Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Γυναίκες στον στρατό: Ποιοι αντιδρούν και τι πρόβλημα έχει η Τρόικα;


Μεγάλες φωτιές άναψε η άποψη του...ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου για στράτευση των γυναικών. Άποψη που πριν από μερικούς μήνες είχε θέσει προς συζήτησηκάνοντας λόγο για εθελοντική στράτευση γυναικών .Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης του έχουν επιτεθεί εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους.Η συζήτηση όμως νομίζουμε ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση.Πρώτα απ΄ όλα κάποιος πρέπει να μας απαντήσει αν έχουμε κατορθώσει να στρατεύσουμε όλους τους άνδρες που οφείλουν να κάνουν θητεία! Οι μάχες κατά της ανυποταξίας χάνονται χρόνια τώρα από διαφορετικές κυβερνήσεις και υπουργούς Εθνικής Άμυνας. Ας φροντίσουμε λοιπόν πρώτα απ΄ όλα να δούμε πως θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα για να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για το αν πρέπει και με ποιο τρόπο να στρατεύονται οι γυναίκες.Το πρόβλημα επανδρώσεως των μονάδων του Στρατού Ξηράς είναι γνωστό. Και το έχουν επισημάνει πολλές στρατιωτικές ηγεσίες σε άλλες τόσες πολιτικές ηγεσίες των ΕΔ. Πριν φθάσουμε στο ακραίο σενάριο της υποχρεωτικής στράτευσης γυναικών ,ακόμη και σ΄ αυτό τηςεθελοντικής μήπως να επανεξετάσουμε τις μελέτες και τις εισηγήσεις που ήδη υπάρχουν στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΣ;Υπάρχει πρόταση για τη λεγόμενη “διζωνική θητεία”. Περισσότερος χρόνος θητείας για όσους υπηρετούν στην ενδοχώρα, λιγότερη θητεία για όσους επιλέξουν να υπηρετήσουν στη μεθόριο.Υπάρχει πάντα στο συρτάρι η πρόταση για στράτευση των νέων στα 18. Λύση με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όπως όλες.Αλλά υπάρχει και …η τρόϊκα θα σας θυμίσουμε! Τι σχέση έχει με τηθητεία; Να σας υπενθυμίσουμε ότι κάποιοι γραφειοκράτες οικονομολόγοι της είχαν προτείνει …την κατάργησή της!!! Αλλά δεν είναι η μόνη σχέση που έχει η τρόϊκα με την στρατιωτική θητεία.Οι περικοπές που έχουν επιβληθεί στις ΕΔ είναι τόσο μεγάλες και δραστικές που με δυσκολία οικονομικά μπορούμε να εξυπηρετήσουμε πλέον την ένδυση και την τροφοδοσία των “λειψών” σειρών που παρουσιάζονται. Μπορούμε να ανταποκριθουμε σε αριθμούς νεοσυλλέκτων με βάση τα προβλεπόμενα νούμερα που έχουν καθοριστεί; Να μας συγχωρείτε που θα σας στεναχωρήσουμε αλλα η απάντηση είναι ΟΧΙ.Συνεπώς η όποια συζήτηση γίνεται περί στράτευσης γυναικών νομίζουμε ότι είναι μάλλον άκαιρη και δεν πρόκειται να έχει αυτή τη στιγμή τύχη.Δεν ασχολούμαστε καν με τις δεδομένες αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος δεν νομίζουμε ότι με αφορμή το θέμα της στράτευσης γυναικών θα θελήσει να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις του με την Κουμουνδούρου.Άρα το θέμα προσφέρεται μάλλον για έναν πολύ ωραίο κομματικό “σκυλοκαβγά” και τιποτα παραπάνω.Τι λένε τα κόμματα


Το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει επίθεση κατά του υπουργού Αμύνης, χαρακτηρίζοντάς τον “ακροδεξιό”, “φανατικό” και “ομοφοβικό”, ρίχνοντας το... μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα.

“Το νέο παραλήρημα του κ Καμμένου περί ίδρυσης στρατιωτικών λυκείων και υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών που δίνουν εξετάσεις για τα Σώματα Ασφαλείας, δεν μας εκπλήσσει. Αυτοί είναι οι ΑΝΕΛ. Ακροδεξιοί, φανατικοί, ομοφοβικοί. Εμείς έχουμε ήδη καταδικάσει αυτό που εκφράζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως εξακολουθεί να τους καλύπτει και να τους εναγκαλίζεται, για την καρέκλα, για την εξουσία. Χωρίς αρχές και αξίες”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και κάνει... πάσα στον Αλέξη Τσίπρα:

“Να τους χαίρονται και να τους καμαρώνουν. Αλλά αριστερή κυβέρνηση με ακροδεξιούς δεν γίνεται. Φαίνεται ότι κάποιοι νέρωσαν παρά πολύ το κρασί τους. Ο ελληνικός λαός βγάζει ήδη τα συμπεράσματα του. Συνιστούμε πάντως στον κ Τσίπρα όταν πάει στους Podemos η στην πορτογαλική αριστερά, να μη συνοδεύεται από τον κ Καμμένο. Μην πάθουν και σοκ οι άνθρωποι”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειρωνική απάντηση ΑΝΕΛ

«Το όψιμο ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον οποίο μέχρι πρότινος έβριζε και κατηγορούσε εκπλήσσει. Τώρα θέλει να τον προστατεύσει από την "κακή" παρέα του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ» αναφέρει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ .«Μετά την πολύχρονη καταστροφική διακυβέρνηση της πατρίδος μας τώρα επιδίδεται στο καινούριο σπορ των ανέξοδων συμβουλών. Κυρία Γεννηματά, συνεχίστε παρέα με τον κ. Βενιζέλο, πλέον κανείς δεν σας λαμβάνει υπ’ όψιν», αναφέρει η κ. Χρυσοβελώνη.

Αντιδράσεις από Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων

Ανακοινώσεις, με τις οποίες αντιτίθενται στη φερόμενη πρόθεση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου να καταστήσει υποχρεωτική τη στράτευση γυναικών που διεκδικούν θέση στα ένστολα σώματα (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) και προαιρετική τη στράτευση για όλες τις γυναίκες, εξέδωσαν η 'Ενωση Κεντρώων και η Λαϊκή Ενότητα.«Οι συγκεκριμένες σκέψεις εφαρμόζονται σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και επομένως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πνεύμα του. Ευχόμαστε να ανακαλέσει τις αποφάσεις του» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων.«Οι εξαγγελίες Καμμένου για τη στράτευση των γυναικών και τα ειδικά Λύκεια για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων έρχονται να καταδείξουν ότι η μεταλλαγμένη κυβέρνηση Τσίπρα είναι έτοιμη να κυοφορήσει τα πιο επίφοβα, αντιδημοκρατικά και επικίνδυνα τερατουργήματα» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας. Και προστίθεται ότι «η καταπολέμηση των μεγάλων διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, οι οποίες εντείνονται εξαιτίας των μνημονιακών επιλογών, δεν έχει καμιά σχέση με την εισαγωγή της στρατιωτικοποίησης στη ζωή τους, η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση τους. Πολύ χειρότερα, τα ειδικά Λύκεια για στρατιωτικούς θα αποκόψουν τα μελλοντικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων από τη γενική εθνική λαϊκή παιδεία, διαμορφώνοντας μια ειδική κάστα πολύ εύκολη στην χειραγώγηση από ξένα και εγχώρια κατεστημένα κέντρα, με άκρως επικίνδυνες προεκτάσεις για τη δημοκρατία και την πορεία τη χώρας».
Πηγή: http://www.onalert.gr