Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014
“Ξαναζωντανεύει” η μεταφορά δεδομένων μέσω των χάλκινων καλωδίων;
Οι άλλοτε απαρχαιωμένες και ξεχασμένες συμβατικές γραμμές τηλεφώνου με το σύστημα των χάλκινων καλωδίων ετοιμάζονται να κάνουν την επανεμφάνισή τους.
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημειώνεται στην μεταφορά δεδομένων μέσω παραδοσιακής γραμμής τηλεφώνου με την ταχύτητα να αγγίζει τα...10Gbps!
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών των Εργαστηρίων Bell, τα οποία ανήκουν στην γαλλική εταιρεία Alcatel-Lucent. Η ομάδα των ερευνητών πειραματίστηκε στην ταχύτητα με την οποία μπορούν να μεταφερθούν δεδομένα μέσω της συμβατικής γραμμής τηλεφώνου από χαλκό και σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η ταχύτητα που κατάφερε να πετύχει αγγίζει τα 10 gigabits ανά δευτερόλεπτο.
Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για τις ανάγκες του πειράματος δύο παράλληλα ζεύγη παραδοσιακών τηλεφωνικών καλωδίων τα οποία είχαν μήκος 30 μέτρα το καθένα. Ευελπιστούν ότι μελλοντικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας οι συμβατικές γραμμές θα καταφέρουν να δίνουν ταχύτητα 1Gbps σε πραγματικές χρήσεις.
Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα των ερευνητών στοχεύει να επαναφέρει στο προσκήνιο τα μέχρι τώρα "απαρχαιωμένα" χάλκινα καλώδια έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των εταιρειών τηλεπικοινωνιών οι οποίες επενδύουν σε καλώδια οπτικών ινών.
Η εταιρεία Alcatel-Lucent στοχεύει αυτή η ανακάλυψη να επιτρέψει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να παρέχουν ταχύτητες σύνδεσης μέσω των χάλκινων καλωδίων αντίστοιχες με αυτές τις ταχύτητες που προσφέρουν μέσω των οπτικών ινών σε εκίνες τις περιοχές όπου δεν είναι φυσικά, οικονομικά ή αισθητικά δυνατό να τοποθετούν νέες γραμμές οπτικών ινών.
Οι ερευνητές των εργαστηρίων Bell Labs στην Αμβέρσα του Βελγίου για την επίτευξη της νέας τους ανακάλυψης στηρίχθηκαν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας XG-Fast. H συχνότητα που χρησιμοποιεί η XG-Fast για την μεταφορά δεδομένων αγγίζει τα 500 Μhz, τιμή αρκετά υψηλή αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι στιγμής η μεταφορά δεδομένων γινόταν με 106 Mhz.
To μειονέκτημα αυτής της εφαρμογής είναι οτι για να δουλέψει εξίσου καλά με την προκάτοχό της G-Fast θα πρέπει οι αποστάσεις να είναι αρκετά μικρές. Έτσι για παράδειγμα, ενώ η G-Fast μεταδίδει 700 megabits ανά δευτερόλεπτο σε απόσταση 100 μέτρων, η XG-Fast επιτρέπει την ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 1Gbps σε απόσταση μόλις 70 μέτρων.
Η εταιρεία ευελπιστεί στο μέλλον να αναπτύξει περισσότερο την τεχνολογία μεταφοράς δεδομένων μέσω των χάλκιων αγωγών έτσι ώστε να μην υστερούν σε σχέση με τις οπτικές ίνες.
Πηγή: fpress.gr