Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013
Ήξερες από που προέρχονται τα παρατσούκλια γαύροι, βάζελοι, χανούμια...
Ποιος από μας δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει τα "χαριτωμένα" αυτά ψευδώνυμα όταν αναφέρεται στους οπαδούς άλλων ομάδων για να τους πειράξει ή τσατίσει;...
Νομίζω πως δεν υπάρχει κανένας στην ποδοσφαιρική πιάτσα που να μην γνωρίζει τουλάχιστον τα περισσότερα και που να μην έχει χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά σε κάποια συζήτηση. Τα πιο γνωστά είναι τα εξής:
Παναθηναϊκός - Βάζελοι
Ολυμπιακός - Γαύροι
Άρης - Σκουλήκια
ΟΦΗ - Φίδια
Ηρακλής - Γριές
ΑΕΚ - Χανούμια
ΠΑΟΚ - Γύφτοι/Κοτόπουλο
Εργοτέλης - Ιεχωβάδες
ΠΑΣ Γιάννινα - Παγουράδες
Καστοριά - Γουναράδες
Η προέλευση των παραπάνω ψευδωνύμων δεν είναι σε όλους γνωστοί αλλά σίγουρα υπάρχει μια ιστορία πίσω από το καθένα την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει. Ας δούμε για ποιο λόγο ονομάστηκαν έτσι οι οπαδοί των παραπάνω ομάδων.
Βάζελος
Υπάρχουν δυο εκδοχές για το συγκεκριμένο ψευδώνυμο.
Η πρώτη δημιουργήθηκε το 1965 όπου σε έναν αγώνα μεταξύ του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, οι οπαδοί του δεύτερου άλειψαν με βαζελίνη τον πάγκο του πρώτου πριν αρχίσει ο αγώνας τους.
Η δεύτερη άποψη λέει ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, λόγω του ότι προέρχονταν από πιο εύπορες οικογένειες, έβαζαν στα μαλλιά τους κάτι σαν ζελέ, το οποίο για τα τότε χρόνια δεν μπορούσαν να αποκτήσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού καθώς προέρχονταν από τις πιο λαϊκές τάξεις και το αποκαλούσαν περιπαιχτικά ''βαζελίνη''.
Γαύρος
Όσον αφορά το ψευδώνυμο των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων, αν το εξετάσουμε ετυμολογικά, διαπιστώνουμε ότι δεν προέρχεται από το ψάρι «γαύρος», αλλά από το "γαυριάς ή γαύρος" που ονομάζεται αφενός το άλογο που είναι έτοιμο για αγώνα και αφετέρου τα πρόσωπα που υπερηφανεύονται και κορδώνονται ιδιαίτερα για μαγκιά και ερωτοτροπίες. Ο Καρυωτάκης, σε έργο του αναφέρει: "Γίνονται κι οι γέροι γαύροι" . Στα αρχαία ελληνικά το επίθετο ο/η γαύρος, το γαύρον σημαίνει ο επαιρόμενος, ο ανδρείος, ο αγέρωχος.
Βεβαίως, υπάρχει και η εκδοχή που αναφέρει ότι η ονομασία προέκυψε γύρω στο 1965, σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Συγκεκριμένα, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποδέχτηκαν τους «ερυθρόλευκους» ποδοσφαιριστές με ψαροκασέλες γεμάτους με γαύρους, τις οποίες είχαν κλέψει από το λιμάνι του Πειραιά, ως δείγμα επιβολής και ανωτερότητας.
Σκουλήκια
Το συγκεκριμένο όνομα έχει 2 πιθανές προελεύσεις: Η πρώτη λέει ότι βγήκε στο τέλος της δεκαετίας του 60 και συγκεκριμένα το 1967 όταν ο ΑΡΗΣ κέρδισε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα 2-3 και δημοσιογράφος των Αθλητικών Νέων έγραψε "σαν σκουλήκι έφαγε ο ΑΡΗΣ το πτώμα του ΠΑΟΚ". Η δεύτερη λέει ότι βγήκε λόγω του γεγονότος ότι παράγοντες και φίλαθλοι της ομάδας τσακωνόταν μεταξύ τους "ροκανίζοντας" με αυτό τον τρόπο την ομάδα.
Φίδια
Λόγω της ύπαρξης του club των οπαδών του οι οποίοι ονομάζονται Snakes.
Γριές
Λόγω του γεγονότος ότι ο Ηρακλής είναι από τα πιο παλιά σωματεία στην Ελλάδα.
Χανούμια
Λόγω της "καταγωγής" της ΑΕΚ η οποία προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη.
Γύφτοι/Κοτόπουλο
Το "Γύφτοι" δημιουργήθηκε επειδή στην περιοχή γύρω από το γήπεδο στην γνωστή αλάνα της Τούμπας επί πολλά χρόνια είχαν τα τσαντήρια τους γύφτοι και έμεναν εκεί σχεδόν μόνιμα.Το κοτόπουλο δημιουργήθηκε για να σατιρίσει το σύμβολο του σήματος της ομάδας (τον δικέφαλο αετό).
Ιεχωβάδες
Δημιουργήθηκε γιατί την δεκαετία του 80 το αρχικό γήπεδο της ομάδας του Εργοτέλη (Μαρτινεγκο) ήταν ο τόπος συνέλευσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Κρήτη.
Παγουράδες
Η προέλευση του ονόματος των οπαδών της ομάδας των Ιωαννίνων προέρχεται από το προσωνύμιο το οποίο έχουν γενικά οι Γιαννιώτες και όχι μόνο οι οπαδοί του ΠΑΣ. Το προσωνύμιο το έδωσαν οι επισκέπτες της πόλης επειδή οι Γιαννιώτες είχαν στη ζώνη τους δεμένο το παγούρι τους ή επειδή κατέβαιναν στη λίμνη Παμβώτιδα για να πάρουν νερό με τα παγούρια τους.
Γουναράδες
Οι οπαδοί της Καστοριάς πήραν και αυτοί το όνομά τους λόγω του κύριου επαγγέλματος της περιοχής το οποίο δεν είναι άλλο από το εμπόριο της γούνας.
Ενδιαφέρουσες οι προελεύσεις των ψευδωνύμων αν και πλέον χρησιμοποιούνται με αρνητική έννοια στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, αν και πλέον δεν είναι γνωστές αυτές οι ιστορίες, καλό θα ήταν να ξέρουμε τους λόγους που δημιουργήθηκαν.
Πηγή: tromaktiko