Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Foreign Policy: «Ο Ομπάμα πιέζεται να δράσει στη Συρία για μην χαθεί το αμερικανικό γόητρο»


Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy, ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι ολοένα και πιο πολύ πεπεισμένοι ότι ο Ομπάμα έχει χάσει την επιρροή του στο ζήτημα του Συριακού πολέμου...



, και γενικά στον αγώνα ενάντια στην οργάνωση του «Ισλαμικού Κράτους».

Αρκετοί και βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να «λακίζουν» και να στρέφονται ο ένας μετά τον άλλο προς την Μόσχα, κάτι το οποίο είναι τελείως αρνητικό για την Ουάσιγκτον, και τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Σότσι, δείχνει το πόσο έχει αλλάξει η «δυναμική της εξουσίας» στην Μέση Ανατολή. Το γεγονός είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σιγά-σιγά παίρνει την θέση του «ισχυρού άνδρα» παγκοσμίως από τον Μπαράκ Ομπάμα, έχει καταλυτικές συνέπειες για τις ίδιες τις ΗΠΑ .

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού σημείωσε ότι «οι υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από την Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, κτυπούν την πόρτα του Πούτιν, όχι του Οβάλ Γραφείου, με αυτό να σημαίνει ότι η Ρωσία «αναβαίνει» ενώ οι ΗΠΑ « κατεβαίνουν» στα » σκαλιά της εξουσίας» .

Η επίσκεψη του υπουργού της Σαουδικής Αραβίας, δείχνει ότι η χώρα εξετάζει τη δυνατότητα «συναλλαγής της» με την Μόσχα στο συριακό ζήτημα. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αντάλλαγμα οι δύο πλευρές να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του «ισλαμικού κράτους».

Ωστόσο, πρώην διπλωμάτες και ξένοι παρατηρητές αναρωτιούνται αν οι Ηνωμένες Πολιτείες «πίεσαν» για αυτήν την επίσκεψη, ή ήταν μια προσωπική απόφαση των εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη ακόμη στην Συρία.

Ακόμη και μερικοί από εκείνους που είχαν επικροτήσει την απόφαση του Μ. Ομπάμα να μην παρέμβει νωρίτερα στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, τώρα προβάλλουν το επιχείρημα της «απάντησης» στις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με την συριακή αντιπολίτευση.

Ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας κατά την διάρκεια της θητείας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, και νυν σύμβουλος του Μ.Ομπάμα μέσω της εφημερίδας Financial Times στις 04 Οκτωμβρίου , εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση στην Μόσχα « να σταματήσει να παρεμβαίνει με στρατιωτικές ενέργειες σε σημεία που επηρεάζονται άμεσα αμερικανικά συμφέροντα, αλλιώς θα αντιμετωπίσει τα αντίποινα των ΗΠΑ.

Η 87χρονος Μπρεζίνσκι, άτυπος σύμβουλος σε διάφορους προέδρους έγραψε στο Twitter,: «η ασάφεια μπορεί να είναι ένα κάλυμμα για μια συγκεκριμένη στρατηγική, ή ένα σημάδι απουσίας της. Ολοένα και περισσότερο, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν το τελευταίο στην Μέση Ανατολή».

Άλλοι πρώην αξιωματούχοι και διπλωμάτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Χίλαρυ Κλίντον, κάλεσαν την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην βόρεια Συρία, για να αντιμετωπίσει την Ρωσία και να προσφέρει μια ασφαλή περιοχή στους Σύρους πολίτες που εγκαταλείπουν τόσο το καθεστώς Άσαντ , όσο και το Ισλαμικό Κράτος.



Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/