Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Είναι κακό να καθόμαστε σταυροπόδι. Μύθος ή αλήθεια;


Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει ότι το σταυροπόδι μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία.



Συχνά έχει θεωρηθεί «υπαίτιο» για την αύξηση της πίεσης του αίματος και την πρόκληση κιρσών που διαταράσσουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας.

Όμως, υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτούς τους








ισχυρισμούς ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο;

Φλεβίτιδα

Οι κιρσοί είναι διευρυμένες φλέβες στα πόδια και τα χέρια. Συνήθως δεν αποτελούν σοβαρή ανησυχία, εκτός και αν το πρόβλημα λάβει μεγάλες διαστάσεις. Η ηλικία, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη είναι όλοι παράγοντες πιθανής πρόκλησης κιρσών. Αν και οι γιατροί δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι προκαλεί








τις μικροσκοπικές βαλβίδες στα αιμοφόρα αγγεία να τεντώσουν, εμποδίζοντας την φυσιολογική ροή του αίματος, δηλώνουν πως το σταύρωμα των ποδιών δεν μπορεί να προκαλέσει φλεβίτιδα. Όπως αναφέρουν ειδικοί στην Medical Daily, η όρθια στάση μπορεί να επιδεινώσει το υπάρχον πρόβλημα με τη φλεβίτιδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τους προκαλέσει.

Αρτηριακή πίεση και υγεία της καρδιάς

Μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι το σταύρωμα των ποδιών στο σημείο του γόνατου, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και σε αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ωστόσο, παρόλο που το σταύρωμα των ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σε καμία








περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως κινδυνεύει η καρδιά σας. Παρόλα αυτά, αν αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο θρόμβων καλύτερα να συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το πώς η στάση αυτή μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Kυκλοφορία του αίματος

Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το σταύρωμα των ποδιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος μακροπρόθεσμα. Όπως και με οποιαδήποτε άλλη θέση, η τοποθέτηση του σώματος για πολύ ώρα στην ίδια στάση, μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό και μούδιασμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αλλάξουν στάση όταν αρχίζουν να αισθάνονται άβολα.

stogiatro.gr



Πηγή: