Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πρόβλεψη σοκ για τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων



Το γνωρίζαμε ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις θα αποκλιμακωθούν ταχύτατα.



Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη που διατυπώνεται σχεδόν επίσημα, πραγματικά θα αφήσει άφωνους όσους τα τελευταία χρόνια είχαν μάθει να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από τους τόκους που απέδιδαν οι αποταμιεύσεις τους
Της Έφης Καραγεώργου.
Που θα βρεθούν τα επιτόκια καταθέσεων τους επόμενους μήνες, είναι το ερώτημα που απασχολεί τους παραδοσιακούς αποταμιευτές, οι οποίοι την τελευταία 4ετία είχαν συνηθίσει να απολαμβάνουν τις απόλυτα ασφαλείς αποδόσεις του 6% και 7%.
Η πρόβλεψη κάθε άλλο παρά προσοδοφόρα είναι για αυτούς. Τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, μετά βίας θα αγγίζουν το 2% στο τέλος του χρόνου. Ενώ σε βάθος 24 μηνών, εκτιμάται ότι θα έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,5% με 1,25%. Αυτή τη δέσμευση έχουν αναλάβει οι τράπεζες με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλλει στην ΤτΕ, καθώς κάνουν σαφή αναφορά στη μείωση του μέσου κόστους καταθέσεων.
Μάλιστα η Eurobank –που το πλάνο αναδιάρθρωσης της πήρε το πράσινο φως και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού- έχει αναλάβει τη δέσμευση να περικόψει τα επιτόκια κατά 1,8 μονάδες σε βάθος διετίας.
Ανάλογες προβλέψεις έχουν κάνει και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Σήμερα στην καλύτερη περίπτωση το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων δεν υπερβαίνει το 2,8% . Αν μειωθεί κατά 1,8 μονάδες θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1%. Ενώ όσοι διατηρούν λογαριασμούς ταμιευτηρίου και όψεως γνωρίζουν πως το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,25% με 0,30%.
Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τα επιτόκια δανεισμού σε στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Παρότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ παραμένει στο 0,25%, τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.
Καθώς λοιπόν τα επιτόκια στις καταθέσεις αποκλιμακώνονται, οι τράπεζες επαναλανσάρουν τα σύνθετα αποταμιευτικά προϊόντα, τα οποία όμως ενέχουν σημαντικό βαθμό ρίσκου, καθώς ένα τμήμα της αποταμίευσης τοποθετείται σε λογαριασμό προθεσμίας και το υπόλοιπο τοποθετείται σε αμοιβαία κεφάλαια.
Όσο δε μεγαλύτερο είναι το ρίσκο που αναλαμβάνει ο καταθέτης- επενδυτής, τόσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο στο τμήμα που αφορά την προθεσμιακή κατάθεση.
Ο υποψήφιος επενδυτής, μπορεί να επιλέξει το είδος του αμοιβαίου στο ποίο θα τοποθετήσει τα χρήματα του, αν δηλαδή θα είναι ομολογιακό, μετοχικό ή μεικτό.
Στην περίπτωση αυτή ο καταθέτης- επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εγγύηση για το ποσό που τοποθετηθεί στο αμοιβαίο κεφάλαιο. Δηλαδή ενώ το ΤΕΚΕ εγγυάται για ποσά κατάθεσης μέχρι 100.000 ευρώ, δεν ισχύει κάτι ανάλογο, αν τα χρήματα τοποθετηθούν σε ένα σύνθετο προϊόν, που είναι συνδυασμός κατάθεσης και αμοιβαίου.




Πηγή: fpress.gr