Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Αδειάζουν τα VIP κελιά του Κορυδαλλού. Ποιοι και γιατί αποφυλακίζονται



Αδειάζουν οι φυλακές από τα VIP πρόσωπα που βρίσκονταν προφυλακισμένα για οικονομικά εγκλήματα πριν καν ξεκινήσουν οι δίκες τους.



Οι αργοί ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης δεν προλαβαίνουν να φέρουν στο ακροατήριο σοβαρές υποθέσεις μέσα στο 18μηνο που προβλέπει ο νόμος με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να αποφυλακίζονται με τον σοβαρό πάντοτε κίνδυνο κάποιοι από αυτούς να μην παρουσιαστούν στην δίκη τους.
Πρόσφατο παράδειγμα, η αποφυλάκιση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, πρώην ισχυρού άνδρα της Proton Bank, ο οποίος κατηγορείται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων με αφορμή τα δάνεια της τράπεζας, ύψους 700.000.000 σε εταιρίες συμφερόντων του, σύμφωνα με την κατηγορία. Ο επιχειρηματίας κρατήθηκε 18 μήνες για αυτήν την υπόθεση για την οποία έπαυσε η προφυλάκισή του αφού δεν έχει ακόμη δικαστεί. Κρατήθηκε λίγους μήνες ακόμη, αφού σε βάρος του είχε εκδοθεί και δεύτερο ένταλμα με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη για την οποία παραπέμφθηκε σε δίκη. Ωστόσο σοβαροί λόγοι υγείας, επέβαλλαν όπως φαίνεται την αποφυλάκισή του και την παραμονή του κατ' οίκον με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Μάλιστα το συμβούλιο τού έχει απαγορεύσει να βγαίνει εκτός ορίων του νομού Αττικής, προσπαθώντας να αποφύγει δυσάρεστες συνέπειες, όπως αυτή της φυγής των τρομοκρατών Μαζιώτη και Ρούπα, οι οποίοι όχι μόνο φυγοδικούν, αλλά έχουν επιστρέψει στην ενεργό τρομοκρατική δράση....
Η ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ FBB. Ο Αναστάσιος Πάλλης, πρώην στενός συνεργάτης του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, χαίρεται με βούλευμα την προσωπική του ελευθερία, 6 μήνες μετά την προφυλάκισή του για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της τράπεζας FBB. Το συμβούλιο έκρινε ότι δεν είναι τέλεσης νέων εγκληματικών πράξεων, ενώ του επέβαλλε χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ και τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Στο σκεπτικό της απόφασης των δικαστών «μέτρησε» και το γεγονός ότι ο Αν. Πάλλης είχε εμφανιστεί αυθορμήτως ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών μετά την εξαφάνισή του, υποστηρίζοντας την αθωότητά του. Η κατηγορία σε βάρος του σχετίζεται με ένα δάνειο ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ που είχε πάρει από την FBB, ποσό το οποίο επεστράφη από τον συγκατηγορούμενό του Βίκτωρα Ρέστη την ημέρα της απολογίας του, ως μία ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στις αρχές. Το επίμαχο δάνειο μάλιστα είχε διαταράξει τις σχέσεις των πρώην φίλων, αφού ο Β. Ρέστης είχε μηνύσει τον Πάλλη υποστηρίζοντας ότι πήρε το δάνειο πείθοντας υπάλληλο της τράπεζας για εκταμίευση του ποσού κατά παρέκκλιση των τραπεζικών κανόνων.
Η ENERGA. Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μιλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Νίκος Δεκόλης. Οι 4 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των εταιριών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, Energa Hellas Power αφέθηκαν ελεύθεροι με βούλευμα, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση. Η δίκη για την υπόθεση που φέρεται να ζημίωσε με δεκάδες εκατομμύρια το ελληνικό δημόσιο αφού σύμφωνα με την κατηγορία χαράτσι και ειδικοί φόροι των καταναλωτών δεν αποδόθηκαν ποτέ, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Οι δικαστές του συμβουλίου εάν και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρανόησης για τις ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων, τελικά τους αποφυλακίζει για διαφορετικούς λόγους. Για τον Αχιλλέα Φλώρο, αναφέρεται ότι πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, υπέρταση και διαβήτη, και σε συνδυασμό με την ηλικία του (73 ετών) κρίνεται ότι δεν είναι ύποπτος φυγής. Για τον Βασίλη Μιλιώνη της Hellas Power οι δικαστές αναφέρουν ότι ήταν συνεπής στις απόψεις του, ότι αποδέχθηκε την συμμετοχή του σε off-shore εταιρίες και πως εμφανίστηκε αυθορμήτως ενώπιον του ανακριτή όταν πληροφορήθηκε ότι διενεργείται σε βάρος του κύρια ανάκριση. Το ίδιο σκεπτικό αναφέρεται και για τον έτερο κατηγορούμενο Χαράλαμπο Σμυρλιάδη, ενώ για τον Νίκο Δεκόλη κρίσιμο ήταν το θέμα της ηλικίας του (72 ετών). Πριν από λίγες ημέρες απορρίφθηκε το αίτημα κάποιων εκ των κατηγορουμένων για αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη οι εμπλεκόμενοι, με το σκεπτικό ότι το εφετειακό βούλευμα έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
TO KANONI TOY ALTER. Θέμα χρόνου είναι τέλος η αποφυλάκιση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Alter, Κώστα Γιαννίκου, ο οποίος κρατείται από τον Ιούνιο του 2012 μετά το κανόνι του τηλεοπτικού σταθμού. Ο κατηγορούμενος υπέβαλλε αίτημα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του με όρους, αίτημα που έγινε δεκτό. Ωστόσο, ο πρώην ισχυρός άνδρας του Αλτερ, οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές αφού εκκρεμούσαν σε βάρος του δύο καταδίκες για τις οποίες είχε δοθεί αναστολή μέχρι την έφεση, αρκεί ο κατηγορούμενος να καταβάλλει 150.000 εγγύηση. Οι δύο καταδίκες αφορούν σε μη καταβολή ΦΠΑ και ΦΜΥ για τον τηλεοπτικό σταθμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Γιαννίκου θα ζητήσει μείωση της εγγυοδοσίας, προκειμένου να μπορέσει να αποφυλακιστεί




Πηγή: fpress.gr