Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Είναι δυνατό να μεταδοθεί ο ιός του AIDS από τα κουνούπια;


Ο ιός του AIDS σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως...




σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κύρια μέθοδος πρόληψης και αποφυγής της μόλυνσης είναι το σεξ με προφυλακτικό. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Αν στο αίμα ενός
υγιούς ανθρώπου εισέλθει μολυσμένο αίμα από ασθενή με τον ιό HIV, τότε ο ιός σαφώς και μεταδίδεται.

Γι΄ αυτό, όπως αναφέρει το iatropedia, και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι από τη στιγμή που τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν άλλες ασθένειες, όπως η ελονοσία, ίσως το ίδιο να μπορεί να ισχύσει και με τον ιό του AIDS, επειδή τα κουνούπια, άλλωστε έχουν άμεση επαφή με το αίμα των ανθρώπων.

Αυτό είναι πέρα για πέρα ΛΑΘΟΣ. Τα κουνούπια ΔΕΝ μεταδίδουν σε καμία περίπτωση τον ιό του AIDS.

Πρώτα απ 'όλα, όταν ένα κουνούπι δαγκώνει, αντλεί το αίμα σας μέσα στο έντερό του. Τα οξέα που έχει εκεί είναι τόσο ισχυρά, ώστε σκοτώνουν τον ιό HIV.

Ακόμα και αν τα οξέα του στομάχου του κουνουπιού δεν εξουδετέρωναν τον ιό, τα κουνούπια δεν θα ήταν σε θέση να εγχύσουν το αίμα που έχουν μέσα τους στο σώμα του ατόμου που έχουν δαγκώσει.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα κουνούπια χρησιμοποιούν δύο διαφορετικούς σωλήνες για να ρουφήξουν το αίμα και για να εγχύσουν το σάλιο που σταματά την πήξη του αίματος, μέχρι να τελειώσουν το... φαγοπότι.

Ακόμα και αν ένα κουνούπι είχε μέσα του αίμα μολυσμένο με τον ιό του AIDS από έναν άλλο άνθρωπο, το αίμα δεν θα μπορούσε ποτέ να βγει ούτε “από σφάλμα” μέσω των σιελογόνων αδένων και να φτάσει στη ροή του αίματος του ατόμου
που έχουν δαγκώσει.

Για να μεταδώσει ένα κουνούπι κάποιον ιό, θα πρέπει να το πάρει μέσα του, ο ιός αυτός να επιβιώσει εκεί και στη συνέχεια να μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου του κουνουπιού. Για παράδειγμα, ο ιός της ελονοσίας μπορεί και αναπαράγεται μέσα στο έντερο του κουνουπιού, στη συνέχει “μετακομίζει” στο σάλιο του και από εκεί περνάει στον επόμενο άνθρωπο που πέφτει θύμα του κουνουπιού.

Ο ιός HIV ΔΕΝ έχει αυτή την ικανότητα. Αν τα κουνούπια μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό του AIDS όπως και εκείνον της ελονοσίας, θα είχαμε τους διπλάσιους θανάτους κάθε χρόνο.
tromaktiko


Πηγή: