Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί ο Στουρνάρας χάνει τον έλεγχο των τραπεζών



Χάνουν τη δύναμή τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης από Νοέμβριο



Χάνουν τη δύναμή τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης από Νοέμβριο, καθώς ο Μάριο Ντράγκι, με τις ευχές του πολιτικού συστήματος, συγκεντρώνει όλη την εξουσία στα χέρια του.
Τι σημαίνει αυτό; Πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τον πλήρη έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα είναι ο μόνος εποπτικός φορέας, τοποθετώντας ελεγκτικές ομάδες στις τράπεζες, αλλά και έχοντας την τελευταία κουβέντα σε θέματα αναδιάρθρωσης και σε περιπτώσεις χορηγήσεων.
Όπως είναι προγραμματισμένο, σε περίπου δύο μήνες, θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο ενιαίας εποπτείας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, όπως ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο από τα κράτη – μέλη της Ένωσης, που θα περιλαμβάνει και μηχανισμούς για την εκκαθάριση χρεοκοπημένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το σχέδιο θα φέρει τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες αντιμέτωπες με δύο εποπτικές ομάδες που θα έχει συγκροτήσει η ΕΚΤ, προκειμένου να ελέγχουν σε μόνιμη βάση τα ιδρύματα. Η εποπτεία θα γίνεται σε συνεργασία με τις ομάδες, την ΕΚΤ και την ΤτΕ, εφαρμόζοντας μία φόρμουλα "stress test" διαρκείας, που θα εστιάζουν στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και στα εσωτερικά θέματα οργάνωσης μίας τράπεζας.
Για τις μικρότερες τράπεζες, προς το παρόν, την ευθύνη θα έχει μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος, με δικαίωμα να επέμβει αν χρειαστεί. Σημειώνεται δε ότι η ΕΚΤ θα έχει δικαίωμα να προβεί σε ανάκληση της άδειας ιδρύματος και επιβολής προστίμων, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών, της ΕΚΤ και των ελληνικών αρχών, τα οποία θα "περάσουν" και από το ελληνικό κοινοβούλιο. Παράλληλα, θα έχει δικαίωμα να αξιολογεί την καταλληλότητα κάθε νέου ιδιοκτήτη πριν από την αγορά σημαντικού μεριδίου σε πιστωτικό ίδρυμα.




Πηγή: fpress.gr