Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Εντεκα σημάδια πως είσαι πολύ έξυπνος για την δουλειά σου



Σε κάθε εταιρία η βάση για το προσωπικό στηρίζεται σε δύο αρχικές κατηγορίες: τις ικανότητες του ατόμου που επιλέγει η εταιρεία για την κάθε θέση και την διαχείριση προσωπικού.



Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα και το ένα επηρεάζει άμεσα το άλλο. Το ότι μια θέση είναι κενή δεν σημαίνει ότι το μόνο που αρκεί για να καλυφθεί είναι να υπάρχει ένα πτυχίο. Η κάθε δουλειά έχει τους δικούς της κώδικες.

Αν στην δουλειά που βρίσκεσαι αισθάνεσαι σαν καρχαρίας σε γυάλα, τότε πολλά από τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη έχεις στο μυαλό σου. Είσαι πολύ έξυπνος για την δουλειά που βρίσκεσαι.

Τα Projects σε Κάνουν να Βαριέσαι

Δεν είναι όλα τα Projects ίδια. Σε κάθε δουλειά υπάρχουν projects που χρειάζονται απλά διεκπεραίωση και υπάρχουν αυτά που δημιουργούν ανάπτυξη. Όταν ανατίθεται ένα project στο προσωπικό, ο κινητήριος μοχλός του είναι η δημιουργικότητα. Αν αισθάνεσαι ότι το project δεν είναι κομμάτι σου τότε δεν είναι καλό σημάδι.

Η Ηγεσία στην Δουλειά σου Είναι Ανύπαρκτη

Τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη είναι πολλά. Είναι αυτός που θα θέσει το όραμα και αυτός που θα τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Είναι αυτός που θα δώσει κίνητρο και θα μείνει ψύχραιμος όταν τα πράγματα είναι ασταθή.

Σε Ρωτούν τι Φταίει

Αν στην δουλειά σου οι ανώτεροι σου σε ρωτήσουν τι φταίει που δεν αποδίδεις, παραπάνω από μια φορά τον μήνα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Δεν γίνεται να ρωτάς το προσωπικό τι φταίει. Είναι δουλειά του υπευθύνου να γνωρίζει την λύση του κάθε προβλήματος πριν το παρουσιάσει στο προσωπικό. Αν τέλος σε ρωτήσει αν φταις εσύ ή εκείνος μην αισθανθείς ίχνος ντροπής: απάντησε ότι φταίει εκείνος!

Σου Προτείνουν Λύσεις που δεν Έχουν Εφαρμόσει οι Ίδιοι

Έχω δει πολλές φορές υπεύθυνους σε Εταιρίες να προτείνουν στο προσωπικό πλάνα εξέλιξης τα οποία δεν είναι δοκιμασμένα. Δεν είναι δυνατόν να είσαι ο πρώτος που θα δουλέψει με ένα πειραματικό πλάνο. Δεν γίνεται η δουλειά σου να στηρίζεται στην αβεβαιότητα. Το κάθε σχέδιο ανάπτυξης ή έστω παραγωγικότητας θα πρέπει να είναι ήδη δοκιμασμένο πριν σου παρουσιαστεί. Αν όχι, δεν θα σεβαστείς ούτε το πλάνο ούτε τον υπεύθυνο που στο παραδίδει.

Η Αντιμετώπιση των Προβλημάτων Είναι Ασταθής

Όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα σε μια δουλειά ο χρόνος αντίδρασης και εύρεσης λύσης είναι καθοριστικός. Αν παρατηρείς τον εαυτό σου να μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα σε λίγα δευτερόλεπτα όταν οι υπόλοιποι γύρω σου ψάχνουν μάνικα να σβήσουν μια ανύπαρκτη πυρκαγιά τότε δεν σε αξιοποιούν κατάλληλα.

Οι Ιδέες σου Αγνοούνται

Σε οποιαδήποτε δουλειά οι ιδέες του προσωπικού είναι δείκτης πως έχει όρεξη να συμμετέχει σε κάτι που θεωρεί ξεχωριστό. Αν αυτό δεν χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο τότε η διαχείριση είναι ελάχιστη έως μηδενική.

Δεν Υπολογίζεται η Ζωή σου Εκτός Δουλειάς

Για να αποδώσει το προσωπικό χρειάζεται στήριξη. Αν δεν υπάρχει ισορροπία στην ζωή του εκτός γραφείου η πίεση και η ανασφάλεια θα μεταφερθεί και στην δουλειά του.

Δέχεσαι Κριτική για τις Πρωτοβουλίες που Παίρνεις

Αν κάποιο άτομο από το προσωπικό πάρει μια πρωτοβουλία που εν τέλει αποδώσει θετικά, δεν την κρίνεις αρνητικά! Αντιθέτως την κάνεις project και την χαρίζεις στο άτομο που πήρε το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη της πράξης του.

Τα Deadlines είναι Ακριβώς Αυτό που Σημαίνουν

Σε μια δουλειά, τα deadlines τίθενται για συγκεκριμένους λόγους και όχι συνεχώς. Δεν γίνεται το προσωπικό να βρίσκεται σε συνεχή πίεση. Αν επιπροσθέτως η πίεση αυτή υπάρχει λόγω έλλειψης οργάνωσης τότε τα πράγματα είναι σοβαρά.

Κανείς Γύρω σου δεν Μπορεί να Γίνει Πρότυπο

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που βρίσκονται ψηλότερα από εσένα στην ιεραρχία να εμπνέουν σεβασμό και κύρος.

Αισθάνεσαι πως Όλα Κινούνται με Αργούς Ρυθμούς

Αν η ρουτίνα σε πνίγει συνεχώς τότε υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως οι ικανότητες σου όχι μόνο δεν αξιοποιούνται αλλά δεν είναι καν γνωστές στα άτομα που πρέπει. Το κάθε άτομο, κυριολεκτικά, έχει τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες και ικανότητες. Για να δημιουργηθεί ένα αρμονικό σύνολο είναι απαραίτητο το κάθε κομμάτι του παζλ να τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση. Και δεν είναι όλα τα κομμάτια ίδια.





Πηγή: humanadvanced.com