Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Το κάπνισμα... κουφαίνει!



Καρδιά και πνεύμονες είναι τα πιο γνωστά «θύματα» του τσιγάρου. Ελάχιστοι όμως θα μπορούσαν να φανταστούν ότι καπνίζοντας βλάπτουν και την ακοή τους.



Κι όμως, αυτό αποκάλυψε μία νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μειωμένη ακοή με το πέρασμα του χρόνου, σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ από αυτό επηρεάζονται και τα αθώα θύματα αυτής της συνήθειας, οι παθητικοί καπνιστές.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ανθρώπινης Επικοινωνίας και Κώφωσης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέλυσαν τα στοιχεία 165.000 ατόμων, ηλικίας 40-69 ετών, που είχαν κάνει ένα τεστ ακοής. Από την έρευνα προέκυψε ότι όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς - ή όσο περισσότερο εκτίθεται στον καπνό τρίτων- τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει μειωμένη ακοή σταδιακά.

Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να απαντήσουν με σαφήνεια γιατί προκύπτει αυτή η σύνδεση, αλλά είναι πιθανό να εμπλέκονται καρδιαγγειακά αίτια. «Δεν είμαστε βέβαιοι αν οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου επηρεάζουν άμεσα την ακοή ή αν τα καρδιαγγειακά προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, προκαλούν μικροαγγειακές μεταβολές στα αυτιά, που επιδρούν στην ακοή ή αν συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Αντίθετα αποτελέσματα έχει πάντως η κατανάλωση αλκοόλ, που αποτέλεσε αντικείμενο της ίδιας έρευνας. Σε αντίθεση με τους καπνιστές, όσοι πίνουν αλκοόλ έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν εν μέρει την ακοή τους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν.


Πηγή: iefimerida.gr