Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ξανά στο τραπέζι η υποχρεωτική ασφάλιση για σεισμό



Το θέμα το έχει τεθεί επιτακτικά και από την τρόικα. Το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση για όλα τα ακίνητα όπως ακριβώς ισχύει και για τα ΙΧ.



Σήμερα, είναι ασφαλισμένα μόνο τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο.


Της Έφης Καραγεώργου
Ο σεισμός στην Κεφαλλονιά φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την υποχρεωτική ασφάλεια των κτιρίων για φυσικές καταστροφές.
Το θέμα είχε συζητηθεί έντονα το περασμένο καλοκαίρι μετά τον σεισμό στη Φωκίδα, καθώς η τρόικα είχε ζητήσει να είναι υποχρεωτική για όλους η ασφάλεια φυσικών καταστροφών.
Μάλιστα είχε δημιουργηθεί και νομοπαρασκευαστική επιτροπή με καθήκον να παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών πρόταση για την υποχρεωτική κάλυψη σεισμών για όλες τις κατοικίες.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί πως η υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών είναι διαδεδομένη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει άλλωστε αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση, ενώ ακόμη και χώρες όπως η Αλβανία, η FYROM ή η Βουλγαρία, προχώρησαν πρόσφατα στη δημιουργία αντίστοιχων Ταμείων, που αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.
Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και γνώστης της ασφαλιστικής αγοράς, μιλώντας στο fpress.gr, σημειώνει χαρακτηριστικά πως: Η δοκιμασία των κατοίκων της Κεφαλλονιάς από τους καταστροφικούς σεισμούς, η αβεβαιότητα και η ζοφερή προοπτική για αυτούς που είναι άστεγοι, χωρίς ελπίδα κάποιας αποζημίωσης ή αποκατάστασης του ακινήτου τους, επαναφέρουν στο «τραπέζι» τη συζήτηση περί υποχρεωτικής ασφάλειας φυσικών καταστροφών.
Όπως λέει «τώρα, η συζήτηση ανοίγει ξανά. Στο Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι τα ποσά για την αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστησαν οι κατοικίες στο Ληξούρι, θα είναι ιδιαίτερα υψηλά αν λάβουμε υπόψιν μας και το μέγεθος της καταστροφής».
Και φυσικά εκτιμούν ότι η υψηλή σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου είναι βέβαιο ότι θα δώσει και άλλους σεισμούς που θα δημιουργήσουν ανάλογες ανάγκες.
Την ίδια ώρα η πολιτεία δεν έχει την δυνατότητα
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση η «συζήτηση πρέπει να αποσυνδεθεί από κάθε σκέψη περί νέας επιβάρυνσης, «σεισμόσημου» κλπ.
Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης του ακινήτου έχει ως μοντέλο της την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων για αστική ευθύνη. Το επιχείρημα που υπαγορεύει την επέκτασή του και στην αγορά ακινήτου, είναι η αδυναμία του κράτους να αποζημιώσει τους παθόντες στην περίπτωση ενός απρόσμενου γεγονότος, όπως είναι ο σεισμός, όπου οι συνέπειες είναι γενικευμένες.
Σε αυτή τη βάση πιστεύει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ότι πρέπει να τοποθετηθεί το θέμα, με ανοιχτό δημόσιο διάλογο, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.




Πηγή: fpress.gr