Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Γιατί οι ξένοι θέλουν να πάνε τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές 45% υψηλότερα



Από 20% εως και 45% πιο ψηλά θέλουν οι ξένοι να πανε τις ελληνικές τράπεζες οι μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι



Από 20% εως και 45% πιο πολύ από ότι αποτιμώνται σήμερα εκτιμούν ότι αξίζουν οι ελληνικές τράπεζες οι μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι παρά το γεγονός ότι έχουν μπροστά τους τον σκόπελο των ευρωπαϊκών stress test αλλά και το στοίχημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Και επειδή στις αγορές το φαινόμενο αρχή της αυτοεκπληρούμενης προφητείας είναι συχνότερο από οπουδήποτε αλλού, μπορεί κάλλιστα να δούμε την αθροιστική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τα 35 δις. ευρώ σήμερα να εκτοξεύεται έως και τα 51 δισ. αν επαληθευτούν οι τιμές στόχοι που δίνουν τώρα για αυτά εμβληματικοί ξένοι οίκοι. Ποιος θα περίμενε άλλωστε πέρυσι τέτοιο καιρό ότι οι τράπεζες όχι μόνο θα χρειαζόντουσαν και πάλι μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις, ενώ μόλις είχαν πάρει χρήματα από το ΤΧΣ, αλλά και ότι τα κεφαλαία που θα αναζητούσαν θα ήταν πολλά, αλλά θα τα έβρισκαν με παροιμιώδη πλέον ευκολία.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ. Και γνωρίζοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον που υφίσταται μεταξύ των ξένων επενδυτών για ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι αναλυτές βλέπουν μόνο υψηλότερα επίπεδα. Επιπλέον θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αλλά και έναντι των ευρωπαίων ομολόγων τους. Καταρχήν δεν διακρατούν πλέον υπολογίσιμου ύψους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κόστισαν δισεκατομμύρια στο κούρεμα, αλλά και σήμερα υπολογίζονται στα εποπτικά κεφάλαια με «κουρεμένη» στάθμιση. Δεύτερον και κυριότερο, ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα και έχουν από τους υψηλότερους, αν όχι τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πανευρωπαϊκά. Τρίτον βρίσκονται σε εξέλιξη τα πλάνα αναδιάρθρωσης, όπως της Εθνικής που εξετάζει να πουλήσει έως και το 49% της Finansbank και επομένως αν προκύψουν ανάγκες, θα μπορέσουν να καλυφθούν και έτσι. Επιπλέον θα προσμετρήσει πλήρως το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία που ξεπερνάει αθροιστικά για τις ελληνικές τράπεζες τα 4,45 δισ.
ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Την ίδια ώρα βέβαια τα ευρωπαϊκά stress tests θα αποτιμήσουν τα επιχειρηματικά δάνεια πολύ πιο αυστηρά από ότι αυτά της ΤτΕ, ενώ και ο τρόπος αποτίμησης των στεγαστικών και ειδικά των εξασφαλίσεών τους (ακινήτων) μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ειδικότερα μπορεί να κρύβει «κούρεμα» στις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων αυτών που με τη σειρά της συνεπάγεται σχεδόν αυτομάτως ανάγκη για περισσότερα εποπτικά κεφάλαια. Πάντως ο λογαριασμός θα είναι πάλι δεδομένος. Στο καλό (και πιθανότερο) σενάριο αναμένεται να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες 2,5 δισ. ευρώ, στο κακό 5,5 δισ. και στο «κατάμαυρο» σενάριο 6 με 7 δισ. Όμως οι ξένοι επιμένουν πως ακόμα και αυτά είναι διαχειρίσιμα και επιπλέον θεωρούν ότι τα ποσοστά του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών θα έχουν μειωθεί σημαντικά εως τα τέλη του έτους.
«Αντιμετωπίζουν δηλαδή οι ξένοι οίκοι ακόμα και την προοπτική νέων αυξήσεων κεφαλαίου ως ευκαιρία για μεγαλύτερη ιδιωτικοποίησή τους. Παίζουν το στόρυ και όχι τους αριθμοδέικτες», αναφέρει διαχειριστής κεφαλαίων από το Λονδίνο με σημαντική θεση στις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνει δε πως στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών έχουν πάρει πλέον θέση μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και κρατικά επενδυτικά οχήματα.
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Τι λένε τώρα οι αναλυτές; Λένε πως αν και έχει ήδη ολοκληρωθεί στις τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών ένα μεγάλο μέρος του καλού σεναρίου, με αποδόσεις από 50% εως και 100% τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει και δεύτερο μέρος. Με ένα μπαράζ εκθέσεων και αναλύσεων, από τις αρχές Ιουλίου και μετά, διατυπώνουν μεν επιφυλακτικότητα για τον ρυθμό και τον χρόνο ανάκαμψης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά αισιοδοξούν πως οι επενδύσεις στον κλάδο θα υπερ-αποδώσουν και μάλιστα γρήγορα.
Συγκεντρωτικά οι προβλέψεις για την κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μιλούν για κέρδη απο 3,7 έως 5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας. Και επικαλούνται μεταξύ άλλων την προοπτική μείωσης των προβληματικών δανείων, αύξησης των αποδοτικών χορηγήσεων και την επιστροφή καταθέσεων.

Υψηλές προσδοκίες για τις μετοχές
Ας δούμε όμως πόσο υψηλότερα μπορεί να κινηθεί η κάθε μια από τις τέσσερεις μεγαλες ελληνικές τράπεζες με βάση τις προβλέψεις των ξένων. Όχι για να ρίξουμε νερό στο μύλο των προσδοκιών αύξησης της χρηματιστηριακής υπεραξίας αλλά γιατί οι ξένοι επενδυτές έχουν βάλει ή βάζουν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές σε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά στοιχήματα παγκοσμίως αυτή την εποχή.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Η μέση τιμή στόχος για τις μετοχές της είναι στα 3,43 ευρώ δηλαδή 23% υψηλότερα από τα επίπεδα των 2,75 ευρώ από τα οποία ξεκίνησε την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου. Τον υψηλότερο στόχο έχει η Deutsche Bank στα 4 ευρώ ενώ τη χαμηλότερη τιμή δίνει η Nomura στα 2,90 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής με βάση την μέση τιμή στόχο είναι στα 11,1 δισ. Ευρώ.
ALPHA BANK. Η μέση τιμή στόχος είναι τα 0,87 ευρώ, 23% υψηλότερα από το άνοιγμα της περασμένης Δευτέρας. Με αυτή την τιμή η κεφαλαιοποίησή της θα ξεπεράσει τα 11,1 δισ. ευρώ. Morgan Stanley και JP Morgan θέτουν μάλιστα υψηλότερα τον στόχο, στο 1 ευρώ ανά μετοχή.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η μέση τιμή στόχος είναι τα 2,03 ευρώ, 19% υψηλότερα από τη Δευτέρα που σημαίνει δυνητική κεφαλαιοποίηση 12,4 δισ. ευρώ. Η JP Morgan μιλά για 2,45 ευρώ και η Deutsche Bank για 2,4 ευρώ ενώ η Credit Suisse όμως και η Nomura βλέπουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
EUROBANK. Η μέση τιμή στόχος είναι στα 0,466 ευρώ, που σημαίνει προοπτική ανόδου 22% και κεφαλαιοποίηση 6,8 δις. ευρώ. Όμως η Deutsche Bank μιλά για 0,6 ευρώ ανά μετοχή και η Barclays για 0,50.
ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
Εθνική τράπεζα
Deutsche Bank 4
HSBC 3,82
Morgan Stanley 3,7
Credit Suisse 3,6
JP Morgan 3,59
Wood &Company 3,5
ΒοfA Merrill Lynch 3,30
Goldman Sachs 3,15
Barclays 3,14
Nomura 2,90
Alpha Bank
JP Morgan 1,01
Morgan Stanley 1
Barclays 0,92
Wood & Company 0,9
Deutsche Bank 0,90
HSBC 0,87
ΒοfA Merrill Lynch 0,81
Credit Suisse 0,8
Goldman Sachs 0,8
Cheuvreux 0,77
Bank Of America 0,76
Nomura 0,75
Τράπεζα Πειραιώς
JP Morgan 2,45
Deutsche Bank 2,4
Wood & Company 2,3
Barclays 2,12
Morgan Stanley 1,95
Goldman Sachs 1,75
Nomura 1,5
Credit Suisse 1,4
ΒοfA Merrill Lynch 1
Eurobank
Barclays 0,5
Wood & Company 0,45
ΒοfA Merrill Lynch 0,44
Morgan Stanley 0,42
Nomura 0,4
Goldman Sachs 0,4
Τιμές σε ευρώ




Πηγή: fpress.gr