά, αλλά όχι και τα καλώδια που μου φαίνονται σαν αλυσίδες που τυλίγονται στα πόδια μου. Μερικές φορές θέλεις να μετακινήσεις το φωτιστικό σου λίγο μακρύτερα αλλά το μήκος του καλωδίου δεν σου επιτρέπει κάτι τέτοιο. Χάρη στις νέες τεχνολογίες θα δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό είδος ελευθερίας».

Δείτε μερικά ακόμα φωτιστικά άλλων σχεδιαστών που ακολουθούν την ίδια, όμως, λογική.



Οι λάμπες αυτές είναι των Ferruccio Laviani για την Kartell και Ryu Kozeki.



Αυτές είναι οι λάμπες των Ryu Kozeki και Inma Bermúdez για την Marset.




Πηγή: http://spirossoulis.com/