Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Handelsblatt: Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί με τα φωτοβολταϊκά



Μια από τις λύσεις ανάπτυξης για τις χώρες που πλήττονται από την κρίση, είναι η «πράσινη» ανάπτυξη, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.



Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, επικαλούμενη έρευνα του ινστιτούτου MCC (Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change) του Βερολίνου, η εφημερίδα κάνει λόγο για «επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση στις οικονομίες της νότιας Ευρώπης που πλήττονται από την κρίση».

Όπως σημειώνεται, «χώρες όπως η Ελλάδα θα μπορούσαν να υπολογίζουν σε πρόσθετο, διαρκή ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης έως και 0,5%. (...) Οι ερευνητές του MCC προβαίνουν στην υπόθεση ότι τα κράτη του "πυρήνα" της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, διοχετεύουν στοχευμένες επενδύσεις ύψους έως και τριών δισ. ευρώ ετησίως στις χώρες της κρίσης.

Ωστόσο, μία ακόμη προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει αναπτυξιακή επίδραση θα ήταν οι κυβερνήσεις των χωρών της κρίσης να απλοποιήσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης και να προωθήσουν την κατάρτιση εργατικού δυναμικού (...) Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα μπορούσαν -χάρη στην προνομιακή γεωγραφική τους θέση- να εξελιχθούν με την τοποθέτηση περισσότερων φωτοβολταϊκών συστημάτων από εισαγωγείς σε εξαγωγείς ρεύματος».




Πηγή: iefimerida.gr