Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Οικονομική ύφεση και στο...σέξ - Ποια επαγγέλματα “χτυπήθηκαν”



Η έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας κατέδειξε ότι οικονομία και σεξουαλική ζωή, είναι...



Κατακόρυφη µείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών τα τελευταία 2 χρόνια καταγράφει έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, που µάλιστα αποδίδεται στα εντεινόµενα οικονοµικά προβλήµατα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ σε παλαιότερες ανάλογες έρευνες του 2006, το 29% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έκαναν σεξ δύο φορές την εβδοµάδα, το αντίστοιχο ποσοστό µειώθηκε σε 18% το 2007 και σε µόλις 11% το 2008. Δηλαδή, τα τελευταία δύο χρόνια, καταγράφεται µείωση κατά 62% στον αριθµό των Ελλήνων, που κάνουν σεξ δύο φορές την
εβδοµάδα! Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε από την Ε.Μ.Α.Σ. σε συνεργασία µε την ALCO µε τη µέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγµα 1.800 ενηλίκων (στρωµατοποιηµένο, αναλογικό του πραγµατικού πληθυσµού), είχε διάρκεια ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2008.
«Όσο και να θέλουµε να αφήσουµε έξω από το σπίτι ή την κρεβατοκάµαρα µας τα όσα συµβαίνουν στη δουλειά µας και την καθηµερινότητα µας, µοιάζει να µην είναι εφικτό. Οι άνθρωποι ειδικά σήµερα κάτω από την πίεση των ασφυκτικών οικονοµικών προβληµάτων, της έλλειψης χρόνου, της ανασφάλειας για το µέλλον κυρίως των παιδιών τους, ξεχνούν τη χαρά της ζωής και τις ηδονές του έρωτα», επισηµαίνει ο πρόεδρος της Ε.Μ.Α.Σ., χειρουργός-ουρολόγος-ανδρολόγος κ. Κώστας Κωνσταντινίδης.
Εντυπωσιακό είναι ακόµη ότι - όπως προέκυψε από τις απαντήσεις - ελάχιστοι Έλληνες θεωρούν σήµερα το σεξ ως σηµαντικό στοιχείο στη σχέση τους. Στην ερώτηση «Τι θεωρείτε πιο σηµαντικό στη σχέση σας;», το 42% απάντησε την οικονοµική κατάσταση, το 31% τη συναισθηµατική και µόνο το 16% το σεξ.
«Παλαιότερα νοµίζαµε πως τα χαµηλά εισοδήµατα ήταν πιο ξέγνοιαστα και είχαν καλύτερη απόδοση στο σεξ. Αυτό το ταξικά σεξουαλικό προνόµιο των φτωχών µοιάζει να έχει χαθεί. Η γνωστή ρήση επίσης ότι το ζευγάρι το «δένει» το καλό κρεβάτι και ότι όλες οι συγκρούσεις των σχέσεων αµβλύνονται από το καλό σεξ, φαίνεται να αλλάζει άρδην. Οι άνθρωποι πλέον λίγο ενδιαφέρονται για τις σωµατικές αυτές ηδονές. Γιατί τη σχέση την ιεραρχούν σαν καλή αν υπάρχει χρήµα, ασφάλεια και συντροφιά και λιγότερο σεξ», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Δεν είναι τυχαίο ότι έξι στους δέκα θεωρούν ως κύριους παράγοντες, που επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή, τα «οικονοµικά προβλήµατα» και «το εργασιακό άγχος». Οι ερωτηθέντες αναβιβάζουν ως τον υπ’ αριθµόν 1 παράγοντα «τα οικονοµικά προβλήµατα» µε ποσοστό 41%, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το «εργασιακό άγχος» µε ποσοστό 21%.
Όπως είναι αναµενόµενο, η οικονοµική κρίση αγγίζει περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελµατίες, που κατά τεκµήριο, έχουν µεγαλύτερο άγχος και ανασφάλεια, καθώς δεν έχουν µόνιµα εξασφαλισµένο εισόδηµα.Αδυναµία στύσης εµφανίζει συχνά το 41% των ελευθέρων επαγγελµατιών, το 38% των επιστηµόνων, ελευθέρων επαγγελµατιών, το 28% των εργατών και µόνο το 13% των ιδιωτικών υπαλλήλων, το 10% των στελεχών, το 7% των δηµοσίων υπαλλήλων και το 5% των τεχνιτών.
Όσον αφορά λοιπόν στο βαθµό ικανοποίησης από τη σεξουαλική τους ζωή, το 49% των ελευθέρων επαγγελµατιών απάντησαν λίγο ή καθόλου.
Σε αντιδιαστολή, το αντίστοιχο ποσοστό των δηµοσίων υπαλλήλων είναι µόλις 9%. Σε δεινή θέση βρίσκονται επίσης ελεύθεροι επαγγελµατίες επιστήµονες (γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες κλπ), αφού το
47% δηλώνουν ότι είναι «λίγο ή καθόλου» ικανοποιηµένοι, όπως επίσης και οι εργάτες µε το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει το 35%.
Εκείνοι που όπως δείχνει η έρευνα πλήττονται περισσότερο από την οικονοµική κρίση είναι όσοι ανήκουν στα λεγόµενα «µεσαία στρώµατα».
Έτσι, προβλήµατα στυτικής δυσλειτουργίας δηλώνει ότι έχει το 55% των ατόµων, που ανήκουν στα µεσαία στρώµατα, έναντι 23% εκείνων, που ανήκουν στα χαµηλά και 22% αυτών, που βρίσκονται στα ανώτερα.
Το γεγονός ότι τα οξυµένα οικονοµικά προβλήµατα έχουν επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή πολλών Ελλήνων φαίνεται και από το ότι µεγαλύτερο πλήγµα δείχνουν να έχουν δεχθεί οι παντρεµένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση: «είστε ικανοποιηµένοι από τη σεξουαλική σας ζωή», θετικά απάντησε µόλις το 28% των παντρεµένων έναντι 72% των διαζευγµένων.
Ακόµη, συµπτώµατα στυτικής δυσλειτουργίας «χτυπούν» πολύ συχνότερα τους παντρεµένους. Μάλιστα, το 77% των παντρεµένων, που πήραν µέρος στην έρευνα, παραδέχθηκαν ότι έχουν τέτοια συµπτώµατα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους διαζευγµένους ήταν µόλις 8%.
«Η αυξηµένη σύγκρουση ανάµεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια µοιάζει να συνεχίζεται. Οι Αθηναίοι έχουν περισσότερα προβλήµατα και πάνε στους γιατρούς πιο εύκολα, νιώθουν επίσης πιο ενηµερωµένοι γύρω από τα ζητήµατα του σεξ. Αντίθετα η Θεσσαλονίκη και η περιφέρεια έχουν µεν λιγότερα προβλήµατα αλλά τον γιατρό δεν τον θέλουν και δηλώνουν πως δεν έχουν καλή ενηµέρωση γύρω από τα ζητήµατα του σεξ», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης




Πηγή: fpress.gr