Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Telegraph σε τουρίστες: Αυτά θα κάνετε εάν βρεθείτε σε Grexit


Πριν από λίγο καιρό η Telegraph είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το ΥΠΕΞ της Μ.Βρετανίας...



συνιστούσε στους τουρίστες να έχουν μαζί τους αρκετά μετρητά αν αποφασίσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Εκείνο το ρεπορτάζ είναι απορριφθεί, στη συνέχεια, από το υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας ως αβάσιμο ωστόσο, ο δημοσιογράφοςΝικ Τρεντ με την μορφή ερωταπαντήσεων επανέρχεται στο θέμα:

Θα συμβεί το Grexit;

Το δραματικό παιχνίδι της μικροπολιτικής για το ελληνικό χρέος, τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα διάσωσης διαρκεί εδώ και μήνες, αλλά φαίνεται πως φτάνουμε στο τέλος. Ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας, καθώς η Ελλάδα έχει να πληρώσει σημαντικές δόσεις και τα χρήματα δεν φαίνεται να υπάρχουν για να καλυφθούν αυτές οι πληρωμές. Καμία πλευρά δεν θέλει ένα Grexit, αλλά καμία πλευρά δεν φαίνεται να συμβιβάζεται.

Τι μπορεί να συμβεί;

Στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει μια δόση προς το ΔΝΤ και ακολουθούν και άλλες μέσα στο μήνα. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει θέματα, αλλά μια χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει αυτόματα την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει άμεση δράση για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Τι θα επακολουθούσε;

Το Grexit θα οδηγούσε σε κρατικοποίηση των τραπεζών, εισαγωγή νέου νομίσματος και ελέγχους για να αποτρέψει τους πολίτες να στείλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θα ήταν μια κατάσταση μεγάλης αναταραχής, καθώς η αλλαγή στο νόμισμα δεν θα ήταν άμεση. Εκτιμάται πως θα έπαιρνε τουλάχιστον 18 μήνες για να επιβληθεί η νέα δραχμή και σε αυτή την περίοδο, το ευρώ θα συνέχιζε να χρησιμοποιείται ως παράλληλο νόμισμα.

Τι επίδραση θα έχει στους τουρίστες;

Το δυνητικό πρόβλημα θα ήταν ότι ακόμη και αν θα μπορούσαν να πληρώνουν με τα ευρώ που θα είχαν στην κατοχή τους, μια ξαφνική νομισματική κρίση, καθώς θα βρίσκονταν στην Ελλάδα ή πριν αναχωρήσουν για διακοπές, θα έκανε τη ζωή τους περισσότερο πολύπλοκη. Θα βρουν δυσκολίες να σηκώσουν χρήματα από τα ΑΤΜ. Κάτι τέτοιο συνέβη την άνοιξη του 2013. Επομένως, μια καλή ιδέα θα ήταν να έχουν οι τουρίστες μαζί τους αρκετά μετρητά για τις άμεσες ανάγκες του χρησιμοποιώντας τα χρηματοκιβώτια των ξενοδοχείων ως τράπεζα. Οι έλεγχοι κεφαλαίων ενδέχεται να μειώσουν το όριο των χρημάτων που θα μπορούν να βγάλουν εκτός Ελλάδας, αλλά λογικά σε αυτές τις περιπτώσεις, απλώς δηλώνεις πόσα χρήματα φέρνεις στη χώρα, έτσι ώστε να μπορείς να τα πάρεις φεύγοντας.

Θα λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες;

H Visa ότι συνήθως, αλλάζει, προσθέτει ή διαγράφει νομίσματα από το σύστημά της. Όταν μια χώρα φύγει από ένα νόμισμα, το σύστημα για τις αγορές λειτουργεί καθώς το νέο νόμισμα προστίθεται.

«Ενώ υπάρχουν ορισμένα θέματα που είναι εκτός του ελέγχου της Visa, συνεργαζόμαστε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσουν να εξασφαλιστεί η ταχεία μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα, με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση των καταναλωτών και των καταστημάτων», δήλωσε ο εκπρόσωποςτης. Ωστόσο, τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία μπορεί να φανούν απρόθυμοι να αποδεχθούν κάρτες, ακόμη και αν εξακολουθούν να είναι εν ισχύ.

Θα είναι οι διακοπές πιο φτηνές;

Το Grexit, σίγουρα, θα κάνει τις διακοπές στην Ελλάδα πιο φτηνές στο μέλλον, αλλά όχι αυτό το καλοκαίρι, καθώς τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα τουριστικά καταστήματα θα εξακολουθήσουν για μικρό χρονικό διάστημα να δέχονται ευρώ.

Θα ήταν καλό να αργήσει κάποιος να κάνει κράτηση;

Η νευρικότητα γύρω από την οικονομική κατάσταση, έχει όντως βάλει λίγο φρένο στις κρατήσεις για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη κάποια καλά πακέτα για όσους το αποφασίσουν αργά. Καλό είναι να κλείσει κανείς ένα πακέτο μέσω tour operator και όχι μέσω ανεξάρτητου ατζέντη. Οι πρώτοι έχουν τη νομική υποχρέωση για την ασφάλεια των πελατών τους, αν προκύψουν προβλήματα. Η TUI ενημερώνει πως έχει έτοιμα ενδεχόμενα πλάνα.

Υπάρχουν κίνδυνοι αναταραχών;

Είναι πιθανό να υπάρξουν διαδηλώσεις στην Αθήνα και μια πιθανή αναταραχή σε περίπτωση Grexit. Πάντως, οι Βρετανοί τουρίστες είναι απίθανο να αποτελέσουν στόχο και οι περισσότεροι τουρίστες πηγαίνουν στα νησιά όπου η πολιτική κατάσταση είναι πιο σταθερή και ο τοπικός πληθυσμός αντιλαμβάνεται ότι εξαρτάται από τον τουρισμό.



Πηγή: 24wro.eu