Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Έρχονται deals "φωτιά" μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


Σε νέα δεδομένα εισέρχεται ο επιχειρηματικός κόσμος μετά την ανακοίνωση



των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, από τις αρχές του νέου έτους θα λάβουν χώρα μεγάλες συμφωνίες σε... σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως στο λιανεμπόριο, στη ναυτιλία, στις τηλεπικοινωνίες, στην υγεία και στις ασφαλιστικές.



«Η συγκέντρωση στον επιχειρηματικό κλάδο, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις ξεκίνησε και αποτελεί μονόδρομο», αναφέρει στο bankingnews στέλεχος της αγοράς, ο οποίος επισημαίνει ότι θα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες να γίνονται εξαγορές αλλά και συγχωνεύσεις μεταξύ ισχυρών Ομίλων.



Για παράδειγμα στο λιανεμπόριο τροφίμων, εκτιμάται ότι οι αλυσίδες σουπερμάρκετ που θα παραμείνουν στην αγορά, θα είναι «μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού».



Ήδη από την αρχή της κρίσης, 37 αλυσίδες σούπερ μάρκετ σταμάτησαν τη λειτουργία τους και 850 καταστήματα εξαγοράσθηκαν.





Τα deal που θα ανακοινωθούν



Ένα από τα πρώτα deal που αναμένεται να λάβουν «σάρκα και οστά» και το οποίο πάγωσε λόγω των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, αφορά την εξαγορά της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την Ergo Insurance Group, του ομίλου της Munich Re.



Σε διαδικασία ολοκλήρωσης μπαίνει και η συμφωνία μεταξύ της Pharmathen και του επενδυτικού ομίλου BC Partners που γνωστοποιήθηκε τον περασμένο Iούνιο.



Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει και το deal της εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από τον ιδιοκτήτη της Chipita Σπ. Θεοδωρόπουλο με την ολλανδικών συμφερόντων επενδυτικά εταιρεία Impala.



Η συμφωνία προβλέπει πως οι νέοι μέτοχοι θα αποκτήσουν τη συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΓ Νίκας, πάνω από 95%, θα υπάρξει κούρεμα στα δάνεια της επιχείρησης, άμεση ένεση ρευστότητας από τους νέους μετόχους 20 εκατ. ευρώ και αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου άνω των 50 εκατ. ευρώ.



Έντονη κινητικότητα αναμένεται και στον κλάδο υγείας. Ήδη γαλλικό fund φέρεται να έχει έρθει πολύ κοντά με εισηγμένη εταιρεία του κλάδου. Μάλιστα οι συζητήσεις φάινεται ότι βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.



Πηγή: http://bankingnews.gr/