Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Η γυμναστική προστατεύει και τα μάτια!



Η σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια της όρασης είναι συχνή και διαταράσσει σοβαρά την καθημερινότητα των πασχόντων. Μια νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να μας προφυλάξει από αυτή.



Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Εμορι και το Ιατρικό Κέντρο VA της Ατλάντα, οι οποίοι θέλησαν να μάθουν γιατί οι γυμνασμένοι άνθρωποι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – μια πολύ συχνή οφθαλμοπάθεια που κατά κανόνα εκδηλώνεται στις ηλικίες άνω των 60 ετών και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης των ηλικιωμένων.

Το ενδιαφέρον των ερευνητών για το θέμα προέκυψε έπειτα από μια έρευνα του VA σε πειραματόζωα, που είχε δείξει ότι η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ουσιών στο αίμα που λέγονται παράγοντες αυξήσεως, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι ουσίες αυτές – και ιδίως μία απ’ αυτές που λέγεται BDNF – είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία των νευρικών κυττάρων και, συνεπώς, βελτιώνουν την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Εντούτοις, ο εγκέφαλος δεν αποτελεί το μοναδικό τμήμα του σώματος που διαθέτει νευρικά κύτταρα. Υπάρχουν και αλλού, όπως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, στον οποίο βρίσκονται τα κύτταρα - υποδοχείς του φωτός και των οπτικών ερεθισμάτων και το κεντρικό τμήμα του οποίου είναι η ωχρά κηλίδα.

Για να εξακριβώσουν οι ερευνητές εάν η αύξηση της BDNF μπορεί να ωφελήσει και την υγεία του αμφιβληστροειδούς, πήραν μια ομάδα υγιών ενήλικων ποντικιών και τα χώρισαν σε δύο ομάδες. Στη μία από αυτές τα ποντίκια είχαν την ευκαιρία να γυμνάζονται επειδή στα κλουβιά τους τοποθετούνταν για μία ώρα την ημέρα μικροσκοπικοί κυλιόμενοι διάδρομοι, ενώ τα ποντίκια της άλλης ομάδας περνούσαν την ημέρα τους χωρίς γυμναστική.

Επειτα από δύο εβδομάδες, τα μισά από τα ποντίκια κάθε ομάδας εκτέθηκαν για τέσσερις ώρες σε δυνατό φως, ενώ τα άλλα ζώα παρέμειναν στο ημίφως των κλουβιών τους. Αυτό έγινε επειδή τα μάτια των ποντικιών δεν αντέχουν το δυνατό φως, καθώς τους προκαλεί εκφύλιση της ωχράς. Μετά την έκθεση τα ποντίκια επέστρεψαν στις συνήθειες γυμναστικής - καθιστικής ζωής για άλλες δύο εβδομάδες και στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν την όρασή τους.

Τα ποντίκια που δεν γυμνάζονταν παρουσίαζαν σοβαρή μείωση της όρασής τους, διότι είχε καταστραφεί το σχεδόν 75% των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς τους. Αντιθέτως, σε όσα γυμνάζονταν το ποσοστό καταστροφής των κυττάρων ήταν αρκετά μικρότερο και έβλεπαν πολύ καλύτερα.

Στη συνέχεια της έρευνας, οι επιστήμονες χώρισαν άλλα ποντίκια σε δύο ομάδες και έπειτα από δύο εβδομάδες καθιστικής ζωής ή γυμναστικής μέτρησαν τα επίπεδα της BDNF στους αμφιβληστροειδείς και στο αίμα τους. Οπως διαπίστωσαν, τα ζώα που γυμνάζονταν είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτόν τον παράγοντα αυξήσεως.

Οταν, εξάλλου, οι ερευνητές έκαναν σε τρίτη ομάδα ποντικιών εγχύσεις από μία ουσία που εμποδίζει την απορρόφηση του BDNF από τον αμφιβληστροειδή και στη συνέχεια τα εξέθεσαν σε λαμπερό φως και μετά τα άφησαν να τρέξουν, η όρασή τους παρουσίασε την ίδια φθορά με εκείνη που είχε παρατηρηθεί στα ζώα που δεν γυμνάζονταν. Με άλλα λόγια, η μη απορρόφηση του BDNF είχε ως συνέπεια να χάσει η γυμναστική την προστατευτική δράση της.

Ολ’ αυτά τα ευρήματα σε συνδυασμό μεταξύ τους υποδηλώνουν ισχυρά ότι «η γυμναστική προστατεύει την όραση αυξάνοντας τα επίπεδα της BDNF στον αμφιβληστροειδή» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέφρι Μπόουτραϊτ, αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Εμορι.

Βέβαια, τα ποντίκια δεν είναι άνθρωποι και γι’ αυτό δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους. Επειδή όμως θα χρειασθούν χρόνια μελετών έως ότου αποσαφηνιστεί αυτό και δεδομένου ότι η γυμναστική παρέχει αναρίθμητα οφέλη στην υγεία, ο δρ Μπόουτραϊτ συνιστά σε όσους ανησυχούν για την όρασή τους να συζητήσουν με τον γιατρό τους το ενδεχόμενο της γυμναστικής.

Αν μη τι άλλο, λέει, επί χρόνια προσπαθούν οι γιατροί να βρουν έναν τρόπο να τροφοδοτούν τους αμφιβληστροειδείς με παράγοντες αυξήσεως – και η γυμναστική φαίνεται πως είναι ένας απλός, φυσικός και ασφαλής τρόπος.




Πηγή: tanea.gr