Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Eπτά βασικές εξετάσεις που σώζουν ζωές


Η πραγματικότητα είναι σκληρή και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να μας… χτυπήσουν την πόρτα διάφορες ασθένειες





Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη, όμως ποτέ δεν ήταν πιο αναγκαίο από όσο σήμερα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όσον αφορά την υγεία μας. Η διατήρηση μίας υγιεινής διατροφής καθώς και η τακτική άσκηση θα μας βοηθήσουν σε αυτό.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί στην DailyMail, υπάρχει και μία λίστα από εξετάσεις τις οποίες κανείς μας δεν θα πρέπει να αγνοεί, ανάλογως με την ηλικία του. Εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του εντέρου, μαστογραφίες, εξετάσεις δέρματος καθώς και άλλοι έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε -αν είναι αναγκαίο- να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με τη DailyMail, πρέπει να κάνουμε (ανάλογα με το φύλο και την ηλικία):

Εξετάσεις για καρκίνο του εντέρου


Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου, μετά από αυτόν του μαστού και του καρκίνου του πνεύμονα. Το 2008, σχεδόν 40.000 άνθρωποι είχαν διαγνωστεί με τη νόσο. Ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχει διαγνωσθεί σε νέους ανθρώπους, οκτώ στους 10 που παθαίνουν καρκίνο του εντέρου είναι πάνω από την ηλικία των 60 ετών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι οι γυναίκες. Καλό είναι να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος κάθε δύο χρόνια σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες, ηλικίας 60-69.

Τεστ ΠΑΠ


Το τεστ ΠΑΠ είναι μία μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς ανιχνεύει ανωμαλίες στην περιοχή, οι οποίες αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν στη νόσο.

Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστη. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι η 11η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, και αντιπροσωπεύει περίπου 2% του συνόλου των καρκίνων.

Έλεγχο χοληστερίνης


Η χοληστερόλη είναι ένα είδος λίπους που μεταφέρεται στο σώμα μέσω του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να συσσωρευτούν στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσο περνούν τα χρόνια, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Έλεγχο αρτηριακής πίεσης


Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική νόσο.

Μαστογραφία


Ο προληπτικός έλεγχος των μαστών είναι ένας τρόπος για την ανίχνευση του καρκίνου σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η μαστογραφία γίνεται εύκολα, ωστόσο μερικές γυναίκες μπορεί να αισθανθούν λίγο άβολα κατά τη διαδικασία.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μακράν η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με όσα ανέφερε γιατρός στην DailyMail.

Οφθαλμολογικό έλεγχο

Ένας οφθαλμολογικός έλεγχος δεν θα δείξει μόνο αν χρειάζεστε γυαλιά οράσεως, αλλά μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια μιας σειράς τραυματισμών ή παθήσεων στα μάτια, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη καθώς και του γλαυκώματος.

Δερματολογικό έλεγχο

Αν έχετε ελιές καλό θα ήταν να τις παρακολουθείτε. Οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να σας κινήσει την περιέργεια και να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Ένας προληπτικός έλεγχος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια καρκίνου του δέρματος.

Οι περισσότερες κρεατοελιές δεν είναι βλαβερές, ωστόσο μερικές φορές μπορεί να εξελιχθούν σε μια μορφή καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται κακόηθες μελάνωμα.

Το μελάνωμα είναι συνδεδεμένο με την αθροιστική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.

Τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια και -σύμφωνα με όσα δήλωσε γιατρός στη DailyMail- περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι νοσούν από καρκίνο του δέρματος κάθε χρόνο.




Πηγή: http://healthpro.gr