Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

5 μεγάλες αλήθειες για το μπότοξ


Είναι τόσα πολλά που θα ήθελες να ξέρεις για το μπότοξ.




Τι είναι, κάθε πότε μπορείς να το κάνεις και πότε να μην το κάνεις; Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να τα γνωρίζεις αν σκέφτεσαι να το κάνεις.
Ο δερματολόγος - αφροδισιολόγος κ.Δημήτρης Καπετανάκης απαντάει στα σημαντικότερα ερωτήματα που μας έρχονται στο μυαλό και μας λύνει όλες τις απορίες. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις να το κάνεις.



Τι είναι το μπότοξ;
"Η βοτουλινική τοξίνη είναι μία φυσική πρωτεΐνη, που ανακαλύφτηκε από τον Scott και χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία του στραβισμού το 1980 και το 1986 ένα ζεύγος δερματολόγων οι JD και JA Carruthers την χρησιμοποίησαν για αισθητικούς λόγους και η οποία έχει σκοπό να μαλακώσει την σύσπαση ορισμένων μιμητικών μυών του προσώπου, έτσι ώστε το πρόσωπο να έχει μία πιο ήρεμη και ξεκούραστη εμφάνιση", μας εξηγεί ο κ.Καπετανάκης.
Σε ποια σημεία γίνεται και τι αποκαλύπτουν οι έρευνες;
"Οι ενέσεις γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία, σχεδόν ανώδυνα και το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται μετά 48-72 ώρες και το ολοκληρωμένο αποτέσμα μετά 14 μέρες. Τότε επανεξετάζουμε και διορθώνουμε όπου και εάν χρειάζεται.
Τα σημεία που γίνονται είναι στο μεσόφρυο (ρυτίδες συνοφρύωσης) , στο μέτωπο (ρυτίδες άρνησης) και στο γέλιο (πόδι της χήνας, έξω πλάγια ματιών).
Από τελευταίες μελέτες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο βρέθηκε πως σε ποσοστό 80% οι ασθενείς έμειναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, ενώ σε ποσοστό 20% δεν έμειναν ικανοποιημένοι.
Αυτό οφείλεται κυρίως στους γιατρούς που σε ποσοστό 39% δεν έβαλαν την σωστή ποσότητα (μικρότερη ποσότητα ,ήπιο ή και απουσία αποτελέσματος, ενώ μεγαλύτερη ποσότητα έχει σαν αποτέλεσμα το ψυχρό και ανέκφραστο πρόσωπο). Σε ποσοστό 18% δεν έγινε σωστή παρασκευή, ή λάθος διατήρηση του σκευάσματος, ή μπήκε λάθος διαλύτης , ή οι ενέσεις έγιναν σε όχι σωστά σημεία.
Τέλος ποσοστό 17% δεν έμεινε ικανοποιημένο για λόγους κακής επιλογής ασθενών εκ μέρους μας, όπου δεν έχουμε εξηγήσει σωστά την διαδικασία και δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.", λέει ο γιατρός.
Πότε να μην το κάνεις;
"Αντένδειξη εφαρμογής είναι οι ασθενείς που υποφέρουν από περιφεριακές νευροπάθειες (π.χ. μυασθένεια gravis, ή όταν παίρνουν ορισμένα φάρμακα όπως οι αμινογλυκοσίδες ή οι νευροδιαβιβαστές, στην κύηση και την γαλουχία", μας αποκαλύπτει ο γιατρός.
Ποια μέθοδο θα βρούμε στη χώρα μας;
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 2 σκευάσματα το Botox και το Dysport.
Κάθε πότε μπορείς να το κάνεις;
"Οι εφαρμογές επαναλαμβάνονται κάθε 4-6 μήνες . Εάν κάποιος δεν θέλει να συνεχίσει επανέρχεται ακριβώς όπως θα ήταν προηγουμένως", λέει ο κ.Καπετανάκης.
Τι πρέπει να προσέξεις;
"Θα ήθελα να αναφέρω πως τον τελευταίο καιρό ακούμε για τιμές που είναι χαμηλότερες και από το κόστος του προϊόντος, για γιατρούς που κάνουν τις ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης που είναι διαφορετικής ειδικότητας από τους δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς ή ακόμα και από αισθητικούς για να μην πω και από άλλα επαγγέλματα..... Προσοχή επομένως από τους ενδιαφερόμενους. Προσεκτική επιλογή του κατάλληλου γιατρο.", λέει ο κ.Καπετανάκης.




Πηγή: treloi.eu