Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Guardian: 9 πράγματα που κάνουν την Αθήνα συγκλονιστική -Το γλιστερό πάτωμα στην κεντρική αγορά, τα θερινά σινεμά, οι Ελληνες σχεδιαστές ρούχων και αξεσουάρ



Αφιέρωμα στην Αθήνα, για την οποία τονίζει ότι θα ήταν έγκλημα κανείς να την επισκεφθεί και να μην πάει στην Ακρόπολη, αλλά ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα θα ήταν να μείνει μόνο... εκεί, φιλοξενεί ο βρετανικός Guardian.



Oλα όσα πρέπει να δει κανείς στην Αθήνα:

Mουσείο Μπενάκη
Θα ήταν εγκληματικό να πάτε στην Αθήνα και να μην πάτε στην Ακρόπολη. Αλλά όσοι επισκέπτες της ελληνικής πρωτεύουσας προσηλώνονται μόνο στο αρχαίο παρελθόν της, χάνουν. Η γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη, στον ροζ κύβο της Πειραιώς, φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες προσωρινές εκθέσεις της Αθήνας.

Κεντρική Αγορά Αθηνών
Την ώρα που το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν μετατρέψει το κέντρο των ιστορικών τους αγορών σε τουριστικές ατραξιόν, η Κεντρική Αγορά της Αθήνας παραμένει ίδια εδώ και δεκαετίες. Η τεράστια ποικιλία ψαριών και κρεατικών που είναι εκτίθενται προς πώληση και το... ολισθηρό δάπεδο στις στοές της είναι ένα αξιοθέατο από μόνο του. Επίσης, είναι ένα ιδανικό μέρος για να αγοράσεις μπαχαρικά, τυριά και ελαιόλαδο. Τέλος, τέσσερα μεταμεσονύχτια εστιατόρια σερβίρουν πατσά, που υποτίθεται ότι θεραπεύει το hangover.

Γκαλερί Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας
Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας είναι ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Το σπίτι του καλλιτέχνη στην οδό Κριεζώτου 3, ακριβώς κάτω από την πλατεία Συντάγματος, άνοιξε ξανά πριν από δυο χρόνια και όποιος το επισκέπτεται έχει τη δυνατότητα να δει το στούντιο του καλλιτέχνη, αλλά και να περιηγηθεί στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Θερινά σινεμά
Υπάρχουν πάνω από 90 υπαίθριες μεγάλες οθόνες στο κέντρο της πόλης που λειτουργούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και αποτελούν βασικό μέρος της πολιτιστικής ζωής της Αθήνας. Την καλύτερη επιλογή ταινιών κάνει αδιαμφισβήτητα ο κινηματογράφος Vox στα Εξάρχεια. Μόνο και μόνο για την εμπειρία του θερινού σινεμά, πάντως, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το σινεμά Θησείο, καθώς πίσω από την οθόνη ξεπροβάλλει η φωταγωγημένη Ακρόπολη.



Ψώνια
Η Αθήνα, είναι όπως θα περίμενε κανείς, ένα εξαιρετικό μέρος για να αγοράσει τα δυσεύρετα ρούχα Ελλήνων σχεδιαστών, και μάλιστα σε λογικές τιμές. Πηγαίνετε στο Forget Me Not στην Πλάκα για να αγοράσετε μια Salty Bag, δημιουργίες μιας Κερκυραίας από παλιά πανιά ιστιοπλοϊκών. Στα Εξάρχεια, ο σχεδιαστής Paul Sarz φτιάχνει εντυπωσιακά, βικτωριανά κοσμήματα.

Φιλοπάππου
Από το λόφο του Φιλοπάππου μπορεί να δει κανείς την ωραιότερη θέα της Αθήνα. Από την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό ως και το Σαρωνικό Κόλπο.

Κλασικά ερείπια
Η Αθήνα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει τα πιο εντυπωσιακά, αρχαία ερείπια στον κόσμο. Από τον Παρθενώνα ως το λόφο της Πνύκας, αυτά τα ερείπια ξεπροβάλλουν αιφνιδιαστικά σε κάθε γωνία, όπως σε άλλες πόλεις ξεπροβάλλουν τα μαγαζιά.



Η Ακρόπολη
Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι σπουδαίο τόσο για το περιεχόμενό του, όσο και για την αρχιτεκτονική του. Οπως επίσης και για τη διαρρύθμισή του. Η μόνη βελτίωση που μπορεί να γίνει σε αυτό είναι να υποκατασταθούν οι μακέτες των μαρμάρων της ζωοφόρου με τα πρωτότυπα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.


Οι βεράντες της Αθήνας
Τα μπαρ σε βεράντες είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της Αθήνας. Πηγαίνετε στην δεντρόφυτη πλατεία Κολωνακίου ή στα Εξάρχεια.

Το φαγητό

Ο Guardian συνεχίζει το αφιέρωμά του στην Αθήνα κάνοντας αναφορά στα μαγαζιά όπου αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς για φαγητό. Συγκεκριμένα αναφέρεται στον «Μελίλωτο», του οποίου εκθειάζει τα εξαιρετικά ψητά αλλά και τις ασυνήθιστες σπεσιαλιτέ, όπως τη μελιτζανοσαλάτα με τα καρύδια. Δεύτερη στάση στην «Κρήτη» για το οποίο λέει ότι σερβίρει το καλύτερο κρητικό φαγητό στην πρωτεύουσα και εκθειάζει την σοταρισμένη με άγρια χόρτα μυζήθρα. Τρίτη στάση στο περίφημο σουβλατζίδικο του Κώστα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης για τον οποίο σημειώνει «χρειάζονται μόνο πέντε ευρώ για να χορτάσεις». Τέταρτη πρόταση του Guardian το «Αμα Λάχει» με την υπέροχη αυλή του με τις βουκαμβίλιες.



Η νυχτερινή διασκέδαση

Από τον οδηγό του Guardian δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα καλύτερα μπαρ της Αθήνας. Μεταξύ αυτών αναφέρεται το Bios για το οποίο σημειώνει ότι είναι μια πολύ διαφορετική βεράντα, χωρίς λευκούς καναπέδες, χώρος τέχνης όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον ήλιο να δύει πίσω από τον Παρθενώνα. Επίσης, κάνει αναφορά στο Some Bizzare, το Bluebird και το Tailor Made.



Τα ξενοδοχεία

Τέλος, από τον οδηγό του Guardian δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ξενοδοχεία. Ο βρετανικός ιστότοπος προτείνει το Fresh Hotel, το A for Athens, αλλά και το City Circus.




Πηγή: iefimerida.gr