Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Έρχεται αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες;


Ερευνητές από την Ιαπωνία υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο ως προς την ανάπτυξη ενός αναστρέψιμου, μη ορμονικού τύπου, ανδρικής αντισύλληψης...



Η αναστολή της λειτουργίας μιας πρωτεΐνης στον ανδρικό οργανισμό ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση για την δημιουργία του ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Science.

Πρόκειται για την πρωτεϊνη καλσινευρίνη, η οποία βρίσκεται μέσα στο σπέρμα...


Επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Μικροβιακών Παθήσεων του Πανεπιστημίου της Οσάκα, με επικεφαλής τον Δρ Μασαχίτο Ικάβα, μελέτησαν ομάδα τρωκτικών και διαπίστωσαν ότι μπορούσε τα πειραματόζωα μπορούσαν να γίνουν προσωρινά στείρα, αν τους μπλόκαραν την πρωτεΐνη καλσινευρίνη.

Εδώ και καιρό οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι η καλσινευρίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα, αλλά επειδή έχει διάφορες μορφές, δεν γνώριζαν ποια είναι αυτή που σχετίζεται άμεσα με τη γονιμότητα.

Αρχικά μελέτησαν την επίδραση που είχε η απαλοιφή δύο γονιδίων, τα οποία πιστεύεται ότι υπάρχουν μόνο στην καλσινευρίνη του σπέρματος κι αυτό είχε ως συνέπεια να γίνουν τα σπερματοζωάρια λιγότερο ευέλικτα σπερματοζωάρια και, κατ' επέκταση χωρίς δυνατότητα γονιμοποίησης ωαρίων.

Μετά, με τη χρήση δύο, ήδη, υπαρχόντων δραστικών ουσιών, της κυκλοσπορίνης Α και του tacrolimus, που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την καλσινευρίνη, τα πειραματόζωα κατέστησαν στείρα. Η αγωγή με τις δραστικές ουσίες διήρκεσε τέσσερις με πέντε ημέρες. Μια εβδομάδα μετά την διακοπή των φαρμάκων, τα ποντίκια έγιναν και πάλι γόνιμα.

«Τόσο η κυκλοσπορίνη, όσο και το tacrolimus, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιούνται για να προλάβουν την απόρριψη οργάνων ή στη θεραπεία συγκεκριμένων αυτοάνοσων παθήσεων.

Δεν υπονοούμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ανδρικά αντισυλληπτικά» ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, που θα στοχεύει ειδικά την καλσινευρίνη του σπέρματος.



Πηγή: treloi.eu