Τρίτη 16 Ιουνίου 2015
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ: Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις των εισαγόμενων φαρμάκων!
Εκτοξεύτηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2015 οι πωλήσεις των εισαγόμενων φαρμάκων, καταλαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος στη φαρμακευτική δαπάνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 50 πρώτα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, τα 47 είναι εισαγόμενα και μόνο τα 3 παράγονται στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στα πρώτα 50 σε κατανάλωση φάρμακα, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2015, οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες διέθεσαν στην Ελληνική φαρμακευτική αγορά 16.247.000 συσκευασίες έναντι 897.000 των Ελληνικών. Ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών, την ίδια περίοδο με βάση τη χονδρική τιμή, ήταν 204.000.000 ευρώ για τις ξένες εταιρίες έναντι 10.500.000 για τις ελληνικές.
Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της συνεχιζόμενης τάσης υποκατάστασης των οικονομικών Ελληνικών φαρμάκων από τα ακριβά εισαγόμενα, γεγονός που οδηγεί στην καθοριστική επιβάρυνση της φαρμακευτικής νδαπάνης.
Το γράφημα που ακολουθεί δείχνει την εξέλιξη των μεριδίων αγοράς μεταξύ 2009 και 2014 για τα (εισαγόμενα κυρίως) on – patent και off – patent φάρμακα και τα (εγχωρίως παραγόμενα κυρίως) γενόσημα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΣΕ ΑΞΙΑ (2009-2014)
Πηγή : IMS Hellas
Τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα που αναφέρονται στη φαρμακευτική πολιτική μιας χώρας σε κρίση, όπως η Ελλάδα:
Eίναι δυνατόν τα εντός πατέντου ακριβά εισαγόμενα φάρμακα να έχουν το 63% στη φαρμακευτική αγορά και οι συνολικές εισαγωγές φαρμάκου να καλύπτουν το 80% ;
Είναι δυνατόν η εκτός πατέντου αγορά, να κυριαρχείται από off patent φάρμακα πολυεθνικών, ενώ τα μερίδια των εγχωρίως παραγόμενων γενοσήμων να παραμένουν καθηλωμένα.
Σε όλο τον κόσμο, τα – εξ ορισμού – φθηνότερα γενόσημα φάρμακα χρησιμοποιούνται για να υποκαταστήσουν ακριβότερα off patent φάρμακα και να παράγουν εξοικονομήσεις, κερδίζοντας μερίδια αγοράς. Η δε τιμή των γενοσήμων συνδέεται με τον βαθμό διείσδυσής τους : όσο αυξάνεται ο όγκος τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα να προσφέρονται σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Γιατί η Ελλάδα ακολουθεί ακριβώς αντίθετη πολιτική;
Από τη σύγκριση της δαπάνης για τις 30 μεγαλύτερες κατηγορίες φαρμάκων (53,5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης) το πρώτο 9μηνο του 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, προκύπτει μια σαφής μετατόπιση της δαπάνης από τις κατηγορίες που συμπεριλαμβάνουν γενόσημα προς τις κατηγορίες που έχουν μόνο on patent, τη στιγμή που σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τάση είναι ακριβώς αντίθετη. Ποιοί ευθύνονται γι’ αυτό;
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης προκαλείται κυρίως από τα νεώτερα ακριβά εισαγόμενα on patent φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους –ΦΥΚ του Ν.3816), που εισέρχονται στην αγορά και υποκαθιστούν με ταχείς ρυθμούς παλαιότερα δοκιμασμένα φθηνά φάρμακα. Και όσο δεν λαμβάνονται αποφασιστικά μέτρα, η φαρμακευτική δαπάνη θα παραμένει εγκλωβισμένη στις εισαγωγές.
Πηγή: 7imeres.gr