Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015
Τσακαλώτος: Χάσαμε τη μάχη για την διοίκηση των τραπεζών
Θεοχάρης: Χάσαμε το ΤΧΣ, άρα χάσαμε και τις τράπεζες-Θα σας αλλάξουν τις διοικήσεις των τραπεζών - Βορίδης: Δεν θα παίξουμε με τα χρήματα των καταθετών - Μανιάτης: Να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των μικροκαταθετών
Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και πλέον το Σάββατο εισάγεται στην Ολομέλεια για μια συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις δέκα το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις οκτώ το βράδυ.
Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης αντίστοιχα εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ αναφορικά με το ποσό που θα χρειαστεί για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος είπε «παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος σήμερα από ότι ήμουν πριν από ένα μήνα. Μόνο το γεγονός ότι η Τράπεζα Ανάπτυξης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στην διαδικασία στέλνει ένα σήμα στην αγορά».
Πιο «αινιγματικός» εμφανίστηκε ο κ. Σταθάκης, λέγοντας ότι «οι ανάγκες θα ανακοινωθούν αύριο. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Αν ισχύει αυτό που λέει η αντιπολίτευση θα μιλάμε για ανάγκες μεγάλες κοντά στα 20 δις ευρώ. Αν είναι χαμηλά θα πρέπει τουλάχιστον αύριο στην ολομέλεια η αντιπολίτευση να έχει πιο εύλογη ερμηνεία για το ύψος των ζημιών που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες».
Πέραν αυτών ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχασε την μάχη για την διοίκηση των τραπεζών. «Όλοι οι ξένοι πιστεύουν ότι υπάρχει το πρόβλημα διακυβέρνησης τραπεζών» είπε συγκεκριμένα για να προσθέσει ότι οι Θεσμοί και το ΔΝΤ θεωρούν πως πολιτικές παρεμβάσεις στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών προκαλούν «κακοδιαχείριση» με αποτέλεσμα «στις διαπραγματεύσεις χάσαμε μάχες για την διοίκηση των τραπεζών… Δεν μας πιστεύουν οι ξένοι γιατί θεωρούν υπάρχει πολιτική παρέμβαση όπως στο παρελθόν».
Επιπροσθέτως ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι την ψήφιση του νομοσχεδίου το Σάββατο θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση την Κυριακή που θα καθορίσει κρίσιμα ζητήματα μεταξύ των οποίων «για τις προνομιούχες μετοχές που θα αποφασιστεί με την υπουργική απόφαση η μετατροπή θα είναι σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η κριτική εστίασε στην διακυβέρνηση των προηγούμενων μηνών που οδήγησε στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Ωστόσο, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν, το Ποτάμι επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια ενώ ΚΚΕ και Χ.Α καταψήφισαν.
Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι: «Έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση χρειάζεται η ανακεφαλαιοποίηση. Δεν θα παίξουμε με τα χρήματα των καταθετών. Θα ψηφίσουμε επί της αρχής αλλά επιφυλασσόμαστε επί το συνόλου των άρθρων. Να δούμε τι ακριβώς αλλάζει. Έτσι όπως τα κάνατε χρειάζονται περισσότερα χρήματα του ελληνικού λαού για τις τράπεζες».
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι «χάσαμε 30 δισ. ευρώ εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης στις τράπεζες» πρόσθεσε, όμως, ότι «το υπερψηφίζουμε επί της αρχής να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των Ελλήνων μικροκαταθετών».
Ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο του ΤΧΣ και κατ επέκταση των ελληνικών τραπεζών.
«Χάσαμε τον έλεγχο του ΤΧΣ καθώς υπερισχύει η γνώμη των Θεσμών που καθορίζουν και τις αμοιβές των μελών. Χάσαμε το ΤΧΣ άρα χάσαμε και τις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού για να προσθέσει «Θα σας αλλάξουν τις διοικήσεις των τραπεζών και θα σας τις πάρουν από τα χέρια. Μακάρι λέω εγώ γιατί θα φτιάχνατε τα δικά σας τζάκια».
Επίσης, υποστήριξε ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο θα προκαλέσει ασύμμετρη αποσταθεροποίηση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σημειώνοντας ότι: «Τι θα συμβεί την Δευτέρα αν οι καταθέτες μεταφέρουν τα χρήματά τους μέσω web banking από την μια τράπεζα που δεν θα πάρει καλή βαθμολογία από τα stress test se μια άλλη που θα έχει καλύτερη βαθμολογία;».
Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση καθώς «με το νομοσχέδιο κάνετε συνεταίρο την Φρανκφούρτη στα κέρδη αλλά όχι και στις ζημιές που τις φορτώνετε στους Έλληνες φορολογούμενους».
Πηγή: protothema.gr