Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Άνετες αλλά και βλαβερές οι σαγιονάρες για τα πόδια


Οι σαγιονάρες είναι συνδυασμένες με το καλοκαίρι, καθώς ανήκουν σε εκείνα τα υποδήματα που πολλοί (ακόμα και οι αθλητές) επιλέγουμε να φοράμε γιατί είναι άνετες τόσο για την παραλία όσο και για μέσα στο σπίτι





Μπορεί να προσφέρουν στα πόδια ασύγκριτη ελευθερία, όμως ενδέχεται να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε αρκετά προβλήματα.

Τα βασικότερα πέντε είναι τα εξής:

Δεν στηρίζουν κατάλληλα την καμάρα του πέλματος.
Δεν προσφέρουν στήριξη στα πόδια.
Η σταθερότητα κίνησης είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα να σφίγγουμε τα δάχτυλά μαες όσο περπατάμε και να πιέζεται υπερβολικά ο αστράγαλος.
Λόγω της αντιστάθμισης το σώμα αλλάζει διαρκώς κέντρο βάρους με αποτέλεσμα να κουράζεται πολύ ο κορμός, η πλάτη και τα πόδια.
Τέλος, οι φαινομενικά «μη βλαβερές» σαγιονάρες, είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση πελματιαίας απονευρωσίτιδας, η οποία είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα άτομα με πολύ σφιχτές γάμπες (αθλητές-τριες, καθώς και γυναίκες που φορούν συχνά ψηλοτάκουνα). Συνήθως, ο πόνος είναι στην αρχή είναι αιφνίδιος και οξύς, όμως μπορεί να εξελιχθεί σε σπασμό ή αίσθημα καύσου. Μπορεί να εντείνεται μετά το περπάτημα ή το τρέξιμο και είναι συνήθως πιο έντονος τις πρωινές ώρες. Η απότομη μετάβαση από τα κλειστά, σταθερά παπούτσια στις σαγιονάρες μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε ξαφνική εκδήλωση φλεγμονής. Πιθανώς να αλλάξει ο τρόπος βαδίσματος και να εμφανιστούν αργότερα προβλήματα στα γόνατα ή τη μέση.





Πηγή: http://healthpro.gr