Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

15+1 πράγματα που δεν ήξερες για την Ανταρκτική


Η πιο απομακρυσμένη ήπειρος στον κόσμο, το πιο ψηλό, ξηρό, ανεμοδαρμένο, άδειο και κρύο μέρος στη Γη αποκαλύπτει τα δικά του μυστικά και εντυπωσιάζει.




Γιατί αλήθεια ποιος ήξερα πως πριν από εκατομμύρια χρόνια είχε φοίνικες και θερμό κλίμα;


1. Δεν μπορείς να δουλέψεις στην Ανταρκτική αν δε βγάλεις τους φρονιμίτες και τον σκωληκοειδίτη σου. Δεν γίνονται εγχειρήσεις στους σταθμούς της Ανταρκτικής, επομένως θα πρέπει να το κάνεις, ακόμα κι αν δεν έχεις πρόβλημα.
2. Η Ανταρκτική είναι το πιο ξηρό μέρος στον πλανήτη.
3. Όπως όλες οι χώρες (Αυστραλία: .au, Γερμανία: .de, Ελλάδα: .gr), η ήπειρος της Ανταρκτικής έχει κι εκείνη το δικό της κωδικό: .aq.
4. 53 εκατομμύρια χρόνια πριν η Ανταρκτική ήταν τόσο ζεστή που είχε φοίνικες! Η θερμοκρασία της ηπείρου εκτοξευόταν στους 20◦C και παραπάνω.
5. Παλιότερα υπήρχε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Ανταρκτική. Ο σταθμός McMurdo είναι η μεγαλύτερη κοινότητα στην Ανταρκτική, λειτουργεί από τις ΗΠΑ από το 1962.
6. Η Ανταρκτική έχει Πυροσβεστική. Ανήκει στο σταθμό McMurdo και απασχολεί επαγγελματίες πυροσβέστες.
7. Παρά τις ακραίες θερμοκρασίες, υπάρχουν 1.150 διαφορετικά είδη μυκήτων αναγνωρισμένα στην Ανταρκτική. Οι μύκητες προσαρμόζονται τέλεια στις ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες, στο συνεχή και επαναλαμβανόμενο πάγο.
8. Η Ανταρκτική (πρακτικά) περιλαμβάνει κάθε ζώνη ώρας στον πλανήτη. Όλες οι γραμμές γεωγραφικού μήκους που χρησιμοποιούμε για να προσδιορίσουμε τις ζώνες ώρες συναντώνται στους δύο πόλους.
9. Καμία πολική αρκούδα δεν μένει στην Ανταρκτική. Μπορείς να τις δεις στην Αρκτική (περιοχή του Βόρειου Πόλου) ή στον Καναδά, αν θες.
10. Υπάρχει ένα μπαρ στην Ανταρκτική. Είναι το πιο νότιο μπαρ στον κόσμο! Αν θες κάτι φρέσκο και παγωμένο, πήγαινε στο μπαρ του σταθμού Vernadsky Research. 12. 11. Η πιο χαμηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Γη ήταν -89,2◦C. Συνέβη στις 21 Ιουλίου 1983 στο σταθμό Vostok στην Ανταρκτική.
12. Το 99% της Ανταρκτικής καλύπτεται από πάγο. Ο παγετώνας που καλύπτει την ήπειρο συνήθως αποκαλείται «Το Σεντόνι του Πάγου» (The Ice Sheet).
13. Το μέσο πάχος του πάγου της Ανταρκτικής είναι περίπου 1,6 χλμ. Η Ανταρκτική έχει το 70% όλου του φρέσκου νερού της Γης!
14. Η ύπαρξη της Ανταρκτικής ήταν τελείως άγνωστη μέχρι που η ήπειρος ανακαλύφθηκε το 1820. Οι άνθρωποι παλιότερα πίστευαν ότι ήταν μια ομάδα νησιών.
15. Ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amudsen ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στο Νότιο Πόλο. Άφησε πίσω του τον Άγγλο εξερευνητή Robert Falcon Scott, έφτασε στην ήπειρο στις 14 Δεκεμβρίου 1911 και τοποθέτησε τη σημαία του έθνους του.
16. Τον Ιανουάριο του 1979, ο Emilio Marcos Palma ήταν το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στη νοτιότερη ήπειρο. Αυτή η κίνηση ήταν προσχεδιασμένη από την Αργεντινή, ώστε να λάβει εδάφη στην Ανταρκτική. Η χώρα έστειλε μια έγκυο γυναίκα γι’ αυτό το σκοπό.

perierga.gr


Πηγή: