Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αυτοί "κυβερνούν" την Ελλάδα!!!



Είτε το θέλουμε είτε όχι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το μέλλον μας και το μέλλον της χώρας τον έχει η τρόικα.



Επειδή τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω και της κόντρας μεταξύ Ε.Ε-ΔΝΤ, στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των δανειστών μας έχουν μεταβληθεί οι αρμοδιότητες και ο ρόλος των προσώπων, καλό θα είναι να τους γνωρίσουμε και να μάθουμε τι ρόλο παίζει ο καθένας από αυτούς που λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Η Κομισιόν και ο φαινομενικά χαμηλών τόνων Ματίας Μορς, γερμανικής καταγωγής αν λέει κάτι αυτό, παίρνει τα ηνία της αποστολής της Τρόικας στην Αθήνα. Αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο το κλιμάκιο του ΔΝΤ, του οποίου μάλιστα δεν θα προϊσταται σε πρώτη φάση ο... πολύς Πολ Τόμσεν αλλά ο νέος μόνιμος εκπρόσωπος του Ταμείου, ο Γουές Μακ Γκριού.

Πολ Τόμσεν
Οι αλλαγές ρόλων και προσώπων δεν είναι, όμως, το μοναδικό χαρακτηριστικό της επικείμενης κρίσιμης αξιολόγησης, καθώς πηγές από τις Βρυξέλλες παραδέχονται ότι το κλίμα είναι περίεργο, αφού δεν μπορεί να εξηγηθεί η εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης σε ελάσσονα ζητήματα- όπως τα χαρακτηρίζουν- όταν αυτό που "καίει" είναι οι αποφάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος Χρέους.

Γουές Μακ Γκριού
Αν και στελέχη της Κομισιόν επισημαίνουν ότι εξαρχής ο επικεφαλής της Τρόικας ήταν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν προκειμένω ο Ματίας Μορς, παραδέχονται ότι ο "επικοινωνιακός"- όπως τον χαρακτηρίζουν- Πολ Τόμσεν ήταν αυτός που τραβούσε τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, αυτές οι ισορροπίες έχουν πλέον ανατραπεί, καθώς το ελληνικό πρόβλημα τείνει να καταστεί σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκό ζήτημα.

Ματίας Μορς
"Ο Ματίας εκπροσωπεί 27 υπουργούς, ενώ ο Τόμσεν εκπροσωπεί τον εαυτό του και τη Λαγκάρντ", σημειώνει ολίγον δηκτικά στέλεχος των Βρυξελλών, επιβεβαιώνοντας το ότι η Κομισιόν θα έχει πλέον το πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις διαπραγματεύσεις, ρόλο που μάλλον παραχωρεί με... προθυμία το ΔΝΤ, αναμένοντας τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για το Χρέος. Κι αν ο Ματίας Μορς, (ΦΩΤΟ)που περιστοιχίζεται από περίπου 60 άτομα (!)- μέλη του τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν, είναι η... βιτρίνα της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή αυτός που φαίνεται, ο πραγματικός ισχυρός άνδρας, αυτός στον οποίο αναφέρονται ΟΛΕΣ οι αποστολές της Κομισιόν σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι γνωστός Σερβάς Ντερούς.

Σερβάς Ντερούς
"Παρακολουθεί τα πάντα και ενημερώνεται για τα πάντα", σημειώνει στέλεχος της Κομισιόν επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο τον Βέλγο τεχνοκράτη, ο οποίος είχε αποχωρήσει κακήν- κακώς από την Αθήνα όταν δήλωσε ότι θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις 50 δισ ευρώ, πριν υπάρξει η σχετική ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Βέλγος παρά τη... φυγή του παραμένει ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, όντας Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων από τον Νοέμβριο του 2010, δηλαδή λίγους μήνες μετά από την υπογραφή του ελληνικού Μνημονίου. Αν και επικοινωνιακός- αυτό λένε όσοι πρόλαβαν να τον γνωρίσουν ως επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στη Τρόικα- ο Βέλγος είναι σκληρός τεχνοκράτης και όπως λένε όσοι υπουργοί είχαν διαπραγματευτεί τότε μαζί του, πολλές φορές γίνεται δηκτικός, στα όρια της προσβολής.
Αμηχανία και προβληματισμός στις Βρυξέλλες
Οι εναλλαγές προσώπων και ρόλων είναι, πάντως, το τελευταίο που πρέπει να απασχολεί την Αθήνα, καθώς το κλίμα στις Βρυξέλλες- όπως το μεταφέρουν τουλάχιστον στελέχη της Κομισιόν- είναι μάλλον περίεργο. "Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για κούρεμα" ξεκαθαρίζει το ίδιο στέλεχος της Κομισιόν, συμπληρώνοντας με νόημα ότι αυτό που "καίει" είναι το ζήτημα του Χρέους. "Υπάρχει η αίσθηση ότι έγιναν πολλά αλλά και πολλά που δεν έγιναν, ενώ κάποιοι φοβούνται ότι οι Έλληνες πάνε πάλι να τους κοροϊδέψουν", λέει το ίδιο στέλεχος, υποστηρίζοντας ότι στις Βρυξέλλες- και όχι μόνο- δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη συζήτηση περί "κόκκινων γραμμών".

Στη πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το καθαρά πολιτικό ζήτημα είναι αυτό του Χρέους και ότι η πολιτική διαπραγμάτευση που θέλει να κάνει η Αθήνα, δεν μπορεί να αναλώνεται στο θέμα του όποιου "κενού". Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι η Τρόικα περιμένει να ακούσει συγκεκριμένα, μετρήσιμα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού "κενού", έτσι ώστε να "ξεκολλήσει" η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό "κενό" και ακολούθως για τη περαιτέρω μείωση του Χρέους.

Αυτό που επισημαίνουν, ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό "κενό" δεν είναι τόσο... αθώα όσο θέλουν να την παρουσιάζουν οι δανειστές, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συζητάμε σοβαρά για "τρύπες" 2 και πλέον δισ ευρώ, βάζοντας έτσι το κεφάλι μας στο ντορβά, πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, όχι μόνο για το 2014 αλλά και για τη διετία 2015- 2016, που θα επηρεαστεί από τις αποφάσεις για το Χρέος.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, η πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης παραμένει ότι το "κενό" δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ κι ότι αυτό το "κενό" θα καλυφθεί μόνο με διαρθρωτικά μέτρα. Όπως δείχνει, όμως, η εμπειρία, στη πορεία της διαπραγμάτευσης οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τη διαφορά κάπου στη μέση και το μόνο που μένει ουσιαστικά να συμφωνηθεί, είναι το εάν επαρκούν τα διαρθρωτικά μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ή θα πρέπει να ξαναβγούν από τα συρτάρια τα σενάρια περικοπών στα ευγενή Ταμεία, με δεδομένο ότι τα μέτρα Βρούτση για την εισφοροδιαφυγή δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τους πιο καλόπιστους. Σε μείζον πρόβλημα για τη κυβέρνηση ενδέχεται να εξελιχθεί και το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών, καθώς εάν η Τρόικα δεν πειστεί μέσα στις επόμενες ημέρες για τη βιωσιμότητα τους, θα έχουμε το πρώτο οριστικό "λουκέτο" οργανισμών του Δημοσίου...




Πηγή: fpress.gr