Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

«Λουκέτο» στα αεροδρόμια και... στον τουρισμό


Της Μαρίας Μόσχου
«Λουκέτο» βάζουν στην έναρξη της τουριστικής...




περιόδου και σε μια περίοδο όπου έχουν κλειστεί χιλιάδες εισιτήρια, για δύο ημέρες (την Κυριακή 31 Μαΐου και τη Δευτέρα 1η Ιουνίου), τα 39 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο τουριστικός κόσμος της χώρας εκπέμπει σήμα... κινδύνου για τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, ωστόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Α. Αλεβιζόπουλος, μιλώντας στην «Η», δηλώνει ανυποχώρητος καθώς πλέον τίθεται θέμα ασφάλειας πτήσεων. «Η λύση είναι στα χέρια της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει δεχθεί πρόσκληση για να δοθούν λύσεις στην καθημερινή λειτουργία της ΥΠΑ από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Υποδομών.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΥΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε προσφυγή προκειμένου η απεργία να κριθεί παράνομη και καταχρηστική, με αποτέλεσμα οι πτήσεις του διημέρου να είναι στον «αέρα».

Η Ομοσπονδία έχει αποστείλει δύο εξώδικα τόσο προς τον κ. Σταθάκη όσο και προς τον κ. Σπίρτζη όπου ζητά «να τεθεί άμεσα η ΥΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της οικονομικής ασφυξίας και της δραματικής έλλειψης προσωπικού».

Τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούν:

Την άμεση απαιτούμενη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας, για έργα και συντηρήσεις σε όλο το φάσμα των υποδομών των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας, καθώς και την εκπόνηση ενός υλοποιήσιμου σχεδίου ανάπτυξης αυτών.

Την άμεση στελέχωση της Υπηρεσίας, που λειτουργεί με προσωπικό κάτω από τα ελάχιστα απαιτούμενα.

Στον εισαγγελέα

Σήμερα ο κ. Αλεβιζόπουλος καταθέτει στον εισαγγελέα φάκελο με την κατάσταση στα αεροδρόμια, η οποία περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα: Λείπουν ανταλλακτικά ακόμα και για τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ έχουν ξεμείνει και από καύσιμα. «Με δεδομένο ότι η κινητοποίηση αυτή ουδεμία συνδικαλιστική διεκδίκηση εμπεριέχει αλλά στοχεύει στο να δοθούν άμεσα λύσεις από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Οικονομικών στο θέμα της οικονομικής ασφυξίας της ΥΠΑ, η ΟΣΥΠΑ θα καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με μοναδικό στόχο την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας, καθώς και την προστασία όλων των εμπλεκομένων στις αερομεταφορές. Είναι καιρός πλέον οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για όλα όσα τους αναλογούν», αναφέρει ανακοίνωση της ΟΣΥΠΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, οι καταγγελείες στο φάκελο θα αφορούν κυρίως πολιτικά πρόσωπα που όπως τονίζει άφησαν την υπηρεσία να φτάσει σε αυτό το σημείο. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΥΠΑ τόσο ο διοικητής Δ. Κούκης όσο και ο υποδιοικητής έχουν παραιτηθεί με έγγραφό τους προς το υπουργείο από τις 19 και 20 Μαίου αντίστοιχα καθώς εδώ και τέσσερις μήνες δεν είχε γίνει καμία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Τουριστικά γραφεία

Σήμα... κινδύνου εκπέμπουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων FEDΗΑΤΤΑ για τις συνέπειες της απεργιακής κινητοποίησης.

Με έγγραφό της, η FEDHATTA ενημερώνει την ΟΣΥΠΑ ότι σέβεται απόλυτα το δικαίωμα στην απεργία, όπως και το δικαίωμα στην εργασία, ωστόσο την καλεί να αναλογιστεί τις συνέπειες των απεργιακών κινητοποιήσεών της σε αυτή ειδικά τη χρονική περίοδο.

«Η χώρα μας διανύει μια μακρόχρονα δύσκολη περίοδο, οι όποιες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της λειτουργίας των επαγγελματικών χώρων και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών είναι απόλυτα σεβαστές, κατανοητές και απαραίτητες», τονίζει η FEDΗΑΤΤΑ, ωστόσο επισημαίνει ότι βασική «προϋπόθεση παραμένει η προστασία του έργου των κλάδων που μάχονται σε ένα ήδη εξαιρετικά επιβαρημένο περιβάλλον για να διατηρήσουν και να αναπτύξουν περισσότερο τομείς της οικονομίας που στηρίζουν τη χώρα».


Πηγή: imerisia.gr