Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Αυτές είναι οι υπερτροφές της Ελληνικής γης!


Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε όλο και περισσότερο για τις υπερτροφές ( superfoods στα αγγλικά), μια ομάδα τροφών με υψηλή θρεπτική αξία...



Προέρχονται κατά κύριο λόγο από φυτά και φέρονται να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικά στοιχεία όπως αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, ασβέστιο και μεταλλικά στοιχεία.Η Maca, το Acai berry, το Godji berry και οι σπόροι Chia βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των υπερτροφών και προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από φυτά, δέντρα και ρίζες της Νοτίου Αμερικής και του Αμαζονίου. Δεν χρειάζεται,όμως, κανείς να ταξιδέψει τόσο μακριά για να βρει υπερτροφές αφού η ελληνική γη είναι και αυτή γεμάτη από τρόφιμα πλούσια σε διατροφική αξία.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι το πιο πυκνό είδος σε θρεπτικά στοιχεία είδος ξηρών καρπών. Περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Ενδεικτικά, μια μερίδα αμύγδαλα αποτελεί άριστη πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.

Μαστίχα Χίου

Ήδη από την αρχαιότητα, η μαστίχα Χίου είχε ξεχωρίσει για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες και τερπένια παρέχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Προλαμβάνει παθήσεις που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. Βοηθάει στην επούλωση τραυμάτων και λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε ξυλιτόλη συμβάλλει στη στοματική υγιεινή.

Ρόδι

Θεωρείται ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας και όχι άδικα. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το ρόδι βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Είναι πολύτιμος σύμμαχος απέναντι στις καρδιακές παθήσεις ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες του προσφέρουν αντιγηραντικές ιδιότητες και θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου. Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.


Τσάι βουνού

Το τσάι του βουνού ή αλλιώς σιδερίτης είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε σίδηρο, τονωτικό, αποχρεμπτικό, με αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική και αντιοξειδωτική δράση. Βοηθάει και την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Κάπαρη

Το ρόδο της Μεσογείου, όπως αναφέρουν πολλοί, είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου,

νατρίου και ψευδαργύρου, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες. Θεραπευτικά, η κάππαρη ανακουφίζει τον πόνο και προστατεύει το συκώτι. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει την αναπνευστική λειτουργία του οργανισμού.

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου

Το εκλεκτό αυτό έδεσμα έχει μεγάλη διατροφική αξία, αφού περιέχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, ενέργειας και καλών λιπαρών οξέων. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, γεμάτο από αμινοξέα, ασβέστιο, σίδηρο καθώς και βιταμίνες A, B, C και E.

Δίκταμο

Ο μύθος αναφέρει ότι ο Αινείας είχε τραυματιστεί τόσο βαθιά από βέλος που δεν έβγαινε με κανένα τρόπο. Η μητέρα του, θεά Αφροδίτη, πήρε δίκταμο από την Κρήτη και το έβαλε στην πληγή του με αποτέλεσμα να αποβληθεί το βέλος και αμέσως να επουλωθεί η πληγή. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Είναι χωνευτικό και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου και του πονόδοντου.

Κορινθιακή σταφίδα

Η σταφίδα έχει μεγάλη θρεπτική αξία και για αυτό το

λόγο περιλαμβάνεται και στο διατροφικό πρόγραμμα των αθλητών. Η κατανάλωση σταφίδας βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας, μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών. Είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου, ενώ περιέχει βιταμίνες Α και Β.




Πηγή: tsekouratoi.gr