Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Ο Καλατράβα σχεδίασε σταθμό του μετρό που κόστισε 4 δισεκατομμύρια!



Η νέα δημιουργία του Καλατράβα, του Ισπανού αρχιτέκτονα που έκανε το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στο ΟΑΚΑ, έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς με ένα πανάκριβο έργο: τον σταθμό του μετρό στο World Trade Center.



Ο νέος σταθμός - που θα είναι και ο πιο ακριβός σταθμός του κόσμου- βρίσκεται στο World Trade Center στη Νέα Υόρκη. Το περιοδικό New Yorker έγραψε σε τίτλο ενός σχετικού άρθρου ότι είναι «Μεγαλειώδης, αχρείαστη σπατάλη», ενώ ένας από τους δημοσιογράφους των Times χαρακτήρισε το έργο ως «κιτς Στεγόσαυρο».



Ο σταθμός εξωτερικά μοιάζει με ένα τεράστιο πουλί.

Η κατασκευή αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα στη διάρκεια των 10 ετών που κράτησε. Το 2012, στη διάρκεια του τυφώνα Σάντι, το εργοτάξιο πλημμύρισε και εκατομμύρια κυβικά νερού έπρεπε να αντληθούν μέσα σε λίγες μέρες.

Η κατασκευή έχει ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισμό αρκετές φορές -μέχρι στιγμής έχει κοστίσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια- ενώ πριν ακόμη ολοκληρωθεί έχουν ξοδευτεί τα διπλάσια χρήματα από τον δεύτερο μεγαλύτερο σταθμό της Νέας Υόρκης, το Grand Central Terminal. Μόνο τα διοικητικά έξοδα (π.χ. επίβλεψη και οργάνωση του σχεδίου) έχουν φτάσει τα 655 εκατομμύρια δολάρια. Για να καταλάβετε το μέγεθος, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση στην Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους για 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.



Εσείς τι λέτε; Μοιάζει με στεγόσαυρο τελικά;

Παρά τα αρνητικά σχόλια πάντως ο ίδιος ο Καλατράβα ελπίζει πως το ίδιο το έργο του και η ομορφιά του θα δικαιώσει την υπερβολή στα έξοδα. Μάλιστα πιστεύει πως το κοινό θα αναγνωρίσει την αξία του όταν ο σταθμός δοθεί για χρήση.

Ένας από τους λίγους που υποστηρίζει τον Καλατράβα και το έργο του είναι ο αρχιτέκτονας του Freedom Tower, που είπε σχετικά: «Η κατασκευή αυτή δεν είναι φτηνή. Παλιότερα, τα δημόσια κτίρια ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση. Αλλά τώρα ζούμε σε διαφορετική εποχή» και πιστεύει πως στο μέλλον ο κόσμος θα απολαμβάνει την δημιουργία του Καλατράβα και θα ξεχαστούν όλες οι αρνητικές κριτικές.



Πηγή: spirossoulis.com/