Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Οι νάνοι των Ανδεων: Πάσχουν από μια σπάνια νόσο, αλλά έχουν ανοσία σε καρκίνο και διαβήτη


Το ένα τρίτο τον κατοίκων στην περιοχή κοντά στο Εκουαδόρ ζει με μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί νανισμό.Aν και τα ποσοστά του καρκίνου στην περιοχή είναι υψηλά κανείς δεν έχει πεθάνει από την νόσο.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε ύστερα από μελέτη ο ενδοκρινολόγος Jaime Guevara-Aguirre. Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC News το 2011, οι άνθρωποι της συγκεκριμένης περιοχής πάσχουν από το σύνδρομο Laron αλλά έχουν ανοσία στον καρκίνο και τον διαβήτη. «Μπορώ να σκεφτώ 135 ονόματα ασθενών αυτήν τη στιγμή. Κανένας τους δεν πέθανε από καρκίνο» δήλωσε.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με σύνδρομο Laron έχουν μια ιδιαίτερη «ασπίδα προστασίας» ενάντια στις δυο νόσους, η οποία συνδέεται άμεσα με το «μπλοκάρισμα» της δράσης της αναπτυξιακής ορμόνης.Πριν μερικά χρόνια, η Γερμανίδα φωτογράφος Charlotte Schmitz που ζει στην Κωνσταντινούπολη, διάβασε την μελέτη στην εφημερίδα «Science Translational Medicine» και αποφάσισε να επισκεφτεί την περιοχή.Το αποτέλεσμα ήταν ένα φωτογραφικό άλμπουμ που «διηγείται» την καθημερινότητα των νάνων των Ανδεων μέσα από πολύχρωμα κλικ.Πηγή: 24wro.eu