Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Άφθες: Οι επώδυνες πληγές του στόματος


Οι άφθες είναι πληγές που εμφανίζονται
στην στοματική κοιλότητα...



έχουν κόκκινο χρώμα και στο κέντρο
τους καλύπτονται από μία λευκή μεμβράνη.

Περίπου 10 με 20% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από άφθες και προσβάλλουν άτομα κάθε ηλικίας και συχνότερα τα παιδιά, ενώ μετά την ηλικία των 20 η εμφάνιση τους περιορίζεται.

Η διάρκεια επούλωσης τους είναι μεταξύ 10-14 ημέρες και μετά την πρώτη τους εμφάνιση συχνά
υποτροπιάζουν και έτσι μπορεί να ταλαιπωρούν τον πάσχοντα για αρκετό καιρό. Το σημείο εμφάνισής του ποικίλει καθώς μπορούν να εμφανιστούν πάνω στη γλώσσα, στα χείλη, στα ούλα, στον ουρανίσκο ή και στο εσωτερικό των παρειών.

Το μέγεθός τους είναι μικρό, 2-7mm, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να είναι και μεγαλύτερες.
συνήθως παρουσιάζονται περισσότερες από μία άφθες μαζί. Κλινικά οι άφθες διακρίνονται σε μικρές, μεγάλες και ερπητόμορφες.

Συμπτώματα:

Οι άφθες, παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι αρκετά επώδυνες. Τα πρώτα συμπτώματα μιας άφθας είναι συνήθως κάψιμο και τσίμπημα στο σημείο όπου πρόκειται να παρουσιαστεί αργότερα η άφθα.

Λίγες μέρες μετά εμφανίζεται ένα μικρό ερυθρό στρογγυλό εξόγκωμα το οποίο την επόμενη μέρα σκάει και δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή. Σε αυτή τη φάση η άφθα χαρακτηρίζεται από ένα κοκκινο περίγραμμα και στο κέντρο καλύπτεται από μία λευκή μεμβράνη. Η φάση αυτή είναι και η πιo επώδυνη.

Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο έντονος όταν η άφθα έλθει σε επαφή με αλάτι ή όξινες τροφές όπως λεμόνια και πορτοκάλια.Μετά από μερικές ημέρες η λευκή μεμβράνη απομακρύνεται, ο πόνος σταδιακά υποχωρεί και αρχίζει η επούλωση της πληγής που ολοκληρώνεται σε 1-3 εβδομάδες ανάλογα με το μέγεθος της.


Αιτίες:

Οι αιτίες που προκαλούν τις άφθες δεν είναι ξεκάθαρες αλλά η επικρατέστερη άποψη είναι ότι πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα. Οι κυριότεροι παράγοντες που πιθανολογείται ότι μπορούν συμβάλλουν στην εμφάνιση αφθών είναι:

τραυματισμός στο στόμα (π.χ από έντονο βούρτσισμα των δοντιών)

η κληρονομική προδιάθεση

διαταραχές του αίματος (π.χ. χαμηλά επίπεδα σιδήρου)

έλλειψη βιταμινών (ειδικότερα Β12)

ασθένειες του πεπτικού συστήματος (π.χ. ελκώδης κολίτιδα)

έμμηνος ρύση και ορμονικές διαταραχές

το stress και το άγχος (π.χ σε περίοδο εξετάσεων)

κάποια μικρόβια της στοματικής κοιλότητας (στρεπτόκοκκος Sanguis)

οι μικροτραυματισμοί του εσωτερικού του στόματος

αλλεργίες σε τροφές (συνηθέστερα στον καφέ και τη σοκολάτα)

αλλεργίες σε οδοντόκρεμες

αυτοάνοσα νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος)


Αντιμετώπιση:

Η θεραπεία των αφθών είναι κυρίως συμπτωματική καθώς δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος ίασης. Έτσι στόχος είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο. Για το σκοπό αυτό, συνήθως συνιστώνται τοπικά κορτικοστεροειδή σε μορφή γέλης η υγρού διαλύματος, με τοπική αναισθητική δράση, ή τοπικές αντιβιοτικές αλοιφές, καθώς και πλύσεις με αντισηπτικά του στόματος που μειώνουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης.

Στην ίαση θα βοηθούσε επίσης και η εύρεση του παράγοντα που οδηγεί στην εμφάνιση των βλαβών, έτσι ώστε η αποφυγή του να περιορίσει τις υποτροπές. Έτσι είναι πρωταρχικής σημασίας η στοματική υγιεινή. Το σωστό και συστηματικό βούρτσισμα μαζί με τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα μπορούσαν να δώσουν λύση στις άφθες αλλά και σε άλλα στοματικά προβλήματα.

Σε ασθενείς που παρουσιάζουν τους προδιαθεσικούς παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω (αναιμίες, ασθένειες του πεπτικού,ορμονικές διαταραχές, stress και άγχος) η αντιμετώπιση των αφθών προσανατολίζεται πρώτα στη θεραπεία αυτών των ασθενειών.


Αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο:

Αιθέρια Έλαια: Βάλτε μία σταγόνα από αιθέριο έλαιο ρίγανης απευθείας επάνω στην άφθα.

Αλατόνερο: Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά. Χρησιμοποιήστε το για να ξεπλύνετε το στόμα σας πολλές φορές. Στη συνέχεια, ρίξτε μια πρέζα αλάτι κατευθείαν επάνω στην άφθα. Αντί για αλάτι μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα.

Μαγειρική σόδα και Aloe Vera: Αυτή η λύση δεν είναι τόσο επώδυνη όσο το αλατόνερο. Κάντε χρήση του χυμού αλόης για να καθαρίσετε το στόμα σας. Αφού ξεπλύνετε με νερό, βάλτε λίγη μαγειρική σόδα απευθείας επάνω στην άφθα.

3% διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ): Βάλτε μια μικρή ποσότητα οξυζενέ σε ένα πλαστικό καπάκι και αραιώστε το με την προσθήκη ίσης ποσότητας νερού. Βυθίστε ένα κομμάτι βαμβάκι στο διάλυμα και βάλτε το επάνω στην άφθα. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα για 2-3 ημέρες. Προσοχή: Μην καταπίνετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Λεμόνι: Στύψτε ένα λεμόνι και με λίγο βαμβάκι βάλτε το επάνω στην άφθα. Αφήστε το για περίπου 1-5 λεπτά προτού ξεπλύνετε με νερό. Επαναλάβετε πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Μπορείτε επίσης να βάλετε 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού απευθείας επάνω στην άφθα.

Μέλι: Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες ενώ έχει και καταπραϋντική δράση. Βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι πάνω στην άφθα. Μπορεί να νιώσετε κάψιμο η πόνο για μερικά λεπτά, αλλά σταδιακά θα μειωθούν. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα.


Οι άφθες λοιπόν είναι καλοήθεις, αυτοϊάσιμες βλάβες, δηλαδή επουλώνονται μόνες τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση που μια πληγή στο στόμα διαρκέσει άνω των 15 ημερών, και που δεν εμφανίζει τάση επούλωσης και δεν φαίνεται να οφείλεται σε εμφανή τραυματισμό πρέπει να εξετάζεται από ειδικό γιατρό για να διαπιστωθεί η καλοήθεια ή η κακοήθειά της (καρκίνος).




Πηγή: http://www.farmakotrimmata.gr/